Rezultate normale pentru PD si PSD

Rezultate normale pentru PD si PSD

Emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a repornit la drum, dupa pauza competitionala datorata alegerilor europarlamentare si a referendumului din 25 noiembrie. Vinerea trecuta, clientii emisiunii au fost deputatul PSD de Salaj, Filonas Chis si secretarul general al PD Salaj, Lucian Bode. Va ofer cateva fragmente din acest dialog.

Dupa razboi, multe analize se arata

Rep.: Una dintre concluziile analizelor politice de tot felul care s-au facut in urma alegerilor din 25 noiembrie a fost ca PD a castigat alegerile, demonstrand ca a devenit cel mai important partid din Romania. Cum comentati?

Filonas Chis: E o realitate consacrata, de domeniul evidentei, ca PD a castigat alegerile europarlamentare. E adevarat insa ca aici sunt niste nuante. Sondajele de opinie care au fost date inaintea alegerilor aratau ca PD detine suprematia politica in Romania, erau creditati cu circa 40 la suta, lucru care nu s-a confirmat. PD este undeva la 28 la suta. PSD este pe locul doi, cu 23 de procente. Era creditat in sondajele de opinie in jur la 20 – 21 de procente, iar in alte sondaje, mai pesimiste, chiar sub 20, ceea ce demonstreaza ca lupta politica este in plina desfasurare, iar suprematia politica se poate rasturna de la o zi la alta, de la o etapa la alta. Eu spun ca atat PSD, cat si PD au obtinut scorurile cam asteptate, cam normale, sa spun asa, pentru aceasta perioada. Diferenta intre cele doua partide nu este atat de mare, nu este semnificativa, cinci procente, care, sigur, din perspectiva PSD, sunt recuperabile. Cu alte cuvinte, in aceasta perioada, noi suntem in stare sa refacem aceasta diferenta, pentru ca PSD, asa cum se cunoaste, a avut niste momente de dificultate, au fost si framantari la varf, au fost anumite tensiuni care au marcat, sigur, acest moment electoral. Eu spun insa ca baza partidului este extraordinar de puternica, structura pe care o avem in teritoriu este extraordinara. Si in Salaj, rezultatul este extrem de strans. PD, e adevarat, pentru prima data a castigat in fata PSD, cu un procent, circa 700 de voturi. Eu spun ca daca exista o mobilizare mai sustinuta din partea noastra, o motivare mai mare din partea membrilor Biroului Judetean, in primul rand, a colegilor nostri, puteam sa si castigam alegerile. Sigur, acest lucru va comporta o analiza ceva mai detaliata in urmatoarea perioada de timp. In 22 de localitati din Salaj PSD a castigat alegerile, PD a castigat in 18 localitati, e adevarat insa ca cele doua localitati cu caracter strategic, sa spun asa, Zalaul si Simleu Silvaniei, au cantarit greu. Chiar daca gradul de participare la vot in aceste doua orase a fost relativ redus, nu am mai putut sa sumortam diferenta de voturi, de circa 1.500 la Zalau si 421 la Simleu Silvaniei, ceea ce ne-a adus pe locul doi.

Lucian Bode: (…)Intr-adevar, este o realitate, de domeniul statisticii, asa cum spunea si domnul deputat, ca PD a castigat alegerile europarlamentare. A reusit un scor pe care nu l-a mai avut niciodata in istoria sa, a reusit 28 la suta, vorbesc la nivel national. Cel mai bun scor pe care l-a inregistrat vreodata PD. In momentul in care Alianta D.A. s-a destramat, stim, eram undeva la 12-13 la suta. Am reusit 28 la suta. Nu ne multumeste intrutotul. Sigur, eu am mai spus si la postul dvs. de radio, in acel moment, in care discutam, eram cel mai puternic partid din Romania doar in cercetarile sociologice. Acum am dovedit acest lucru. Exista si nemultumirea numarului foarte redus de cetateni care s-au prezentat la vot, dar noi avem patru obiective mari stabilite in ultimul Colegiu Director din septembrie de la Sinaia, si anume, castigarea alegerilor europarlamentare, castigarea alegerilor locale din 2008, castigarea alegerilor parlamentare din 2008 si sustinerea presedintelui Traian Basescu la inca un mandat pentru Cotroceni. Primul obiectiv este realizat. Domnul deputat facea aici referire si la judetul Salaj. In judetul Salaj nu am castigat alegerile, acestea au fost castigate de UDMR. Noi suntem la un scor de un procent peste PSD. Pentru noi, cea mai mare victorie in judetul Salaj este faptul ca am reusit, pentru prima data in istoria noastra, sa batem PSD. Sigur, putem analiza. Municipiul a avut 26 la suta. Noi suntem foarte nemultumiti de ceea a facut municipiul: 3.500 de voturi aducem din patru-cinci comune cu primari PD. Suntem foarte nemultumiti de primari ai comunelor, ai PD, care au fost invinsi de catre PSD, PNL sau UDMR. Nu este posibil. Am facut referire la cateva organizatii in conferinta de presa. Sa faci 19-20 la suta si sa fi a treia, a patra forta politica in comuna este deranjant pentru partid si vom lua masuri. Am castigat in Banisor si in Halmasd, unde sunt primari PSD, am castigat in Zimbor, unde este PNTCD, in Plopis, unde este independent, dar suntem nemultumiti de numarul de cetateni care s-au prezentat la vot si asta inseamna ca organizatiile locale nu si-au facut intrutotul datoria. (…)

Leave a Comment