Aproximativ o sută de dascăli sălăjeni vor ieşi la pensie, în acest an, dar au dreptul să rămână la catedră, dacă doresc, şi după împlinirea vârstei standard de pensionare. Condiţia este, însă, ca posturile lor să nu fie ocupate până în toamnă, de suplinitori, a declarat inspectorul de Resurse Umane al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Viorel Lungu. Acesta a explicat că revenirea la catedră nu se mai face în aceleaşi condiţii ca în trecut, ci cu renunţarea la pensia lunară şi încasarea drepturilor salariale avute ca titular. Potrivit legislaţiei în vigoare, dascălii pensionari pot solicita prelungirea pe post până la cel mult 3 ani de la împlinirea vârstei standard de pensionare. “Până acum, legislaţia prevedea ca profesorii care urmau să iasă la pensie şi care doreau să rămână la catedră trebuiau să obţină aprobarea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar. Modificările aduse prin ordonanţă se referă la faptul că profesorii vor putea profesa şi după împlinirea vârstei de pensionare, solicitarea trebuind aprobată doar la nivelul şcolilor în care predau”, a afirmat Lungu.
Mai precis, personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie al şcolii, cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular. “Aceasta înseamnă că şi un profesor care a ieşit de aproximativ un an la pensie poate reveni la şcoala unde a predat şi să solicite revenirea la catedră. În cazul în care în unităţile de învăţământ normele sau posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiintific de doctor, care dovedeşte competenţa profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”, a spus Viorel Lungu.
Potrivit sursei citate, din punct de vedere a calităţii actului educaţional, dascălii care au atins vârsta pensionării sunt de preferat în locul suplinitorilor, însă, totuşi, şi aceştia trebuie să primească o şansă. În ceea ce priveşte remuneraţia din sistem, Lungu a spus că un dascăl pensionar încasează lunar un salariu de trei ori mai mare decât primeşte un suplinitor.
Ordonanţa 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, a fost aprobată în Monitorul Oficial în data de 19 decembrie, anul trecut, şi completează art. 284 din Legea Educaţiei Naţionale.
parerea mea este sa lase si tinerii la catedra ca nu se gandesc ca ei vor avea si pensie si salariu iar altii nici un venit
Szabo de la inspectoratul scolar , du-te in pensie ! Ne-am saturat toti de tine si de iesirile tale isterice!
Parca Ioan Chezan a iesit de ceva vreme….
Banuiesc ca sunt multi alti nemernici ca si el care o i-au razna si fac de rusine pina la urma invatamantul salajan. O sa ajunga in Iad pentru cati bani a luat de la elevi, studenti si oricine altcineva care a fost la mana lui….