Presedintele PD Salaj, Viorel Stanca: PD este sceptic ca PSD isi va duce initiativa pana la capat

Presedintele PD Salaj, Viorel Stanca: PD este sceptic ca PSD isi va duce initiativa pana la capatPresedintele Partidului Democrat (PD) Salaj, Viorel Stanca, a facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, cu privire la sedinta Colegiului Director al PD, desfasurata in perioada 1-2 septembrie la Poiana Brasov si in legatura cu motiunea de cenzura a PSD.

Referitor la motiunea de cenzura pe care Partidul Social Democrat intentioneaza sa o depuna la adresa Guvernului Tariceanu II, presedintele PD Salaj a declarat ca partidul este sceptic in ceea ce priveste initiativa PSD, spunand ca PD este sceptic ca PSD va duce initiativa luata pana la capat.

Totodata, presedintele PD a afirmat ca nedepunerea de catre PSD a motiunii de cenzura ar constitui o mare greseala, chiar o insulta la adresa electoratului, asta in conditiile in care populatia nu ar intelege motivele acestui gest politic.

Un alt comentariu facut de presedintele PD Salaj a vizat declaratiile publice pe care PSD Salaj le face in legatura cu motiunea de cenzura si rezultatele acesteia. Am ramas uimit de declaratia facuta de domnul deputat Filonas Chis care spunea ca in PSD se discuta de o anumita varianta a III-a, care ar consta din intelegerea clara cu PNL, de fapt un acord politic cu actuala guvernare, astfel incat sa adopte cerintele noastre. Acest stol de porumbei iesiti din gura domnului deputat ne intareste noua, celor din PD, si cred ca tuturor celor interesati de politica, convingerea ca exista inca discutii subterane intre PNL si PSD, ascunse cu multa inversunare, atat fata de adversarii politici, cat si fata de electorat, a precizat Viorel Stanca.

PD va cere adoptarea legii votului uninominal

In urma dezbaterilor avute in sedinta Colegiului Director al PD desfasurate in zilele de 1-2 septembrie la Poiana Brasov s-au adoptat cateva rezolutii.

Astfel ca, PD va cere in procedura de urgenta in Parlament adoptarea legii votului uninominal. PD sustine proiectul de lege propus de Pro Democratia si asumat de PD, PNL , PSD si speram ca partidele sa-si respecte angajamentul luat si sa adopte in procedura de urgenta legea votului uninominal, a spus Vioral Stanca.

O alta rezolutie adoptata in cadrul sedintei se refera la principalul obiectiv politic al PD, respectiv castigarea alegerilor pentru Parlamentul European si a alegerilor locale, generale si prezidentiale. Lista candidatilor PD va fi definitivata de BPN pana la data de 25 septembrie, dupa care va fi avizata de Coalitia pentru un Parlament Curat. Partidul Democrat Salaj si-a mentinut propunerile de candidati, respectiv Ioan Abrudan si Cristian Barsan, iar conditia obligatorie pentru a fi pe lista este aceea ca fiecare candidat isi va alege numele de proiect de politica interna pe care sa-l rezolve la Bruxelles. Potrivit presedintelui PD Salaj, obiectivul este obtinerea a minimum 14-16 mandate de europarlamentar.

Alte subiecte abordate la sedinta Colegiului Director al PD au facut referire la aprobarea Strategiei post-aderare pana in anul 2020; solicitarea PD-ului de a infiinta o comisie parlamentara de ancheta care sa verifice modul in care Guvernul a impartit fondurile alocate pentru repararea scolilor. Totodata, PD si-a stabilit cateva dintre prioritatile legislative pe care deputatii si senatorii partidului vor incerca sa le impuna in noua sesiune parlamentara.

Alaturi de legea votului uninominal si legea lustratiei, parlamentarii nostri vor trebui sa sustina si alte proiecte precum majorarea plafoanelor ajutoarelor de incalzire pentru familiile cu venituri mici, acordarea de despagubiri agricultorilor afectati de seceta, indiferent daca sunt sau nu asigurati, a spus Viorel Stanca.

PD vine in ajutorul agricultorilor afectati de seceta

Secretarul General al PD Salaj, Lucian Bode, a facut si el cateva referiri la rezolutiile adoptate catre Colegiul Director, cu precadere la procesul de descentralizare. Astfel, in opinia sa, Guvernul ar trbui sa reia in cel mai scurt timp posibil procesul de descentralizare conferind prerogative reale si resurse catre primari, consilii locale si consilii judetene. PD someaza actualul Guvern sa reia imediat procesul de descentralizare conferind prerogative reale si resurse catre primari, consilii locale si judetene, inclusiv prin transferuri de terenuri catre administratiile locale, a spus Lucian Bode.

Potrivit acestuia, doua domenii vitale pentru Romania, si anume, agricultura si invatamantul se confrunta cu mari probleme. In ceea ce priveste invatamantul, fondurile distribuite pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant sunt imposibil de cheltuit datorita procedurii greoaie. Din fericire sau din pacate, judetul Salaj este mult peste media pe tara, reusind sa cheltuiasca peste 48 la suta din fondurile alocate, raportat la o medie pe tara de aproximativ 18 la suta, a adaugat Bode.

In ceea ce priveste agricultura, parlamentarii PD vor avea in vedere intocmirea unui proiect de lege pentru acordarea de despagubiri agricultorilor, indiferent daca au fost sau nu asigurati.

Secretarul general al PD Salaj a mai spus ca, potrivit unui barometru de opinie realizat de IMAS, PD ar fi votat de 42 la suta dintre romani daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cu un procent mai putin fata de luna iulie.

La polul opus se afla PSD, cu 17 procente din voturi, PNL cu 12 procente si PRM cu 5 la suta.

Leave a Comment