Fuziunea PD – PLD Salaj, divort inainte de nunta

Fuziunea PD - PLD Salaj, divort inainte de nuntaLiderul PLD, Theodor Stolojan, a recunoscut miercuri seara, dupa intrevederea forului de conducere a partidului, ca vor exista tensiuni inerente la nivel local, in urma deciziei privind unificarea cu democratii: Tensiuni vor fi inerente in unele organizatii, la diferite niveluri. Important este sa vedem ce se afla in joc: orgoliile personale sau un proiect politic solid, pe un termen lung, care sa asigure Romaniei ceea ce are nevoie ca stat al UE – o guvernare eficienta, coerenta, stabila si care sa lupte realmente impotriva coruptiei. Totusi, pentru a mai linisti atmosfera, liderul PLD a asigurat electoratul partidului ca noua formatiune rezultata din unirea cu PD va apara valorile liberale.

Pe de alta parte, si in PD, sedinta de miercuri a Colegiului Director a linistit doar temporar apele. Potrivit presei centrale, democratii au fost nevoiti sa accepte decizia de fuziune cu PLD si au votat resemnati in favoarea acesteia, chiar daca, in spatele usilor inchise, liderii de filiale si-au exprimat nemultumirile. Asa stand lucrurile, Emil Boc a incercat sa isi linisteasca tovarasii de partid, explicandu-le ca fuziunea este obligatorie, cu toate dezavantajele ce vor aparea, iar declaratiile si revoltele nu trebuie sa fie vizibile pentru ca risca sa piarda electorat. Pana la urma, cu doar doua voturi impotriva, dintre care unul al vicepresedintelui Sorin Frunzaverde, si doua abtineri, Colegiul Director al PD a adoptat o rezolutie prin care mandateaza Biroul Permanent National sa realizeze unificarea cu PLD.

La randul ei, conducerea PLD a aprobat convocarea unui Congres Extraordinar, alaturi de democrati, in care sa fie validata uniunea cu formatiunea condusa de Emil Boc. Potrivit lui Theodor Stolojan, hotararea a fost luata cu 68 de voturi pentru si 3 impotriva.

Gheorghe Stanciu vrea cu PD sau cu… PNL

Printre cei trei care s-au declarat impotriva fuziunii se numara si Gheorghe Stanciu, presedintele PLD Salaj, care si-a motivat votul pe considerentul ca PD este un specialist in a inghiti si desfiinta partide, ceea ce nu se va intampla si cu noi. Mai mult, Gheorghe Stanciu a tinut sa sublinieze ca nu se pune problema unei fuziuni, atata timp cat viitorul partid nu se numeste PD sau PLD. Am votat impotriva pentru ca este vorba de o <>, si nu de o fuziune, iar criteriile nu au fost stabilite la modul concret. De abia dupa ce vom afla care sunt principiile acestei <>, vom porni negocierile cu cei de la PD, a declarat, ieri, Gheorghe Stanciu. Acesta a mai spus ca, de curand, a fost contactat de catre PNL si de alte partide, cu scopul de a se alatura lor. Am fost sunat de catre cei de la PNL, dar si de alte partide, insa am hotarat, impreuna cu colegii mei, sa rezolvam mai intai situatia cu PD. In cazul in care ne vor conveni criteriile privind fuziunea cu democratii, ne vom alatura lor. Daca nu, ne vor reorienta, a incheiat presedintele PLD Salaj, nu inainte insa de a aprecia ca sansele de a se alatura celor de la PD sunt de doar 50 la suta.

Viorel Stanca: Gheorghe Stanciu vorbeste numai prostii

Cat priveste pozitia adoptata de PD Salaj in cadrul Colegiului Director, care a avut loc miercuri, Viorel Stanca marturiseste ca a votat pentru fuziune. PDL Salaj va avea un presedinte, adica subsemnatul, si doi vicepresedinti. Cel mai probabil, unul dintre vicepresedinti, desemnat de PD Salaj, va fi Lucian Bode. La fel de probabil, celalalt vicepresedinte va fi Gheorghe Stanciu, insa am aici niste obiectii, ne-a declarat presedintele PD Salaj. Referindu-se la acele obiectii, Viorel Stanca precizeaza ca ele sunt legate de modul in care a votat liderul PLD Salaj, si anume impotriva fuziunii celor doua partide. Gheorghe Stanciu vorbeste numai prostii. Aici nu este vorba de o desfiintare a unui partid, ci de o contopire, o fuziune. Daca este sa luam de buna ce spune Gheorghe Stanciu, atunci ar insemna ca si PD a fost desfiintat, ceea ce nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata. Din pacate, Gheorghe Stanciu are alte probleme, care sunt legate de subordonare. Ei bine, daca intentioneaza sa faca parte din PDL Salaj, Gheorghe Stanciu va trebui sa se integreze in sistemul nostru de ordine si disciplina. Altfel…, a conchis Viorel Stanca, dand astfel in vileag legaturile deloc cordiale dintre el si presedintele PLD Salaj.

O felie greu de impartit

Dupa cum se poate observa cu usurinta, multe dintre problemele legate de impartirea functiilor in structura de conducere a viitorului partid au ramas nelamurite. Cel putin, in ceea ce-i priveste pe cei de la PLD Salaj. Totusi, Viorel Stanca sustine ca structura de conducere a viitorului partid va fi stabilita de catre forul care a fost mandatat sa negocieze. La nivel judetean, PDL Salaj va avea o conducere care va reuni ambele structuri de conducere existente. De asemenea, vom avea o structura executiva formata din 21 de membri, care, pe de o parte, va respecta dorinta de unificare a celor doua formatiuni, iar pe de alta parte si procentele obtinute la alegerile pentru Parlamentul European.

In fine, noul partid, in speta PDL, va lua fiinta dupa ce, in 15 decembrie, PD si PLD vor convoca, simultan, congrese extraordinare pentru a aproba unificarea.

Leave a Comment