În patru episoade, episodul şi trimestrul, vă prezint o retrospectivă (subiectivă) a anului 2012 în Sălaj, pe baza materialelor apărute în ziarul „Magazin Sălăjean”.
Iulie
D’ale bacului în Sălaj (şi, destul de probabil, în ţară): „Toţi candidaţii sălăjeni la BAC cunosc cel puţin o limbă străină”. Ne îndoim. Între timp, rromii sălăjeni, prin câteva organizaţii,şi-au exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de atitudinea organelor statului legată de problematica romilor. Eveniment: 22 de ani de colaborare româno-britanică la Spitalul Judeţean. Continuă acuzaţiile de corupţie la adresa unor primari. Din ciclul „Unii au votat degeaba”: 38,53 la sută din sălăjenii înscrişi pe liste s-au prezentat la vot, la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Nici la referendum nu s-a ştiut câţi sălăjeni cu adevărat au drept de vot. Scandal: un bărbat din Şimleu Silvaniei a decedat după ce a fost împuşcat de un poliţist care îl urmărea, suspectându-l că furase materiale feroase de la o societate comercială din oraş. Ciudat: societăţile sălăjene care exportă bunuri menţin pe plus economia judeţului. Valoarea totală a sumelor din balanţa comercială excedentară era de peste 21 de milioane de euro. De asta vrem oare regionalizare? D’ale cadrelor didactice: 72,51 la sută dintre dascăli au promovat definitivatul. Lansare de carte in memoriam: volumul „Aforisme. Maxime. Antologie de Iuliu Suciu”, apărut la Editura „Caiete Silvane”. Nou preşedinte la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, Marius Tăutu, acesta luându-i locul lui Claudiu Bârsan, care a fost revocat din funcţie. În iulie şi august are loc cea de-a treia ediţie a taberei de pictură pe sticlă „Icoana din sufletul meu” la Iaz, comuna Plopiş. Altfel, secetă mare. Şi scandal între Primăria Zalău şi firma de termoficare. Care, probabil, nu s-a încheiat nici astăzi. Are loc Şcoala de Vară „Iuliu Maniu” la Zalău.Şi cea de-a doua ediţie a Festivalului “Porolissum Music Fest”, la Castrul Roman de la Porolissum. Ilie Gorgan, reales la conducerea Sindicatului Liber al Pensionarilor din Sălaj. Ciudat: mănăstirea din Bobota, cuprinsă de flăcări. Ioan Fodoreanu, numit consulul general al României la Szeged. Va prelua efectiv mandatul câteva luni mai târziu. Fodoreanu a fost consul general al României la Gyula în perioada 2006 – 2011. Festivalul Cântecului şi Dansului Codrenesc la Cehu Silvaniei. Zilele Şimleului. A XI-a ediţie a Taberei Internaţionale „Zsibai” din Cehu Silvaniei. Peste 2.500 de spectatori la „Tenaris CineLatino” Zalău. Zilele Zalăului, amânate din cauza referendumului. Comuna Buciumi, tot fără consiliu local. A murit ziaristul Gheorghe Raus.
August
Încă un experiment nereuşit – posturile de poliţie rurale se reînfiinţează. Complexul Arheologic Porolissum a găzduit cea de-a doua ediţie a Festivalului „Porolissum Fest”. La Zalău are loc a 37-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Ecouri Meseşene”. La Jibou se desfăşoară o nouă ediţie a Festivalului „Someş, cântecele tale”. Lansare de carte la Cizer: „Veronica din Sălaj”. Primarii sălăjeni au numărat 33.335 de certificate de deces înregistrate în ultimii 10 ani, existente la nivelul oraşelor şi comunelor pe care le administrează. Record ruşinos: la Buciumi a avut loc ultima constituire de consiliu local din România, în urma alegerilor locale din iunie. D’ale Sălajului: un sfert dintre locuitori trăiesc din mila (ciudat cuvânt în acest context) statului. 62 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Judeţene din Zalău. Între timp, Vasile Nicoară revine la conducerea Electrica Zalău. Comuna Crasna, racordată la reţeaua de gaz.
Septembrie
O nouă ediţie a manifestării „Satul Sălăjean”. Între timp, criza cadrelor didactice continuă: peste 200 de posturi erau neocupate la începutul lunii în şcolile sălăjene. Grădina Botanică din Jibou a fost gazda primei ediţii a Simpozionului de Arte Vizuale „Arta în Grădină”. Lansare inedită de carte: monografia satului Păuşa. 100 de ani de existenţă pentru Biserica Ortodoxă din Stârciu. Comemorări la Treznea şi Ip. O nouă ediţie a Festivalului – concurs al dansului popular „Dor de cântec şi de joc” la Horoatu Crasnei. Încep pregătirile pentru alegerile parlamentare. Nu vă plictisim readucându-vă în atenţie ce vrăji au mai făcut candidaţii. Consfătuirile inspectorilor pentru învăţământul preşcolar au avut loc în Sălaj. Scandal internaţional: turişti atacaţi de copii romi cu pietre şi cărămizi la Surduc. La Zalău are loc a şaptea ediţie a Festivalului Roman. Bienala de Umor „Cucuruz, mălai de toamnă” de la Jibou, la a VI-a ediţie. Începe telenovela Michelin – Primăria şi Consiliul Local Crişeni. Sperăm, totuşi, să nu „câştige” Primăria Crişeni. Sălajul are nevoie de o investiţie Michelin. Parohia ortodoxă din Bocşa, luată cu asalt de jandarmi. Marcel Lucaciu, noul preşedinte al Cenaclului „Silvania”. Şi noul purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Mutare surpriză: Cemacon are sediul social la Cluj. Eveniment politic la Zalău: şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR. Poveste veche şi cam tristă: consilierii zălăuani au aprobat, în unanimitate, încetarea demersurilor de privatizare prin vânzarea a 99,99 la sută din pachetul de acţiuni deţinut de municipalitate la Uzina Electrică. Ceea ce nu înseamnă că Uzina nu se va privatiza cândva. Sau va ajunge la fier – vechi…
Daniel Săuca