Cazurile de violenţă în şcoli, raportate la Ministerul Educaţiei

Orice agresiune fizică sau verbală şi orice faptă de natură să aducă prejudicii morale elevilor sau cadrelor didactice vor trebui raportate Ministerului Educaţiei. Autorităţile centrale din învăţământ au solicitat tuturor inspectoratelor şcolare din ţară să raporteze, până la finele acestei luni, cazurile de violenţă şcolară înregistrate pe parcursul primului semestru de şcoală.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Marcel Lucaciu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că la nivelul unităţilor de învăţământ nu au fost raportate recent cazuri de violenţă şcolară. „Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare trimiterea unui plan de măsuri privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar. De asemenea, va trebui transmis şi procentul de unităţi şcolare care au transmis Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi celui de Jandarmi regulamentele interne şi semnele distinctive pentru propriii elevi”, a declarat Marcel Lucaciu.
Potrivit sursei citate, fiecare unitate şcolară din judeţ şi-a reactualizat planul de măsuri pentru combaterea fenomenului de violenţă şcolară. „Legislaţia privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ prevede ca, în fiecare unitate şcolară, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor, să emită un regulament de ordine interioară, cu precizarea condiţiilor de acces în şcoală al profesorilor, elevilor şi al vizitatorilor. De asemenea, consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, stabilesc pentru elevii unităţii de învăţământ respective cel puţin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea”, a precizat purtătorul de cuvânt.
În acest sens, reprezentanţii învăţământului sălăjean au anunţat în repetate rânduri implementarea unor sisteme de siguranţă în şcoli pentru combaterea fenomenului de violenţă şcolară, printre care se numără cartele de acces, camere de supraveghere video etc. Din păcate, în prea puţine cazuri aceste sisteme au luat fiinţă, nefiind puse în aplicare cel mai probabil din motive financiare. s
În raportările către minister vor trebui trecute detalii privind atacurile la persoană, atentatele la securitatea unităţilor şcolare, atentatele la bunuri, alte fapte de violenţă sau atentatele la siguranţa în spaţiul şcolar.

3 Thoughts to “Cazurile de violenţă în şcoli, raportate la Ministerul Educaţiei”

  1. Zălăuan

    Auzi Mihaela, dar rezolvarea este foarte simplă, dar niciun ministru nu vrea să o aplice.
    Introducerea de sancţiuni pt. elevii derbedei, nu fleacuri, de genul scăderii notei la purtare.
    Asta inseamna făţărnicie !
    Şi dacă şcolile raportează indisciplina, ce măsuri i-a ministerul împotriva elevilor. Zero.
    Toţi miniştrii zbiară şi ameninţă profesorii, dar de elevi nu au curaj să se atingă.Aceasta este adevărata cauză a indisciplinei.
    Peştele de la cap se împuţeşte.

    1. florin

      eventual, „se-mpute”…

  2. flo

    bun bun dar numa raportari comuniste ? ceva practic acolo , o solutie fara atitea dicutii si teorii nu se poate inca in ro ?

Leave a Comment