In campanie vom porni de pe pozitii egale

In campanie vom porni de pe pozitii egaleNoi clienti la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau: vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, Mircea Ghiurco, prim-vicepresedinte PD-L Salaj, candidat din partea PD-L la sefia CJ si viceprimarul Dorel Labo, candidat PD-L la Primaria Zalaului. La solicitarea clientilor, in aceste doua pagini redau in extenso dialogul purtat cu cei doi oameni politici locali mentionati.

Nu am cazut intr-o capcana

Rep.: I-am intrebat pe liberali, tot in aceasta emisiune, daca a fost o surpriza alegerea lor. Va intreb, d-le Ghiurco, daca din partea PD-L este o surpriza candidatura d-lui Labo din partea PD-L la Primaria Zalau…

Mircea Ghiurco: Nu a fost o surpriza nici candidatura d-lui Capilnasiu pentru PNL, nu este o surpriza nici candidatura d-lui Dorel Labo pentru PD-L. Si daca dvs. ati folosit cateva elemente din jocul de sah, ati folosit termenul de rocada, o sa folosesc si eu cateva elemente din jocul de sah, pentru ca noi cunosteam mutarile cu catva timp inainte. Am anticipat aceasta miscare a d-lui Capilnasiu si a PNL si nu am cazut intr-o capcana, in care sa ramanem, cu catva timp inainte de alegeri, fara candidat credibil si cu sanse la Primaria Zalau. Sigur, ati mai intrebat cine a facut rocada. De obicei, rocada o face cine muta. Si cine e la mutare gandeste si eu cred ca am facut o mutare foarte buna prin faptul ca Dorel Labo este candidatul nostru la Primaria municipiului Zalau si sper ca va fi o mutare castigatoare.

Rep.: O surpriza, d-le Labo sau, intr-adevar, lucrurile au fost calculate pe tabla de sah a politicii salajene?

Dorel Labo: Pentru unii dintre zalauani s-ar putea sa fie o surpriza. Pentru mine nu a fost o surpriza, pentru ca inca din 2005 eu am fost pus deoparte de catre cei din PNL si intalnirile, stiu eu, intr-un mediu secretos, dintre dl. primar Capilnasiu si dl. Micula erau frecvente. Eu eram ocolit de la aceste intalniri, chiar daca ele se intamplau in Primarie si eu eram viceprimar PNL. Si am avut semne de intrebare. De asemenea, am fost intrebat de unii colegi din PNL daca nu doresc sa candidez la functia de presedinte al Consiliului Judetean, pentru ca pentru Primarie este altcineva. Am intrebat cine este acea persoana. Si mi s-a raspuns: Radu Capilnasiu. Si asta este de mult, nu de acum. Drept urmare, sa pozezi in victima si sa ajungi sa spui ca nu am avut ce face este o ipocrizie din partea d-lui primar Capilnasiu. Si, de asemenea, sa spui ca eu am fost ajutat, cum a spus dl. Micula. As vrea sa stiu cu ce m-a ajutat in activitatea de viceprimar, ce-a facut pentru Zalau, ce bani au venit in Zalau datorita dansului sau in judetul Salaj ce bani au venit datorita dansului. Da, activitatea unor primari PNL care au primit bani s-a bazat pe niste fonduri venite de la Guvern, dar nu se datoreaza acest lucru d-lui deputat Catalin Micula. Eu nu stiu daca dansul este cunoscut in Salaj. A avut o intalnire la Cehu Silvaniei de curand si a intrebat Stiti cine sunt eu? si oamenii au dat din umeri. In opt ani ar fi trebuit sa fie cunoscut, sa faca ceva pentru Zalau si pe urma sa vina sa ne dea sfaturi cum sa ne facem treaba la noi in judet.

