Viorel Stanca, obligat sa imparta aceeasi felie de paine cu Gheorghe Stanciu

Viorel Stanca, obligat sa imparta aceeasi felie de paine cu Gheorghe StanciuPresedintele PD, Emil Boc, si cel al PLD, Theodor Stolojan, au anuntat, luni seara, demararea procedurilor de infiintare a unui nou partid. Potrivit presei centrale, liderii celor doua formatiuni politice au ajuns la aceasta intelegere la Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu. Anuntul oficial privind fuziunea celor doua partide a fost facut la sediul central al PD, astfel ca Emil Boc si Theodor Stolojan nu au facut altceva decat sa puna in practica ceea ce se preconiza a se intampla, implinind totodata visul presedintelui Traian Basescu de a avea la purtator un partid care sa-i sustina demersurile politice.

Conform anuntului facut de cei doi lideri politici, noul partid se va numi Partidul Democrat Liberal (PDL) si se va infiinta prin fuziune, iar raportul de reprezentare in structurile de conducere va fi de 60 la 40 in favoarea democratilor. Procedurile de infiintare vor demara de azi, cand PD si PLD isi vor convoca structurile de conducere pentru a valida pactul de la Cotroceni. In fond, se pare ca este vorba doar de o formalitate, in contextul in care liderii democrati si liberal-democrati vor convoca, pentru luna ianuarie anul viitor, congresele prin care se va perfecta fuziunea. Pana la primul Congres, momentul in care va fi infiintat PDL, conducerea interimara va fi asigurata de Emil Boc, in calitate de presedinte, si de doi vicepresedinti. Unul dintre posturile de vicepresedinte va fi ocupat, desigur, de Theodor Stolojan, iar celalalt de un democrat, cel mai probabil de Vasile Blaga.

Viorel Stanca e de acord si… nu prea

Am luat si noi act de decizia conducerii centrale a PD si PLD. Urmeaza ca, in sedinta Colegiului Director de miercuri (nr. azi), PD sa adopte o decizie finala in acest sens, ne-a spus ieri presedintele PD Salaj, Viorel Stanca. Cu toate acestea, insa, liderul democrat nu pare sa exalte de fericire in ceea ce priveste fuziunea PD-PLD: Din punctul nostru de vedere, si anume cel al PD Salaj, aceasta miscare politica trebuia sa tina cont de mai multe chestiuni. In primul rand, fuziunea trebuia sa aiba loc dupa o analiza a rezultatelor pe care le vom obtine la alegerile locale din 2008. Apoi, fuziunea dintre PD si PLD ar trebui sa fie una prin absorbtie, astfel incat sa nu se aduca prejudicii <> PD. De fapt, acestea sunt si principalele propuneri pe care Viorel Stanca le va face in cadrul Colegiului Director al PD, care va avea loc azi.

Scos pe usa din dos, Stanciu intra pe usa din fata

Una dintre masurile care, se pare, a pus gaz pe foc in tabara pedista, la nivelul judetului nostru, este data de faptul ca, asa cum au declarat cei doi presedinti ai PD si PLD, viitoarea structura de conducere in teritoriu a nou infiintatului partid va fi similara cu cea de la centru. Astfel, ar urma ca presedintele PLD Salaj, Gheorghe Stanciu, sa ocupe pozitia de prim vicepresedinte al PDL Salaj, devenind astfel mana dreapta a presedintelui Viorel Stanca. Doar ca lucrurile nu sunt atat de roz pe cat s-ar dori sa se vada…

Gheorghe Stanciu este un personaj care, in urma cu doi ani si zece luni, a fost decapitat si aruncat din partid pe usa din dos a PD Salaj, de chiar prezumtivul sau viitor presedinte, Viorel Stanca. La acea data, mai precis in ianuarie 2005, presedintele PD Salaj, Viorel Stanca, declara: Gheorghe Stanciu a fost dat afara din PD, deoarece avea intentia de a crea fractiuni in partid, pe suportul nemultumirii sale fata de faptul ca nu a fost propus pentru functia de prefect. In acelasi timp, la nivelul aceluiasi an 2005, Viorel Stanca aprecia ca Gheorghe Stanciu nu avea calitati pentru a conduce judetul, asa ca nu-i cazul sa se intinda mai mult decat lungimea plapumei.

Ei bine, chiar daca timpul a trecut, constatam cu surprindere ca peste relatia dintre cei doi nu s-a asezat praful. Din declaratia facuta ieri de Viorel Stanca, se pare ca liderul PD Salaj nu a uitat cu cine a avut de-a face in 2005: Venirea lui Gheorghe Stanciu pe functia de prim vicepresedinte va aduce un plus organizatiei judetene a viitorului partid, insa acest lucru este valabil atata timp cat acesta se va incadra in <>. Cu alte cuvinte, din cate ne da de inteles Viorel Stanca, Gheorghe Stanciu va fi nevoit sa isi vada de… lungul plapumii, altfel va fi nevoit sa isi caute alt partid. Oricum, cel putin din acest punct de vedere, avem convingerea ca lui Gheorghe Stanciu nu-i va fi foarte greu. Are si asa destula experienta politica, atata timp cat, de-a lungul anilor, a invatat pe de rost doctrina catorva partide…

Leave a Comment