Peste un milion de lei însumează restanţele pentru decontarea navetei elevilor sălăjeni care merg la şcoală în alte localitate decât cea de domiciliu. Această sumă reprezintă contravaloarea abonamentelor achitate de elevi doar pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie a anului trecut. La această dată, aproximativ 3.500 de copii sunt obligaţi să ceară, lună de lună, bani părinţilor pentru a putea ajunge la şcoală, în condiţiile în care aceste sume trebuiau achitate de stat.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Marcel Lucaciu, a declarat că, până la această dată, nu au fost alocate sumele necesare pentru decontarea navetei din lunile septembrie-decembrie, anul trecut. „Valoarea sumelor pentru decontarea navetei aferente zilelor de şcoală din perioada septembrie, octombrie şi noiembrie a anului trecut este de 1.068.922 de lei. Pentru luna decemrie, urmează să întocmim necesarul de plată de îndată ce primim situaţiile complete de la unităţile de învăţământ din judeţ”, a declarat Marcel Lucaciu.
Potrivit acestuia, aceste sume pentru decontarea navetei ar putea fi alocate în următoarea perioadă. „Ne aşteptăm ca, începând cu data de 25 ianuarie, să primim fonduri de la minister pentru decontarea navetei elevilor. Noi am transmis lunar situaţia privind necesarul de plată pentru decontarea abonamentelor. Acum urmează să vedem dacă va fi alocată suma integrală pentru decontarea navetei sau doar parţial”, a declarat acesta.
Ultima tranşă de bani primită de la minister pentru decontarea navetei elevilor a fost în valoare totală de 140.000 de lei. Aceasta a acoperit, însă, doar contravaloarea abonamentelor plătite de elevi până în iunie 2012, ultima lună de şcoală din anul trecut şcolar.
La această dată, în satele sălăjene sunt peste 3.600 de elevi care sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la şcoală. Aceştia trebuie să plătească lunar sume de peste 100 de lei, fiecare, şi aceasta în cazuri fericite pentru abonamente. Pe anumite trasee din judeţ, elevii sunt obligaţi să ceară părinţilor până la 300 de lei lunar pentru a ajunge la şcoală.
Legislaţia actuală prevede decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Aceste sume se alocă din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care elevii sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, pentru cel mult 50 de kilometri. De asemenea, statul acoperă cheltuielile de transport pentru opt călătorii dus-întors pe semetru elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă.
la cei care stau in internate de ce nu se ,,deconteaza,, nimic????/si li se mai ia si o asa numita garantie de 50 roni pentru nimeni nu stie ce si care atunci cand ies din internat nu li se mai da !!!1stiati de asta domnule bancea ??????asta da ,,garantie ,,,!!!!la pedagogic asa este !!!!