Cei care vor face greseli mai putine in campanie vor avea rezultate mai bune

Rep.: D-le Ghiurco, veti candida pentru presedintia Consiliului Judetean, din cate am inteles din conferinta de presa sustinuta la sediul PD-L Salaj…

Mircea Ghiurco: Da, PD-L si-a anuntat intentiile privind candidatura la presedintia Consiliului Judetean si la primariile principalelor localitati, respectiv orasele din judetul Salaj. Eu apreciez increderea care mi-a fost acordata si, in acelasi timp, consider ca este si o mare responsabilitate pentru mine. Alegerea prin vot direct a presedintelui de consiliu judetean din punct de vedere administrativ nu va reprezenta foarte mare lucru datorita faptului ca legislatia ramane nemodificata si daca prerogativele acestuia nu vor fi revazute si adaugate noi competente, pentru ca acesta sa fie, intr-adevar un presedinte al judetului, pentru ca este ales direct de cetatenii judetului Salaj si nu un presedinte al Consiliului Judetean, asa cum este astazi, care are o competenta semi-executiva, semi-administrativa, un fel de melange care nu spune mare lucru. Sigur ca, asa cum alegerea presedintelui Basescu din primul tur la alegerile din 2004 a constituit un semnal pentru alegerea din turul doi a primarilor care erau angrenati in batalie, asa si alegerea presedintelui de consiliu judetean din primul tur va constitui un semnal pentru localitatile din judetul respectiv, pentru candidatii aflati in lupta pentru Primarie in turul doi. Bineinteles, cu exceptia faptului in care acesta ar fi candidatul UDMR.

Rep.: Au sanse partidele romanesti sa-si impuna presedinte de Consiliu Judetean, atata vreme cat va exista un singur tur de scrutin, iar in Salaj populatia de etnie maghiara reprezinta 23 la suta?

Mircea Ghiurco: D-le Sauca, sigur ca exista diferite strategii pentru a putea sa-ti impui un candidat, desi, dupa parerea mea, nu este strict necesar sa ne raportam si sa transformam intr-un vot etnic, pentru ca, la urma urmei, este o functie administrativa si trebuie sa ne raportam la calitatea celui care candideaza…

Rep.: Dar va fi un vot etnic pana la urma?…

Mircea Ghiurco: Da, dar sigur ca se poate face o strategie ca partidele romanesti sa desemneze un singur candidat pentru aceasta functie. Toate partidele ar fi de acord cu acest lucru pana s-ar pune intrebarea cine? Deci, ca principiu, eu nu cred ca ar exista un partid care sa nu accepte aceasta idee, dar eu cred ca nu va fi posibila, pentru ca vom ajunge implicit si la finala intrebare: cine sa fie acel candidat? Atunci vom merge fiecare pe palierul nostru, fiecare cu electoratul lui, fiecare cu voturile lui si, in final, se va trage o concluzie. (…)

Rep.: Am ajuns la votul uninominal, dupa un intreg tambalau, ca altfel nu pot sa-i spun, in buna traditie romaneasca. S-a promulgat si legea asa-zisului vot uninominal si care contine si o prevedere pentru alegerea presedintilor de consilii judetene… Cred ca mai degraba e vorba de un vot direct decat unul uninominal. Care este opinia dvs. fata de acest tambalau legat strict de votul uninominal?

Mircea Ghiurco: Eu, asa cum am spus si anterior, cred ca este o etapa prin care, intr-adevar, am putea sa-i dam o importanta mult mai mare presedintelui judetului, ca si conducator al unitatii administrativ-teritoriale, si ca ordonator principal de credite, si ca strateg al judetului, decat pana acum, cand era ales de un consiliu judetean, de altfel, asa este si titulatura, presedintele consiliului judetean, cand alegerea se facea tot in cadrul unor intelegeri, unor aliante. Ati vazut, au existat multe cazuri, Salajul este un judet care a trecut prin niste momente si le-a si repetat, in sensul ca mai intotdeauna presedintele de consiliu judetean a fost de la o alta formatiune politica decat cea de la guvernare. Eu nu spun acum ca prin asta noi am fost neglijati si judetul Salaj a fost complet uitat de pe harta tarii. Dar, a contat foarte mult in momentul in care s-au luat decizii si s-au injectat foarte multe fonduri in judete care aveau conducerea similara cu cea de la guvernare. Si atunci si populatia trebuie sa aleaga, dar trebuie sa puna in balanta si calitatile persoanei care candideaza, si perspectiva pe care o are in timpul mandatului. (…) Probabil oamenii s-au saturat si de situatia actualului guvern, care are o sustinere de 12 la suta, ei joaca dupa cum le canta ceilalti. Probabil va conta foarte mult atat politica si strategia fiecaruia, pentru ca, d-le Sauca, in campanie vom porni, si la municipiu, si la judet, cam de pe pozitii egale, pentru ca unele partide au scazut, altele s-au ridicat, dar nu foarte mult, nici cele care au mai pierdut din procente, vom porni de pe pozitii sensibil egale, hai sa spunem asa. Totul va conta de pasii care-i va face fiecare si de numarul de greseli. Cei care vor face greseli mai putine in campanie vor avea rezultate mai bune. S-ar putea ca rezultatele sa fie la diferente de sub o suta de voturi. Fiecare vot va conta, fiecare va trebui sa-si scoata electoratul la vot.

