PSD se lauda ca tine PNL sub calcai

PSD se lauda ca tine PNL sub calcaiNe aflam, poate, dupa cea mai incarcata si plina de evenimente sesiune parlamentara din ultimii 17 ani. In aceasta sesiune, Parlamentul a suspendat presedintele Romaniei, a trecut printr-un Referendum etc., a declarat, ieri, in deschiderea unei conferinte de presa, prim vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa. In continuarea discursului sau, parlamentarul salajean a tinut sa sublinieze faptul ca finalul sesiunii parlamentare a adus PSD doua reusite majore, cea mai importanta dintre ele fiind adoptarea Legii pensiilor. Desi sunt foarte multi politicieni care vor sa isi atribuie acest merit, va garantez ca prietenul si colegul meu, Filonas Chis, este unul dintre cei care au depus, in toamna lui 2006, aceasta propunere legislativa, care de curand a devenit lege, a mai spus Iuliu Nosa.

Prezent si el la intalnirea cu presa, deputatul Filonas Chis a facut cunoscut faptul ca Legea pensiilor a starnit o polemica foarte vie in mediul politic romanesc, si nu numai. Cert este, insa, ca Legea a fost votata in Parlamentul Romaniei, si acesta este, pana la urma, cel mai important lucru. Sincer, ne bucuram ca a fost initiativa noastra, si prin prisma faptului ca, in Romania de dupa 1989, nu s-a mai inregistrat o modificare atat de substantiala pe acest domeniu, a mai spus parlamentarul. Cu alte cuvinte, potrivit modificarilor aduse la Legea pensiilor, incepand cu 1 ianuarie 2008, punctul de pensie nu va putea fi mai mic de 37,7 la suta din salariul mediu pe economie. Mai mult, din 1 septembrie 2007, pensiile din agricultura vor fi majorate cu circa 50 de procente. Astfel, peste circa un an si jumatate, se prognozeaza ca, per ansamblu, cresterea pesiilor sa fie de aproximativ 80 la suta. La ora actuala, pensiile din Romania, care sunt cele mai mici din comunitatea europeana, nu asigura posibilitatea unui trai decent. Tocmai de aceea, consider ca este nevoie de o noua filosofie a politicii sociale, este de parere Filonas Chis. Tot el face cunoscut faptul ca PSD are ca prioritate, pentru perioada urmatoare, modificarea sistemului de salarizare din domeniul bugetar. Cu aceste salarii de mizerie, este cert ca nu se va putea elimina climatul existent in institutiile publice, a mai spus deputatul.

In fine, cu toate ca la nivel central se musamalizeaza influenta pe care o are PSD asupra PNL si, implicit, actualului Guvern Tariceanu, Iuliu Nosa marturiseste ca social-democratii au facut presiuni mari asupra Guvernului pentru adoptarea unor legi, cum este cea a pensiilor. Mai mult, parlamentarul sustine ca, in cazul in care Executivul ar fi infranat adoptarea actualei Legi a pensiilor, PSD ar fi scos de la naftalina o motiune de cenzura care sa duca la caderea Guvernului. Este si acesta, daca vreti, un soi de… compromis politic, ca sa nu spunem santaj la nivel inalt, care va aduce PSD capital electoral insemnat. Asta, pe de o parte pentru ca, asa cum o fac azi multi finantisti, ne intrebam si noi pe unde va scoate Tariceanu camasa, mai precis, de unde va gasi fonduri, atunci cand va fi obligat de lege sa majoreze actualele pensii. Din nefericire insa, se pare ca, cel mai probabil, raspunsul se afla in acelasi buzunar saracacios al actualului contribuabil…

Leave a Comment