PSD insista pentru pensii marite

PSD insista pentru pensii mariteDeputatul PSD de Salaj, Iuliu Nosa, a declarat, intr-o conferinta de presa ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, ca in plan politic local au loc alegeri pentru conducerea organizatiilor PSD din teritoriu. Motivul acestor schimbari este decizia organizatiilor ca momentul politic actual cere ca, in cazul fiecareia din ele, conducerea sa fie incredintata unor persoane noi, desemnate prin vor.

Referitor la planul national, Iuliu Nosa a amintit ca PSD are depuse doua motiuni, dintre care una priveste sistemul de pensii din Romania. Mai exact, au explicat Iuliu Nosa si colegul sau din Camera Deputatilor, Filonas Chis, PSD insista pentru cresterea semnificativa a valorii punctului de pensie, raportat la salariul mediu brut pe economie. Se urmareste o crestere a veniturilor pensionarilor cu 50 la suta, astfel incat acest segment de populatie sa aiba conditii de trai mai bune decat in prezent. Modificarea legislativa pe care insista PSD vizeaza 6 milioane de romani, din care jumatate au pensii sub nivelul salarial minim pe economie in Romania. Avand in vedere ca in ultimii ani a fost o crestere economica ce a dus la marirea salariilor si a contributiilor la stat, consideram ca este nevoie de o modificare legislativa pentru ca, la ora actuala, pensiile din Romania sunt cele mai mici din Europa, a declarat Filonas Chis.

In privinta surselor de finantare necesare punerii in practica a acestui proiect legislativ, in cazul in care va fi aprobat la Bucuresti, deputatii PSD au spus ca au fost deja identificate, astfel ca nu vor fi necesare contributii suplimentare catre bugetul de stat pentru angajati si angajatori.

Protocol politic conditionat

In acelasi cadru, deputatul Filonas Chis a declarat ca un acord politic si parlamentar pentru sustinerea guvernului este necesar doar in conditiile in care strategiile politice ale PSD vor fi solutionate, in caz contrar, PSD trebuind sa ramana in opozitie si sa nu intre la guvernare.

Strategiile pe care le au in vedere cei din PSD privesc, printre altele, pensiile, salariul minim garantat, salarizarea bugetarilor, domeniul sanatatii etc. si mai ales absorbtia fondurilor europene – prioritatea nationala in momentul de fata. Deputatii au admis ideea ca, in cazul in care proiectul va trece si problemele amintite anterior isi vor gasi rezolvare, pentru PSD rezultatele se vor masura in cresterea capitalului electoral.

Leave a Comment