Dorel Labo: Tambalaul a fost un motiv de a iesi pe sticla, de e sa ma exprim in felul asta. Practic, in sensul ca isi da fiecare cu parerea, chiar daca parerile coincid, revin cu reveniri la anumite propuneri, pana la urma toata lumea vrea sa iasa in fata si sa spuna cateva ceva despre acest lucru care, dupa parerea mea, a fost un subiect interesant pentru populatie. E foarte bine ca s-a ajuns sa treaca aceasta lege prin Parlament. Sigur, putina lume intelege ce este acest vot uninominal si va trebui educata populatia sa invete sa voteze. Asa cum spunea si colegul meu, va fi foarte greu sa apreciezi felul in care votul tau iti va folosi tie personal. Probabil ca va exista o implicare mai mare a celor care vor fi alesi in urma unui vot de acest gen in ceea ce priveste relatia cu cetatenii decat s-a intamplat pana acum in acest sens, pentru ca nu era neaparat o relatie directa intre electorat si persoana respectiva, ci intre persoana respectiva si o lista. O lista pe care o stabilea partidul printr-o pseudo-democratie, sa ne intelegem, multi dintre candidatii care se aflau pe locurile fruntase erau stabiliti nu de organizatia judeteana, locala, ci de la centru direct. Dar sa nu ne facem iluzii ca de acum inainte nu vor mai exista astfel de implicatii din partea partidelor in ceea ce priveste cel care va fi desemnat candidat.

Rep.: Oricum, partidele vor desemna candidatii…

Dorel Labo: Fara indoiala, acest vot uninominal are o puternica incarcatura politica. Inca nu ne-am eliberat, decat in momentul in care se vor face efectiv alegeri interne. Atunci vom sti intr-adevar ca cel care merge pe pozitia respectiva e dorit de electoratul partidului respectiv si atunci merita sa discutam despre un vot uninominal. Mai avem pasi pana atunci. Parerea mea: am facut un pas important, un inceput, lucrul e pe jumatate rezolvat, cum spunea Horatiu, dar mai departe avem de muncit foarte mult pentru a face alegeri interne in partid si a scoate in fata acei oameni care, intr-adevar, au sprijinul electoratului partidului respectiv.

Intrebari oleaca incomode

Rep.: O intrebare incomoda, d-le Labo. Intr-un interviu pe care mi l-ati acordat pentru ziarul Magazin Salajean ii transmiteati d-lui Capilnasiu ca viitorul lui politic ar putea fi OK, sa zic asa, ca si candidat din partea PD-L la deputatie. Ati fost sincer in ceea ce ati spus sau a fost o miscare politica?

Dorel Labo: Am fost foarte sincer, pentru ca Zalaul este un oras mic. Am discutat, inainte de a avea discutia cu el, pentru ca am avut o discutie cu el, cu prieteni comuni, cu cunostinte comune si am concluzionat ca, avand sprijinul PD-L, avand o pozitie buna in sondajele de opinie, ar fi fost foarte simplu pentru el sa ajunga pe acea pozitie. Sunt sincer si acum, cum am fost si atunci. Imi pare rau ca a ales aceasta cale, nu neaparat pentru faptul ca ne luptam in mod direct

Leave a Comment