Emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a pornit din nou la drum, de data asta in sezonul toamna – iarna 2007. Primul client a fost Lucian Bode, secretarul general al PD Salaj, purtatorul de cuvant al acestei organizatii judetene. In aceasta pagina redau o parte din dialogul purtat cu Lucian Bode.
Solutia – alegerile anticipate
(…) Rep.: Si ce se va intampla daca va cadea Guvernul Tariceanu II?
Lucian Bode: In conditiile in care va cadea actualul Guvern, consideram, asa cum am spus si la inceputul interventiei, ca solutia pentru Romania, pentru a reusi sa asezam o majoritate care sa guverneze Romania, este cea a alegerilor anticipate. Care este diferenta intre un guvern PSD de 30 la suta si un guvern PNL – UDMR de 20 la suta sau un guvern PD – PLD de 18 la suta? Nu este nici o diferenta. Solutia, in acest moment, sunt alegerile anticipate, care se pot produce la inceputul anului viitor, fara nici o problema. Daca, stiu eu, se va ajunge aici, in acest moment depinde doar de PSD.
Rep.: Spuneti atunci ca anticipatele ar putea fi in primavara?
Lucian Bode: La inceputul anului viitor, prin februarie. Daca aceasta motiune trece, este clar ca noi, ca un partid responsabil, va trebui sa discutam si cu PSD, si cu PNL, cu toate partidele din Parlament. Noi am spus ca nu vom avea discutii pe tema motiunii pana dupa ce aceasta se depune, eventual trece. Ce discutii sa avem pana atunci?… Faptul ca am spus ca ne vom comporta ca un partid de opozitie este foarte clar: vom vota motiunea! Dupa ce motiunea trece, vom discuta. Daca ma intrebati pe mine, ca si membru al unui partid de centru, centru – dreapta, mi-ar conveni ca in Romania, dupa alegeri, sa fie o guvernare de dreapta. Mi-ar conveni mai mult o guvernare de acest gen, decat una mixta, stanga – dreapta. Dar, din pacate, vedem ca alta solutie – vazand si noi sondajele de opinie care apar de un an incoace – nu prea exista: o posibila colaborare, dupa alegeri, inclusiv intre PD si PSD. Lasand la o parte acea teza, despre care se tot discuta, teza nr. 91. Se tot invoca faptul ca PD nu va colabora niciodata cu PSD. Uitati ce spune aceasta teza, in esenta: PSD se autorecomanda ca fiind un partid social-democrat modern, de centru-stanga. Programul sau politic si de guvernare practicat in perioada 2000 – 2004 ridica multe semne de intrebare asupra elementelor de calificare politica. Social-democratia aplicata de decenii (…), practici politice de descentralizare, iar primele masuri guvernamentale ale PSD au fost preponderent de recentralizare a ceea ce s-a descentralizat in guvernarea anterioara. Clientelismul politic dovedit odata cu revenirea la guvernare a PSD s-a dezvoltat intr-un ritm atat de rapid si de sustinut incat amintea de practicile partidului unic. Aproape toata administratia publica si ierarhia serviciilor publice au fost supuse in perioada mentionata unui agresiv proces de clientelizare si fidelizare politica. Evolutia PD ca partid popular, situat la centrul spectrului politic, elimina orice ambiguitate, orice posibila comparatie doctrinara si orice colaborare cu PSD. Atat de mult se invoca aceasta teza, ca e in statut, ca nu e in statut. Nu este nici intr-un statut, este in documentul prin care dl. presedinte Emil Boc a castigat si a fost ales presedinte al Partidului Democrat. (…)
In PSD lucrurile trebuie sa se clarifice
Rep.: D-le Bode, este posibil, lasand la o parte ce a scris acolo dl. Boc, ca PD sa colaboreze cu PSD?
Lucian Bode: La nivel central, din ceea ce vad eu cum este structurata clasa politica, este posibila si o astfel de colaborare. La nivel local puteti observa la nivelul Consiliului Judetean daca exista colaborare intre PSD, PNL, PD si UDMR. Exista colaborare. (…) La nivel central, nu excludem o astfel de posibilitate, dar in PSD lucrurile trebuie sa se clarifice. Nu am putea sa ne exprimam in acest moment ca am ajunge intr-un timp relativ scurt la o intelegere cu PSD pentru ca ei, deocamdata, nu stiu ce vor. Vor congres extraordinar, vor sa schimbe modul de conducere, conducere colectiva vad mai nou, mai multi lideri, este un partid mare in care, din pacate, Mircea Geoana nu a reusit sa uneasca toate grupurile, si acum, se pare, la motiune vor avea mari probleme.
Rep.: Au un grad de adevar speculatiile aparute in presa cum ca ar fi posibila un soi de alianta intre PD si PSD, avand in vedere ceea ce se intampla acum in fostul mare partid de guvernamant?
Lucian Bode: Inca o data va spun. Este exclusa o astfel de colaborare intre PD si PSD pana dupa alegeri. Daca motiunea va trece, am semne mari de intrebare, se va aplica dupa alegerile anticipate.
Rep.: Dl. Basescu spunea ca beneficiaza de expertiza unor membri ai PD…
Lucian Bode: Nu trebuie sa uitam si nu avem cum sa uitam faptul ca PD a fost adus de presedintele PD, dl. Traian Basescu, de la scorul pe care partidul stim ca il avea, de 6 -7 la suta, l-a adus pe al treilea loc in Parlamentul Romaniei. PD i-a fost si trebuie sa ii fie recunoscator d-lui presedinte Traian Basescu pentru ceea ce a facut pentru partid. (…) Nu vad care ar fi problema ca dl. Basescu beneficiaza de expertiza unor membri ai Partidului Democrat. (…)