Comisia electorala a finalizat, luni, trasarea colegiilor uninominale in alte 9 judete, printre care se numara si Salajul. Per ansamblu, colegiile au fost negociate, anterior, pe plan judetean, intre partide. Daca in situatia colegiilor din Arges, Braila, Calarasi, Ialomita, Neamt, Sibiu si Vaslui, Comisia de Cod Electoral a acceptat propunerile PNL (Galatiul fiind lasat la discretia PSD), surse din cadrul Comisiei sustin faptul ca, pentru Salaj, s-a acceptat ideea UDMR. Totusi, reprezentantii acestui partid sustin ca nu au amestecat singuri in bolul in care se ingramadesc cele patru colegii pentru functia de deputat si, respectiv, doua colegii pentru fotoliile de senator. In atari conditii, oare, este posibil sa asistam, si in judetul nostru, la un blat politic intre PNL-PSD-UDMR?
Lucian Bode, presedintele PDL Salaj: In cursul zilei de azi (ieri n.r.), am avut o discutie telefonica cu domnul Valentin Iliescu – reprezentantul partidului nostru in Comisia de Cod Electoral, care ne-a confirmat faptul ca, luni, s-a luat in discutie desemnarea colegiilor electorale uninominale pentru judetul Salaj. Astfel, cum era de asteptat, alianta PNL-PSD, la propunerea UDMR, a validat cu majoritate de voturi colegiile electorale. Noi consideram ca varianta adoptata este una strict politica, negociata doar intre cele trei partide, fara sa se tina cont de nici o coordonata geografica a unitatilor administrativ-teritoriale din judet. Unul dintre exemplele concludente este cel legat de colegiul electoral Simleu Silvaniei, unde comunele din jurul orasului – Pericei, Crasna, Nusfalau si Maeriste, care in mod normal ar fi trebuit sa apartina aceluiasi colegiu, au fost <
Seres Denes, presedintele UDMR Salaj: Nu este vorba de o varianta a UDMR Salaj. Practic, noi am fost de acord cu propunerile venite de la altii… Mai bine spus, luni, Comisia de Cod Electoral a validat varianta PNL, PSD si UDMR. Aceasta propunere a fost discutata doar intre parlamentarii celor trei partide. Cum PDL Salaj nu are nici un reprezentant in Parlament, nu vad de ce democrat-liberalii sunt atat de suparati. Un lucru este cert, si anume ca varianta trebuia sa fie discutata doar de catre partidele parlamentare. Si-apoi, cu actuala varianta de vot uninominal, se pot intampla destule….
Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj: Practic, pe marginea acestui subiect, a avut loc o negociere intre partidele parlamentare, cu exceptia PRM, din cate stiu. In cadrul acestor negocieri, pana la urma, s-a ajuns la un consens pe marginea variantei aprobate de catre membrii Comisiei de Cod Electoral. In cele din urma, varianta adoptata cuprinde cateva conditii care trebuie respectate, in functie de populatia acelui colegiu uninominal. Desigur, faptul ca intr-un anumit colegiu exista o concentratie mai mare a populatiei de etnie maghiara, este si rezultatul negocierilor care au avut loc intre parlamentarii salajeni.
Dorel Oros, vicepresedintele PNL Salaj: Pana la urma, trebuia sa aiba loc o delimitare a colegiilor. In opinia mea, actuala varianta da sanse egale tuturor partidelor. Ma refer la cele patru partide care conteaza – PNL, PSD, UDMR si PDL. Fiecare dintre ele are sanse mari pe un anumit colegiu. Mai mult, este destul de greu de crezut ca, in Salaj, va fi cineva care va deveni parlamentar printr-un rezultat direct, in varianta 50 plus 1 din voturile electoratului acelui colegiu. Astfel, se va ajunge la calculator, adica la redistribuire.
In momentul actual, PNL Salaj mizeaza pe candidati viabili, pentru toate colegiile, deoarece fiecare vot obtinut, din fiecare colegiu, ajuta. Rezultatul alegerilor din toamna, sper sa ne aduca doua fotolii de parlamentar.
Ce aduce nou votul din toamna
Fiecare candidat se bate intr-un colegiu, delimitat dupa numarul de alegatori. Scopul sau este sa adune cat mai multe voturi in colegiul sau. Daca ia mai mult de jumatate, devine automat parlamentar. De asemenea, daca partidul pe care il reprezinta a avut un punctaj bun in judet, iar el a strans suficiente voturi, va primi un mandat, la redistribuire.