Mircea Geoana, presedintele PSD, la Rotisorul politic: PSD este perceput ca fiind la putere, dar, de fapt, noi suntem in opozitie

Mircea Geoana, presedintele PSD, la Rotisorul politic: PSD este perceput ca fiind la putere, dar, de fapt, noi suntem in opozitiePresedintele PSD, Mircea Geoana, a fost joia trecuta clientul unei editii speciale a emisiunii Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau. Redau in aceasta pagina cateva fragmente din dialogul purtat cu liderul PSD.

Trebuie sa vina un guvern care sa fie cu adevarat puternic

Rep.: D-le Geoana, nici nu ati anuntat bine ca PSD va introduce o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu II, ca au si aparut criticile: nu ar fi pe bune s.a. Cum comentati?

Mircea Geoana: Noi am mai introdus motiuni de cenzura, cred ca au fost trei sau patru. Vreau sa va reamintesc ca una dintre ele a fost introdusa dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile Sanatatii. Toata lumea spunea, presedintele tarii, primul -ministru, ministrul Sanatatii, ca asta va fi reforma salvatoare, formula magica pentru situatia din Sanatate si iata ca astazi se demonstreaza ca am avut dreptate. Nu am avut voturi ca sa trecem acea motiune. De asemenea, pentru legile proprietatii si restitutiei. Noi am considerat ca se restituie in mod abuziv suprafete mult prea mari de paduri, de terenuri, castele gen Bran. Si iarasi nu am avut succes. La Bran am avut o discutie extrem de lucida, la nivelul conducerii partidului, in care am analizat situatia tarii in acest moment si situatia politica in acest moment. Este absolut clar ca un guvern care nu se mai bucura de increderea opiniei publice, liberalii sunt astazi undeva la zece la suta, un guvern care are o sustinere foarte, foarte restransa, un guvern care nu are in Parlament sustinere (sunt 20 la suta impreuna cu maghiarii de la UDMR), iar mai ales un guvern care a avut cateva luni in care sa demonstreze daca stie sa faca ceva – si perioada asta de vara nu a fost folosita cum se cuvine, si seceta, si alte probleme in alte parti ale tarii – in opinia noastra, in acest moment, trebuie sa vina un guvern care sa fie cu adevarat puternic, un guvern care sa aiba sustinere parlamentara serioasa, dar mai ales sa aiba in programul sau de guvernare raspunsuri la adevarate prioritati ale Romaniei. Problema pensionarilor, a agricultorilor, a sanatatii, a educatiei, problema famiilor cu venituri mici, problema tinerilor. Este clar ca in acest moment Guvernul Tariceanu II nu mai are sustinere parlamentara si decizia noastra este ferma si irevocabila, pe 10 septembrie motiunea de cenzura a PSD va fi prezentata in Parlament si sunt convins ca vor exista voturi pentru a conduce la un nou Guvern.

Rep.: Si care este miza acestui joc?

Mircea Geoana: Nu este un joc. Este recunoasterea faptului ca dupa sapte ani de crestere economica sustinuta, Romania a avut sapte ani neintrerupti de crestere economica (…), Romania este acum la nivelul avutiei nationale o tara mai bogata. Din nefericire, doar foarte putini dintre romani simt beneficiile acestei cresteri economice, in salarii, in pensii, in infrastructuri, in conditiile de viata, in starea spitalelor sau a clinicilor medicale, sau in starea gradinitelor sau a scolilor. Este clar ca aceasta guvernare de dreapta si-a epuizat misiunea si mandatul. Ceea ce ne intereseaza pe noi, ca si partid social-democrat, este ca in programul de guvernare al Guvernului viitor, indiferent cum va fi el format, sa putem regasi acele politici publice care sa raspunda acestor prioritati. Pensionarii au nevoie in continuare de pensii mai bune, salariul mediu si minim este mult prea jos, de asta ne pleaca, o treime din forta de munca din Transilvania este astazi in Italia sau Spania. Este o situatie dramatica. Suntem convinsi ca se pot aloca mai eficient, mai inteligent banii pentru sanatate si pentru educatie, iar pentru familia tanara, pentru mamele care au copii, pentru cei care se zbat cu un salariu sau doua salarii aduse in casa dupa o zi de munca, dupa o luna de munca, dupa un an de munca sa nu ajunga pentru plata facturilor la intretinere sau sa iti trimiti copilul la scoala. Este nevoie de un program de guvernare care sa contina aceste elemente de politici publice esentiale.

Fara ambiguitati

Rep.: Si nu puteati sa asteptati inca un an? Oricum, vor fi alegeri

Leave a Comment