Peste 100 de elevi din mai multe şcoli şi licee sălăjene au fost prinşi, chiar în primele zile de şcoală din acest an, absentând nemotivat la orele de curs. Adolescenţii au fost găsiţi prin baruri, parcuri şi diverse alte locaţii, în timpul unei acţiuni desfăşurate de oamenii legii pe linia siguranţei elevilor.
Ofiţerul instructor al Poliţiei de Proximatitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, comisar Constantin Didă, a declarat că acţiunea s-a desfăşurat pe parcursul zilelor de 14-16 ianuarie şi a vizat siguranţa elevilor pe drumul parcurs de aceştia de la domiciliu spre şcoală şi invers. „Aproape 120 de poliţişti de la ordine publică şi rutieră au fost angrenaţi în misiunile în teren. Aceştia au acţionat pentru menţinerea unui climat de siguranţă al elevilor, respectiv pentru prevenirea eventualelor cazuri de violenţă fizică în incinta sau apropierea unităţilor de învăţământ, precum şi pentru împiedicarea unor persoane să intre în spaţiul şcolar. De asemenea, poliţiştii rutieri au asigurat traversarea elevilor pe drumurile publice, astfel încât să prevină eventualele evenimente de circulaţie”, a declarat Constantin Didă.
Potrivit sursei citate, oamenii legii au depistat, pe timpul desfăşurării misiunilor preventive, peste 100 de elevi care au absentat nemotivat la orele de curs. „În cele trei zile cât a durat acţiunea, am identificat prin localuri publice, baruri, săli de jocuri de noroc şi cafenele 104 elevi care au fugit de la şcoală. Adolescenţii au fost identificaţi şi trecuţi în listele ce au fost prezentate, ulterior, directorilor unităţilor de învăţământ din care provin, pentru a lua măsurile ce se impun”, a declarat reprezentantul Poliţiei de Proximitate Sălaj.
Conform celor precizat de comisar, majoritatea chiulangiilor provin de la unităţile şcolare din Şimleu Silvaniei, în mediul urban, şi de la cele din localităţile Crasna şi Sărmăşag, în rural.
Au fost cazuri în care poliţiştii au depistat elevi pe străzi şi prin baruri care au abandonat şcoala. „Au fost identificaţi un număr de 13 copii, majoritatea din mediul rural, care au abandonat şcoala. Din păcate, numărul celor care renunţă să mai urmeze şcoala este mult mai mare, având cunoştinţă de cel puţin 80 de copii aflaţi în această situaţie. Am depistat foarte multe cazuri de abandon şi absenteism şcolar şi este abia prima săptămână din al doilea semestru şcolar”, a afirmat comisarul Didă.
Potrivit acestuia, în timpul acţiunii desfăşurate nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale elevilor. „Sunt minori, iar amenzile ar trebui să le achite părinţii. Prin urmare, şcoala va trebui să ia măsuri mai drastice astfel încât elevul să răspundă direct pentru faptele sale”, a menţionat Constantin Didă.
Oamenii legii s-au deplasat în aceste zile în mai multe şcoli gimnaziale din judeţ unde au desfăşurat acţiuni preventive în rândul elevilor pentru prevenirea violenţei şcolare. Comisarul Constantin Didă susţine că astfel de acţiuni vor avea loc pe tot parcursul anului şcolar, în colaborare cu diferite structuri.
Ete un mod de a protesta al liceenilor, nemultumiti de programul scolar supraincarcat cu obiectele de invatamant de specialetate !!! Jumatate din orele de curs saptamanale , sunt dedicate studiului acestor materii , fara ca aceste cunostinte sa fie legate de activitati practice , nefiindu-le astfel de nici un folos !!! Ce sa mai spunem de faptul ca cel putin 3/4-imi dintre ei nu vor sa urmeze o facultae in profilul materiilor de invatamant studiate in liceu !!! Cred ca si noi am proceda ca ei in situatia lor !
dar barmanii si patronii acelor baruri ,au platit si ei vreo amenda,ceva???
un invatamant fara niciun rost .ore grele matematica pt superdotati .iar profesorii foarte rai
am fi foarte curiosi daca un profesor ar putea invata la atatea materii ca de stiut in afara de materia care o preda habar nu au hai sa recunoasteti ,,,,,
profesori lasati -o mai moale ca nu mai putem nu mai avem timp sa invatam la materiile de examen