Campania pentru alegerile locale incepe in 2 mai

Calendarul alegerilor locale a fost stabilit, miercuri, in sedinta Executivului. Astfel, primul tur al alegerilor locale va avea loc in data de 1 iunie, iar campania electorala va demara in 2 mai. Per global, in cadrul sedintei de Guvern, au fost adoptate zece hotarari prin care se stabilesc: data alegerilor locale, calendarul si cheltuielile alegerilor, precum si numerotarea circumscriptiilor electorale.

Biroul Electoral Central (BEC) va fi constituit in data de 17 martie, iar pana in 22 aprilie trebuie depuse candidaturile. Campania va incepe in 2 mai si va dura 30 de zile. Suma totala alocata pentru alegerile locale, aprobata de Guvern, este de 66 de milioane de lei, din care 35 de milioane vor fi suportate din bugetele consiliilor locale. De asemenea, electoratul vor vota numai in localitatile de resedinta, la sectia de votare unde sunt inscrisi.

In cadrul videoconferintei, care a fost organizata miercuri dupa-amiaza de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), eveniment la care a participat prefectul Andrei Todea si cei doi subprefecti ai judetului, Vegh Alexandru si Marin Nitu, ministrul Cristian David a anuntat ca nu vor fi organizate sectii de votare speciale in gari sau autogari, iar procesul de votare va incepe la ora 7 si se va incheia la ora 21. Din bugetul Ministerului Internelor si Reformei Administrative se vor asigura sumele necesare pentru dotarea si functionarea BEC, dar si cheltuielile generate de activitatile specifice MIRA pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor autoritatilor administratiei publice locale. De asemenea, din bugetul MIRA se suporta cheltuielile pentru prelucrarea si distribuirea pe suport magnetic a datelor necesare pentru elaborarea sau actualizarea listelor electorale permanente si a listelor electorale complementare, cheltuielile pentru tiparirea listelor electorale permanente, a listelor electorale complementare, a copiilor de pe listele electorale permanente si complementare, precum si a celorlalte tipizate utilizate in procesul electoral, a facut cunoscut, in cadrul videoconferintei cu prefectii, ministrul Cristian David. Acesta a adaugat faptul ca, in termen de 24 de ore de la inregistrarea fiecarei candidaturi, biroul electoral de circumscriptie va afisa, la sediul sau, candidaturile acceptate. Apoi, in data de 1 mai 2008 se va efectua tragerea la sorti pentru stabilirea numarului de ordine de pe buletinele de vot. Cel mai tarziu, cu zece zile inaintea datei alegerilor, termen limita – 22 mai 2008, prefectii vor trebui sa ia masurile pentru tiparirea buletinelor de vot.

Pe de alta parte, Executivul a decis infiintarea, in perioada electorala, a unei Comisii de Transparenta care va avea rolul de a supraveghea modul in care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor autoritatilor administratiei publice locale. In acest sens, ordonatorii de credite vor informa periodic Comisia pentru Transparenta cu privire la efectuarea cheltuielilor pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale. Comisia va fi formata din cate un reprezentant al partidelor politice parlamentare, din doi reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si doi reprezentanti ai Clubului Roman de Presa. Componenta nominala a Comisiei pentru Transparenta se va stabili de catre presedintele Comisiei tehnice centrale, pe baza propunerilor formulate de partidele politice parlamentare, organizatiile neguvernamentale si Clubul Roman de Presa.

In fine, pentru reducerea cheltuielilor necesare in vederea desfasurarii procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale care pot fi recuperate de la alegerile anterioare.

Leave a Comment