Abia s-a încheiat prima lună din an, că inspectorii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj s-au văzut nevoiţi să facă demersuri pentru preluarea de urgenţă în Centrele sociale din judeţ a opt copii.
Primii trei sunt nou-născuţi “uitaţi” în maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău de două mame care nu mai vor să ştie de soarta lor. “Este vorba de doi gemeni, o fetiţă şi un băieţel, precum şi de un alt băieţel pe care mamele i-au abandonat după naştere. Femeile sunt rude între ele. Gemenii au sub greutatea normală, aşteptăm să ajungă la greutatea minimă pentru vârsta lor pentru a-i prelua în Centrul social din Cehu Silvaniei. Celălalt băieţel, care are şi el doar câteva săptămâni, a fost dus în aceste zile în acelaşi Centru”, a declarat directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş.
Tot pentru a prelua un bebeluş şi a-l instituţionaliza instituţia sălăjeană a fost contactată de conducerea unui spital din Cluj Napoca, unde o sălăjeancă şi-a lăsat micuţul şi nu mai vrea să ştie de el. “Ne-au sunat să mergem să îl preluăm, e un bebeluş sănătos, pe care mama l-a lăsat acolo. Este strigător la cer să-ţi abandonezi copilul”, a declarat Violeta Milaş.
În toate aceste cazuri, mamele sunt femei adulte, care trăiesc în concubinaj. Explicaţia pe care au dat-o pentru faptele lor a fost scurtă: nu au cum să îşi crească pruncii nou-născuţi, mai ales că acasă le aşteaptă alte guri de hrănit. “Femeile au şi alţi copii acasă. De obicei, în astfel de cazuri, mamele au şi alţi copii preluaţi deja în sistemul de ocrotire socială. Nu mai fac faţă cheltuielilor, realizează că nu îi pot întreţine şi atunci îi lasă la stat”, a spus directorul DGASPC.
Uitat flămând şi în frig
Şi nu o dată, traiul într-un Centru social a fost mult mai bun şi liniştit pentru aceşti copii decât cel în mijlocul propriilor familii. În timp ce în regim instituţionalizat beneficiază de masă, îmbrăminte, jucării şi un pat cu aşternut curat seara, când stau alături de părinţi copiii sunt lăsaţi adesea să sufere de frig şi foame. O asemenea situaţie cutremurătoare a fost descoperită de inspectorii sociali în Fildu de Jos. Căzuţi în patima băuturii, doi tineri soţi uită de-a binelea de băieţelul de doar opt luni şi-l lasă cu orele nemâncat, în casă unde nu se aprinde focul. “Sunt doi părinţi alcoolici, care îşi lasă copilul flămând şi să sufere de frig. Nu au lemne şi nu fac foc în casă. Trăiesc din alocaţia celui mic, iar acesta este şi motivul pentru care nu ne lasă să îl luăm într-un Centru social. Pur şi simplu, nu vor să îl dea”, a spus Violeta Milaş.
Ştiind soarta cruntă a bebeluşului, conducerea DGASPC Sălaj a făcut mai multe demersuri, în ultimele luni, pentru ca acesta să fie instituţionalizat. “Am mers la Fildu însoţiţi de poliţişti, sperând să îi convingem pe părinţi să ne lase să preluăm copilul, dar s-au împotrivit, ştiind că pierd astfel singura sursă de venit. Băieţelul este mic şi slab. Cum situaţia nu mai poate continua în acest mod, am cerut, printr-o ordonanţă preşedinţială al cărei termen este 30 ianuarie (astăzi, n.r.) să ne fie încredinţat copilul. Iniţial, termenul a fost fixat pentru luna martie, dar am cerut preschimbarea lui, ca să îl putem lua cât mai repede de acolo. Dacă nu vor accepta, vom merge cu executor judecătoresc”, a declarat Violeta Milaş, precizând că familia respectivă mai are un copil, în vârstă de aproape 4 ani, care se află tot într-un Centru social.
Fraţi lăsaţi pe drumuri
Tot într-o asemenea unitate vor ajunge şi trei fraţi din Mirşid, a căror mamă a fost diagnosticată cu cancer şi al căror tată nu vrea să îşi asume nici cea mai mică fărâmă de responsabilitate privind creşterea lor. “Sunt trei copiii mici: o fetiţă de 6 ani şi doi băieţi, de 8 ani şi 12 ani. Cel mai mare dintre fraţi este abia în clasa a V-a. Mama are cancer, iar tatăl nu vrea să îşi asume responsabilitatea privind creşterea lor. Ca fraţii să nu fie preluaţi de noi, mama i-a dus la Satu Mare, la bunici, sperând ca aceştia să îi crească, dar ceva nu a mers şi ne-a sunat să ne spună că a revenit în Mirşid, unde ne aşteaptă să preluăm copiii”, a spus directorul DGASPC.
“La 3 luni, îndura ca un om mare”
Zălăuanca Larisa Cristea a întâlnit un astfel de copil abandonat de părinţi în voia sorţii anul trecut, când era internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Femeia susţine că a fost răvăşită de situaţia micuţei pe care a găsit-o în patul alb de spital. “Era o fetiţă plăpândă, care avea în jur de 3 luni. Ştiam că este bolnavă şi că era adusă dintr-un Centru Social la tratament, dar îndura ca un om mare. Plângea rar şi solicita ajutorul asistentelor doar când îi era foame şi trebuia schimbată. Chiar m-am gândit ce mare diferenţă între ea şi copiii crescuţi de părinţi iubitori, care sar şi îi iau în braţe la primul scâncet. Se vedea că nu ştia ce înseamnă îmbrăţişarea maternă”, a spus zălăuanca, susţinând că doar oamenii “cu suflete de piatră” îşi lasă pruncii pe drumuri. “Când am luat-o în braţe, s-a cuibărit la pieptul meu din instinct. Sunt şi eu mamă şi nu îmi vine să cred că există în lume oameni atât de cruzi şi cu suflete de piatră încât să îşi lase pe drumuri şi să îşi ignore copilaşii abia născuţi”, a spus Larisa Cristea.
Fără happy-end
Fetiţa pe care zălăuanca a întâlnit-o în spital a fost unul din cei 13 copii abandonaţi în Sălaj la naştere, anul trecut, de părinţi iresponsabili. O tristeţe fără margini caracterzează fiecare din aceste cazuri. În plus, vârsta copiilor şochează, la fel cum şochează atitudinea şi comportamentul adulţilor. În loc să fie părinţi, aceştia aleg cu bună ştiinţă să distrugă vieţi care abia dacă au pus pe fusul timpului câteva săptămâni ori câţiva ani. Şi un lucru îngrijorător este că totul pare să continue, sub toleranţa unei legislaţii care permite cuplurilor, căsătorite sau nu, să aducă pe lume copii doar de dragul alocaţiei pe care o primesc de la stat pentru creşterea lor. Este aceeaşi legislaţie care permite aşa zişilor părinţi să ţină cu dinţii de un prunc şi să refuze ca acesta să fie adoptat, din simpla judecată că pot câştiga bani de pe urma lui.
mame fara suflet
ce suflet are mama aia care fate a sa ce va eu neas dori sa am un bebelus