Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei, măsură discutată de autorităţile centrale, nu reprezintă un motiv de bucurie pentru conducătorii auto prinşi încălcând regulile de circulaţie. Odată cu această majorare, şoferii contravenienţi vor fi mai aspru sancţionaţi, întrucât cuantumul punctului de amendă se stabileşte automat în funcţie de salariul minim brut pe economie.
Autorităţile centrale au anunţat că intenţionează să majoreze salariului minim la 800 de lei, ceea ce ar duce, implicit la creşterea amenzilor de circulaţie. Potrivit legislaţiei actuale, un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe economie. Prin urmare, punctul amendă va ajunge la valoarea de 80 de lei, faţă de 70 de lei cât este în prezent, înregistrând o creştere de aproape 14,3 procente.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă. Concret, clasele de sancţiuni sunt următoarele: clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, care se aplică doar persoanelor juridice.
Amenzile pornesc de la 160 de lei
În funcţie de clasă, amenzile de anul acesta urmează a fi: de 160 sau 240 de lei (clasa I); de 320 sau 400 de lei (clasa a II-a); cuprinse între 480 şi 640 de lei (clasa a III-a); cuprinse între 720 şi 1.600 de lei (clasa a IV-a); cuprinse între 1.680 şi 8.000 de lei (clasa a V-a).
Două puncte-amendă riscă şoferii care folosesc incorect luminile de drum, care utilizează telefoanele mobile în timpul condusului sau dacă nu au pusă centura de siguranţă. Totodată, conducătorii auto ar putea fi amendaţi cu 160 de lei pentru circulaţia pe un sector de drum pe care accesul este interzis, pentru staţionarea neregulamentară sau pentru refuzul prezentării documentelor organelor de poliţie.
Trei puncte-amendă se pot aplica şoferilor care au oprit pe banda de urgenţă pe autostrăzi, pentru depăşirea vitezei cu 21-30 de kilometri/oră, pentru nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, pentru nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precede, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Amendat şi cu permisul suspendat
Cea mai mare amendă pentru persoanele fizice, de 1.600 de lei, poate fi însoţită de măsura de suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru o perioadă de 90 de zile. Aceasta se aplică pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie infracţiune, adică dacă şoferul are o alcoolemie care să nu presupună începerea urmăririi penale. De asemenea, amenda şi suspendarea permisului auto pot fi dispuse în cazul şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborate ori în curs de coborare sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi la depăşirea vitezei maxime admise cu mai mult de 50 de kilometri/oră.
Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice, de până la 1.600 de lei, se aplica şoferilor care circulă cu un autoturism a cărui inspecţie tehnică periodică a expirat, dacă transportă pe locurile din faţă copii mai mici de 12 ani sau animale ori dacă folosesc în circulaţia pe drumurile publice dispozitive anti-radar. De asemenea, cu maximul de amendă se pot alege şoferii care au săvârşit o faptă pentru care se aplică şase puncte de penalizare, cum ar fi: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori dacă plăcuţele nu sunt fixate în locurile special destinate sau depăşirea cu 41-50 de kilometri/oră a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Jumătate din amendă, în termen de…
Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 48 de ore, respectiv două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. De asemenea, pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 de puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege. În acest ultim caz, agentul constatator trebuie să elibereze o chitanţă reprezentând contravaloarea amenzii. Pe această chitanţă vor fi menţionate data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator, nemaifiind necesară încheierea unui procesul-verbal de constatare a contravenţiei, dacă nu se dispune şi o sancţiune contravenţională complementară.
Cel mai important de ştiut este faptul că după efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, şoferul este obligat să predea o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimită prin poşta unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte, menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie.