Consiliul Judetean Salaj a fost gazda saptamana trecuta a unei noi editii a Colocviilor Magazin Salajean. Evident, aflandu-ne in campanie electorala, tema acestei editii a intalnirii noastre a vizat, pe de o parte, campania pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, iar pe de alta parte, referendumul pentru votul uninominal propus de presedintele Traian Basescu, care, asa cum se stie, va avea loc tot in 25 noiembrie. Participanti: din partea PSD Salaj, presedintele organizatiei judetene, Tiberiu Marc si Simona Trif – Dan, candidatul acestei organizatii la alegerile din 25 noiembrie; din partea PD Salaj, secretarul general al organizatiei judetene, Lucian Bode si consilierul municipal Cristian Birsan; din partea PNL Salaj, purtatorul de cuvant al organizatiei judetene, Dorel Oros; din partea UDMR Salaj, Szilagyi Robert, membru in stafful judetean de campanie al acestui partid; din partea PNTCD Salaj, presedintele organizatiei judetene, Virgil Turcas si purtatorul de cuvant al acestei organizatii, Marin Pop. Din partea ziarului Magazin Salajean au participat la aceasta dezbatere Daniel Muresan, Olivian Vadan si Daniel Sauca.
Nota bene: pentru fiecare intrebare pusa de noi, fiecare partid a avut la dispozitie trei minute pentru raspuns. La redarea raspunsurilor nu am facut nici un fel de modificari, cu exceptia unor discordante ce tin de oralitatea discursului.
Sa isi apere interesele
Rep.: Ce ar trebui sa faca europarlamentarii alesi pe 25 noiembrie?
Szilagyi Robert: In primul rand, trebuie sa constientizam ca fiecare parlamentar o sa fie in grupul respectiv pe care l-a ales partidul. Dupa cum se stie, sunt doua grupari importante, a popularilor si a socialistilor. Fiecare in parte trebuie sa isi apere interesele intr-o asemenea configuratie, si in functie de interesele nationale si regionale. Noi am lansat deja, de o luna, problema regiunilor, o cunoasteti, vrem sa o ducem mai departe.
Competenta si lobby
Tiberiu Marc: Cred ca primul lucru pe care viitorii europarlamentari din Romania ar trebui sa il faca este sa se faca cunoscuti. Adica, sa-si dovedeasca acolo competenta, sa poata sa se impuna in grupurile parlamentare majore in care se iau decizii si doar in felul acesta vad posibilitatea de a face al doilea lucru, cel de care vorbeam adineauri, lobby. Pentru ca, spre deosebire de parlamentele nationale, si tinand seama de specificul pe care il are Parlamentul European (PE), posibilitatea de reprezentare la un moment dat a intereselor nationale se poate materializa in aceasta zona. In zona in care un parlamentar se face deja cunoscut si care poate sa emita pretentii in a deveni in cadrul grupurilor parlamentare o voce cunoscuta si recunoscuta si sa urmareasca pentru Romania sustinerea intereselor. Pana la urma, interesul major pe care il pot sustine toti parlamentarii este cel care vizeaza bugetul si alocarile de fonduri catre fiecare dintre tarile membre si, evident, Romania are un interes major aici. E nevoie de profesionalism, de autoritate, dar si de o anumita coeziune, atunci cand este vorba de reprezentarea intereselor Romaniei, lucru care nu va fi foarte simplu, tinand seama ca in grupurile parlamentare, pana la urma, vocile principale nu sunt, din pacate, vocile parlamentarilor din Romania. Nu de putine ori, grupurile mari parlamentare au fata de Romania atitudini diferite.
Simona Trif – Dan: Este foarte important pentru parlamentari sa se faca cunoscuti, daca nu cumva sunt deja cunoscuti in Parlamentul European. De ce spun acest lucru, pentru ca noi avem deja europarlamentari care sunt bine cunoscuti, sunt vicepresedinti de comisii, chiar presedinti de comisii, dl. Severin, care au o activitate intensa in PE, asa ca, pentru candidatii nostri nu va fi greu sa se impuna in PE. Este foarte important sa ai o functie in plus decat cea de europarlamentar, pentru ca daca nu esti fie lider de grup, fie presedinte sau vicepresedinte de comisie e foarte greu sa te afirmi in plenul PE.
Sa reprezinte interesele tarii
Marin Pop: In primul rand, eu cred ca ar trebui sa constientizam electoratul de faptul ca un europarlamentar reprezinta in primul rand interesele tarii. Noi ne vom face auziti si respectati in Europa atunci cand vom contribui la interesele, sa spun, intregii Europe. Sa constientizam electoratul de faptul ca un europarlamentar va reprezenta intreaga Europa. Este un parlament, cum s-a spus, al intregii Europe. Apoi, cei care vor fi trimisi aici, noi credem ca ar trebui, s-a mai discutat, sa fie deja cunoscuti. Cum este si cazul PNTCD, dl. Herlea traieste in Franta, a fost nevoit sa se refugieze aici din cauza sistemului comunist, tatal lui fiind detinut politic, si inca din anii 70 lucreaza cu aceste institutii europene. A detinut si functii in cadrul Internationalei Crestin-Democrate, a fost vicepresedinte. In momentul de fata face parte din biroul de conducere si raspunde in cadrul Internationalei Crestin-Democrate de tarile din fostul bloc comunist. Asadar, noi credem ca in cazul care vor fi alesi primii doi candidati ai nostri, sunt oameni formati, si Radu Munteanu care este pe locul II, lucreaza de zece ani si deruleaza proiecte cu UE (…).
Sa promoveze Romania
Dorel Oros: Inainte de a vorbi despre ce ar trebui sa faca europarlamentarii romani, eu vreau sa spun ce au facut europarlamentarii romani, din grupul ALDE, in PE. La initiativa vicepresedintelui Adina Valean, astazi a primit votul directiva pentru libertate si libera sedere a cetatenilor europeni. Am primit cu satisfactie acest vot. Partea negativa este ca europarlamentarii colegi din PD au lipsit la votul final. Fata de viitori europarlamentari, colegul de la PNTCD spunea ca ar trebui sa fie cunoscuti. Vreau sa spun ca pe lista europarlamentarilor PNL sunt persoane deosebit de cunoscute. Vorbim aici de Renate Weber, care nu are nevoie de nici o prezentare in ceea ce inseamna respectarea si promovarea drepturilor omului in Romania, Daniel Daianu, un economist de renume european. Vorbeam mai inainte de Adina Valean, pentru a da numai primele trei nume ale listei noastre. Dupa cum stiti, PNL, prin organizatia de tineret, a desfasurat un program amplu de actiuni Promovam Romania, in care, sigur, noi am desprins anumite doleante, cerinte ale populatiei romanesti, sintetizate in zece obiective pe care europarlamentarii nostri le vor promova in PE. Cateva dintre ele: toata lumea, din sondaje, se gandeste la pace, isi doreste pace, ar fi obiectivul nr. 1; consolidarea UE ca un actor mondial fata de concurenta acerba care exista in economia mondiala; o alta cerinta a populatiei Romaniei care trebuie sa fie reprezentata de europarlamentarii romani, nu numai cei liberali, este democratizarea si responsabilizarea institutiilor UE, garantarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni. Noi suntem convinsi ca prin promovarea europarlamentarilor liberali, prestigiul tarii noastre in UE va fi mult amplificat, pentru ca ei, repet cu ce am inceput, ei nu trebuie sa se faca cunoscuti, deja sunt cunoscuti.
Sa reprezinte regiunile Romaniei
Lucian Bode: Pornind de la lista pe care o propunem, noi, Partidul Democrat, putem observa ca noi am incercat sa promovam echilibrat oameni din fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei. Regiunea de Nord-Vest, pentru ca, pana la urma, pe fiecare dintre noi ne intereseaza judetul nostru, va fi reprezentata pe lista PD, pe loc eligibil, de catre dl. Petru Filip, primarul municipiului Oradea, pe locul III, iar pe locul VII de catre un tanar politician, dl. Rares Niculescu din Cluj Napoca. Ce au facut pana acum deputatii PD trimisi in PE? Eu spun ca si-au facut datoria, s-au facut cunoscuti, s-au validat, lucru pentru care noi am considerat ca este bine, mai putin unul dintre ei, patru dintre ei sunt pe locuri eligibile, care ii vor duce in PE. Noi avem o lista cu tineri, media de varsta sub 40 de ani, PD autentici, pur sange, nu securisti de imprumut sau proveniti din societatea civila in functie de interesele de moment.
Cristian Birsan: Ca sa parafrazez intrebarea trecuta, problema noastra e ca avem numai viziuni despre rolul PE, despre ceea ce trebuie sa faca un parlamentar european. Nu vorbesc de noi de aici, vorbesc de populatia Romaniei. Problema cea mai mare o sa fie atunci cand populatia va trebui sa realizeze ca, asa cum s-a precizat aici, un parlamentar european nu-si reprezinta atat tara, cat grupurile din UE, si prin intermediul acestora isi reprezinta interesele nationale. Avantajul pe care il are Romania este ca are o populatie relativ numeroasa la nivelul UE, este al saptelea stat, are un numar semnificativ de parlamentari europeni, 35 acum, o sa aiba 33 probabil. Nu putem sa neglijam faptul ca fara europarlamentarii care erau pana acum ai PRM nu s-a putut constitui un grup parlamentar la nivelul PE. Ei s-au retras acum si s-a desfiintat acest grup. Deci, aportul poate fi semnificativ la crearea unui grup, la evolutia numerica a unui grup. Iar prin intermediul acestui grup parlamentar se pot influenta deciziile luate la nivelul PE, in special pe componenta bugetara, care e una dintre atributiile PE si acolo se poate lucra cel mai mult, se poate influenta decizia cu privire la fondurile care se aloca, in anumite privinte, si Romaniei. (…)