Pompierii sălăjeni au în plan să reducă numărul alarmant de incendii produse din cauza improvizaţiilor pentru încălzirea locuinţelor şi gospodăriilor cetăţenilor. O campanie pentru prevenirea acestor incendii, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale”, a fost lansată de pompierii militari săptămâna trecută, care va dura până la încheierea sezonului rece.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că scopul acestei campanii este prevenirea manifestării principalelor surse generatoare de incendii la locuinţele şi gospodăriile populaţiei. „Statistica din ultimii ani arată că, la nivel judeţean, a crescut îngrijorător numărul incendiilor la gospodăriile cetăţenilor. Multe din evenimentele puteau fi evitate dacă se luau la timp măsurile corespunzătoare. Fenomenul se înregistrează, în principal, din cauza nerespectării regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, pe fondul acestor neglijenţe s-a remarcat o creştere îngrijorătoare a numărului de incendii la gospodării şi anexe. „Urmările acestor incendii au fost pierderi de vieţi omeneşti, victime ce au rămas cu infirmităţi pentru toată viaţa, pierderi importante de bunuri materiale, uneori agoniseala de-o viaţă întreagă a oamenilor”, a precizat Jacodi.
Din statisticile înregistrate în judeţ, incendiile produse la gospodăriile cetăţeneşti au fost generate de improvizaţii la mai multe surse de încălzire. Printre acestea se numără instalaţiile electrice exploatate cu defecţiuni şi improvizaţii, utilizarea de conductori electrici cu izolaţii îmbătrânite sau neprotejaţi corespunzător faţă de materialele combustibile. De asemenea, unui risc major se supun cetăţenii care fac racordări de aparate electrice suplimentare, concomitent cu supradimensionarea elementelor de protecţie (siguranţe fuzibile), ceea conduc la supraîncălzirea conductorilor electrici (circuitelor), topirea şi chiar aprinderea izolaţiilor combustibile ale acestora sau producerea scurtcircuitelor, urmate de incendii.
Coşurile de fum necurăţate au condus, de asemenea, la depunerea de cantităţi mari de funingine pe canalele de fum şi producerea de scântei. Nerepararea, premergător sezonului rece şi ori de câte ori este necesar, a crăpăturilor, fisurilor şi altor degradări apărute în structurile coşurilor de fum au provocat iarna aceasta incendii. Este periculos, de asemenea, ca populaţia să folosească mijloace de încălzire defecte sau cu improvizaţii, cum sunt sobele de teracotă sau cele metalice crăpate ori sparte. Alte surse de incendii au fost aerotermele, radiatoarele sau caloriferele electrice construite artizanal prin suprasolicitarea, folosirea îndelungată sau lovirea acestora. Majoritatea incendiilor au loc, însă, din cauza depozitării necorespunzătoare a cenuşii, jăratecului nestinse în apropierea şurilor, magaziilor de lemne şi de furaje.
Inspecţia de prevenire recomandă cetăţenilor ca, în activităţile casnice curente şi sezoniere pe care le desfăşoară în gospodării şi anexele acestora, să ţină seama de regulile de bază privind prevenirea şi stingerea incendiilor.