Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) se majorează cu circa 30-40 la sută, potrivit noile norme adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Chiar dacă vor scoate mai mulţi bani din buzunare, clienţii societăţilor de asigurări ar putea avea, totuşi, unele avantaje, în sensul că daunele ar putea fi achitate în avans, repararea maşinii după accident s-ar putea realiza cu o lună mai devreme decât înainte, iar tarifele practicate de societăţile de asigurări se vor nivela într-o oarecare măsură.
„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5 la sută, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate”, se arată în Ordinul CSA nr. 3/2013, privind asigurările auto obligatorii.
Înaintea intrării în vigoare a noilor prevederi, asiguratorii erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.
În prezent, tarifele de primă stabilite vor avea şi opinia scrisă a actuarului auditorului financiar al asiguratorului. Calculul actuarial trebuie să conţină prima de risc, incluzând estimarea frecvenţei daunei şi daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de primă”, se mai arată în ordin.
Odată cu majorarea tarifelor se schimbă şi regulile despăgubirii în caz de daună. Astfel, şoferul vinovat va raporta accidentul la propria companie de asigurări, iar aceasta va plăti în regim de urgenţă o sumă fixa pentru despăgubire. Suma este echivalentul unei daune medii, stabilită deocamdată la valoarea de 5.642 de lei. Dacă suma plătită se va dovedi ca fiind prea mare, asiguratorul îşi va recupera diferenţa, iar dacă suma a fost prea mică faţă de valoarea pagubei va plăti restul, toate acestea desfăşurându-se în cadrul unui centru independent de compensare.
Asigurarea de răspundere civilă auto este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite. Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materială a celui care a produs paguba. RCA este o asigurare obligatorie prin care se despăgubeşte o terţă persoană şi nu asiguratul.
Iata-i mincinosii ,cum ne jupoaie de-a binelea din toate partile !!!
scumpeasca -le marlanii s apoi daca ai accident iti urca polita enorm.Asiguratorii ce riscuri au sau ce asigura pana la urma?