Batalie acerba pentru fotoliul de primar al Zalaului

Batalie acerba pentru fotoliul de primar al Zalaului

La finele anului 2007, mai precis in decembrie, se luau in calcul cateva varianante privind o serie de candidaturi la Primaria Zalau, astfel incat, cel putin la capitolul presupuneri, se anuntau cateva schimbari pe scena politica salajeana. Aici, ne vom referi doar la cateva, folosind totodata si cateva presupuneri, care au sanse reale de a fi si materializate.

Fostul PD Salaj, actualul PD-L, prin vocea lui Viorel Stanca, a facut cunoscut, in urma cu cateva saptamani, ca Radu Capilnasiu, actualul primar de Zalau, isi poate lua adio de la sustinerea politica a organizatiei pentru alegerile locale din 2008. Mai mult, la acea vreme, conducerea PD Salaj a luat decizia schimbarii din functia de presedinte al PD Zalau a actualului primar. A fost, de altfel, primul pas prin care Radu Capilnasiu a fost pus pe linie moarta in cadrul unui partid cu care castigase destul de detasat alegerile locale din 2004. Nu vom face trimiteri la motivele acestei decizii, insa vom incerca sa intuim efectele unei astfel de solutii politice.

Fara doar si poate, dintre toti prezumtivii candidati la Primaria Zalau, la aceasta ora, Radu Capilnasiu detine cea mai importanta cota de popularitate. Spunem acest lucru bazandu-ne nu doar pe intuitie, ci si pe faptul ca, actualul primar, prin prisma faptului ca detine o functie publica importanta pentru aceasta comunitate, este cel mai cunoscut viitor candidat la Primaria Zalau. Nu stim cat de iubit este, dar, raportandu-ne la experientele traite in mai multe campanii electorale, este evident ca, intr-o viitoare cursa pentru (re)castigarea fotoliului de primar, Radu Capilnasiu ar fi cotat cu prima sansa. Daca, azi, la carma Primariei Zalau s-ar afla un alt personaj, am avea acelasi punct de vedere. Si-atunci, implicit, ne intrebam care au fost ratiunile pentru care conducerea PD Salaj s-a descotorosit atat de usor de Radu Capilnasiu? Desigur, motivele invocate de actuala conducere a democratilor pentru a-l retrograda pe Radu Capilnasiu sunt mai mult sau mai putin argumentate de situatia de fapt si de drept. Ce ne frapeaza este ca toata aceasta frictiune, care nu seamana nici pe departe cu un masaj la vreun picior, fie el si de lemn, pare sa fie alimentata de anumite rationamente oarecum artificiale. Desigur, cativa dintre cei care urmaresc si, desigur, inteleg miscarile de pe scena politica salajeana sustin ca, inainte de a-l faulta pe Radu Capilnasiu, cei din conducerea PD Salaj au batut deja palma cu un alt posibil candidat, care sa aiba sanse reale la castigarea fotoliului de primar. Voalat sau nu, nu cu mult timp in urma, Viorel Stanca admitea faptul ca unul dintre posibilii inlocuitori ai lui Radu Capilnasiu ar putea fi Dorel Labo. In acelasi timp, actualul viceprimar se arata destul de interesat de idee, si datorita faptului ca, pana la acea data, cei din conducerea PNL Salaj nu si-au aratat, fatis, entuziasmul pentru a-i sustine candidatura sub culorile partidului.

De cealalta parte, PD avea deja o problema, si anume faptul ca soarta viitoarei candidaturi a partidului statea in decizia lui Dorel Labo. Am putea spune ca, si la ora actuala, organizatia condusa de Viorel Stanca incearca sa gaseasca o solutionare a ecuatiei. Spun asta bazandu-ma pe considerentul ca, marti, intr-o conferinta de presa, liderii pedelisti au anuntat ca au instiintat conducerea centrala a partidului cu privire la propunerile organizatiei pentru candidatura la functia de primar al municipiului, in speta Mircea Ghiurco si Vasile Filip. Praf in ochi! Este cat se poate de logic ca Mircea Ghiurco, actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean, nu isi va taia singur craca de sub picioare acceptand o candidatura pentru a obtine o functie intr-o institutie cu atatea batai de cap, fie ea si Primaria Zalau. Atele il trag pe Mircea Ghiurco, mai mult ca sigur, spre fotoliul pe care il detine in prezent Tiberiu Marc, respectiv spre functia de presedinte al Consiliului Judetean.

Cat despre prezumtiva candidatura a lui Vasile Filip, am putea spune ca, daca cineva s-ar fi trezit cu ceva vreme in urma sa-l slefuiasca pentru a intra in lupta electorala pentru Primaria Zalau, ar fi fost o solutie viabila pentru organizatia lui Viorel Stanca. Acum, insa, vorba francezului: plus tard. Adica, este destul de tarziu pentru ca cineva sa mai accepte un asemenea risc. Astfel, revenim la varianta candidaturii lui Dorel Labo, sub steagurile PD-L.

In incercarea de a elucida, atat cat se poate, aceasta dilema, marturisesc ca ieri am stat de vorba, cateva minute, cu viceprimarul de Zalau. Din declaratiile sale reiese, cat se poate de conclusiv, ca, indiferent de partidul care il va sustine politic, singurul sau deziderat este sa castige fotoliul de primar al Zalaului. Atat, si nimic mai mult! Evident, prin analogie, orice sportiv care intra intr-o cursa are si intentia de a o castiga. Insa, de la vointa la putinta este o cale destul de lunga si… sinuoasa.

Intorcandu-ne la situatia deloc comoda in care se gaseste Radu Capilnasiu, am putea spune ca el se confrunta cu o serie de necunoscute intr-ale candidaturii sale la Primarie. Deocamdata, statutul sau in PD-L nu este definitivat. Astfel, printr-o minune, actualul edil ar putea reveni in gratiile superiorilor sai pe scara ierarhica a partidului, si asta doar in cazul in care Emil Boc, Vasile Blaga sau, de ce nu, Traian Basescu ar trasa o astfel de directiva. Apoi, ar mai fi varianta sustinerii sale de catre un alt partid. Cel mai probabil, aici am putea vorbi de PNL sau PSD. In cazul in care ar alege varianta trecerii sale in tabara PSD, Radu Capilnasiu ar avea o problema destul de serioasa. In primul rand, nu are vadite inclinatii pentru a imbratisa doctrina socialista, iar apoi ar pierde un segment important din electoratul care l-a sustinut in 2004, si care, in majoritatea lui, a votat impotriva culorii rosii. Astfel, din punctul nostru de vedere, daca ar fi sa caute sustinerea reala a unui alt partid, acela ar fi PNL. Deocamdata, este o ipoteza, si nimic mai mult.

Cat despre posibilitatea de a candida ca independent, fara vreo sustinere politica (ceea ce implica renuntarea la un prezumtiv ajutor financiar, logistic si uman), consideram ca este o supozitie de domeniul SF-ului. Asa stand lucrurile, devine din ce in ce mai cert ca zarurile incep sa se rostogoleasca tot mai incet spre o singura concluzie: anul 2008 va aduce o serie de mutari surpriza pe tabla de sah a politicii salajene, iar timpul incepe sa se condenseze, creand o si mai mare presiune pe umerii viitorilor nostri alesi. Oricare ar fi ei…

Leave a Comment