Guvernului Tariceanu II i-a suierat glontul pe la ureche

Guvernului Tariceanu II i-a suierat glontul pe la ureche

Dupa o perioada destul de lunga, in care a stat cu securea deasupra capului, Guvernul Tariceanu II a scapat, miercuri, de motiunea de cenzura initiata de PSD. Motiunea a fost respinsa de parlamentari, astfel ca 220 dintre acestia au votat pentru si 152 impotriva, in conditiile in care necesarul pentru ca motiunea sa treaca era de 232 de voturi. Potrivit unor surse centrale, sapte senatori si 15 deputati din PSD au votat impotriva motiunii de cenzura initiate de partidul din care fac parte.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat la iesirea din Parlament, ca in cazul partidului pe care il conduce au fost doar doua defectiuni, adica doi parlamentari care au votat impotriva motiunii. De cealalta parte a baricadei, liderul PSD si principalul sustinator al motiunii, Mircea Geoana, a declarat ca situatia Guvernului devine astazi si mai complicata, pentru ca nici un proiect nu va avea sprijinul social-democratilor. Este clar ca lasitatea unor parlamentari a permis ca Guvernul sa supravietuieasca. Nici declaratiile pe care Basescu le-a facut in presa nu ne-au ajutat, pentru ca multi s-au speriat de un guvern de dreapta, a mai spus Geoana, adaugand ca se vor lua masurile statutare impotriva celor care au votat contra motiunii.

In fond, modul in care s-a votat miercuri, in Parlament, a fost rezultatul negocierilor care au durat toata noaptea si in care au fost puse pe masa toate variantele: de la retragerea motiunii, pana la semnarea unui protocol PSD-PNL. Un singur demnitar a confirmat inainte de inceperea dezbaterii, si anume presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca PSD a facut o intelegere cu democratii. Nu stiu daca a fost semnat sau nu un protocol, dar a fost o negociere.

Pana la urma, cel mai greu va fi pentru Mircea Geoana. Acesta este al doilea mare esec al PSD, dupa infrangerea de la referendumul pentru suspendarea presedintelui. Pe de alta parte, presedintele PSD a demonstrat, miercuri, ca nu isi controleaza partidul.

Motiunea, reflectata de presa centrala

HotNews.ro: Iliescu l-a tradat pe Geoana ca sa-l salveze pe Tariceanu. PSD si PD au controlat modul in care parlamentarii celor doua partide au votat, prin intermediul a doi cameramani care au filmat intregul proces. <>, a comentat senatorul PSD, Serban Nicolae. Initial, cameramanul PSD s-a aflat in acelasi rand cu cel al PD, in spatele salii de plen. S-a mutat insa, urcand in loja din partea dreapta, in flancul salii, pentru a putea filma modul in care se voteaza, dupa ce a observat ca unii parlamentari PSD au votat cu spatele la sala. Printre acestia s-au aflat Ion Iliescu si Adrian Paunescu.

Cotidianul: Liberalii au negociat om cu om. In conditiile in care PNL a refuzat sa ajunga la un acord cu conducerea PSD, singura varianta ramasa liberalilor a fost atragerea parlamentarilor social-democrati prin discutii individuale. Liberalii le-au promis PSD-istilor fonduri de la buget pentru judetele pe care le reprezinta, sprijin in afaceri si le-au explicat ca daca nu-si termina mandatul nu isi vor incasa pensiile de parlamentari. Pe holurile parlamentului se vorbea despre negocieri ale voturilor deputatilor si senatorilor, pe sume de bani cuprinse intre 60.000 si 80.000 de euro.

Evenimentul Zilei: <>, a declarat, imediat dupa anuntarea rezultatului votului, vicepresedintele PD, Radu Berceanu. Liderul PD a remarcat, inainte de a comenta situatia guvernului sau a PD, soarta PSD: <>. Berceanu a explicat ca Guvernul Tariceanu este, si dupa motiune, <>.

HotNews.ro: Tariceanu jubileaza: <>. Premierul a afirmat ca dupa acest episod, al motiunii de cenzura, <Evenimentul Zilei: Conducerea social-democratilor a decis, astazi (ieri n.r.) retragerea sprijinului politic si declansarea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor Ion Solcanu, Razvan Theodorescu, Dan Mihalache si Alin Teodorescu. Liderul PSD, Mircea Geoana, a afirmat, la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca acestia au fost expulzati din partid deoarece nu au votat motiunea de cenzura. I-am retras sprijinul politic lui Solcan, Alin Teodorescu, Mihalcea si Razvan Teodorescu, a precizat Geoana.

Presedintele social-democratilor a mai spus ca PSD va prezenta un proiect alternativ al bugetului de stat pe anul 2008, pentru care invita la consultari partidele politice aflate in opozitie.

Notiuni despre motiuni, in Salaj

Vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Filonas Chis: Evident, miercuri am votat impotriva Guvernului Tariceanu, insa din nefericire motiunea nu a trecut. Este foarte probabil ca, in perioada urmatoare, conducerea PSD sa analizeze motivul pentru care s-a ajuns la fractionarea votului. Deocamdata, nu pot spune daca se cunosc numele celor care au tradat si, mai mult de atat, nu stiu ce pedepse li se vor aplica. Pana la urma, a fost un exercitiu democratic si, mai mult de atat, un serios semnal de alarma pentru ceea ce va urma.

Prim vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa: Am votat pentru motiune, desigur. Personal, ma asteptam ca motiunea sa treaca. Insa, nu a fost sa fie asa… Sper ca, prin ceea ce s-a intamplat in Parlament, guvernantii sa realizeze ca, pentru a avea rezultatele administrative dorite, trebuie sa incerce o negociere cu celelalte partide parlamentare. Ma refer la anumite discutii pe marginea unor probleme punctuale, pentru a putea fi mai concreti in actiunile lor. Cat despre masurile pe care le va lua PSD, nu cred in <> celor care nu au votat pentru motiune. Fiecare are dreptul sa voteze asa cum doreste.

Presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula: Ce pot sa va spun este ca, miercuri, se stia ca PSD avea deja o intelegere cu PD, in vederea formarii unui nou guvern. Insa, de aceasta intelegere au stiut doar cateva persoane din conducerea celor doua partide si, bineinteles, presedintele Traian Basescu… Cert este ca, prin introducerea acestei motiuni de cenzura, Mircea Geoana a calcat in picioare orice interes al PSD. In aceasta sesiune parlamentara, este clar ca opozitia nu va mai putea depune o motiune de cenzura, iar liberalii vor putea merge linistiti, mai departe, cu propriul program de guvernare. Incepand cu aceasta saptamana, la nivelul judetului Salaj, vom demara negocieri in vederea definitivarii bugetului pe 2008.

Pe de alta parte, trebuie sa retinem ca mitul potrivit caruia PD nu colaboreaza cu PSD este fals. Si din acest motiv, cred ca PD s-a izolat definitiv pe scena politica. Astfel, celor de la PD le prevad o opozitie lunga si totala, inclusiv la nivelul judetului Salaj… Din aceasta saptamana, am terminat cu orice fel de santaje si ambiguitati. De saptamana aceasta, vom guverna in forta!.

Leave a Comment