Cardul de sănătate devine obligatoriu din ianuarie

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că, începând cu 1 ianuarie 2013, cardul electronic de sănătate va deveni obligatoriu, de el urmând să beneficieze toţi cetăţenii care au împlinit 18 ani. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Marius Tăutu, a declarat că obligativitatea priveşte implementarea programului prin care populaţia va primi actul respectiv, întreaga procedură urmând să fie derulată, însă, într-un an sau chiar doi.
În Sălaj, sunt aproximativ 200.000 de asiguraţi care vor primi carduri de sănătate, iar distribuirea lor se va face eşalonat, întrucât la nivel naţional sunt foarte mulţi asiguraţi care trebuie să primească acest document. Prezentarea cardului va fi obligatorie atât la consultaţiile care vor fi făcute de către medicul de familie, cât şi la spital şi la farmacie. Altfel, toate cheltuielile serviciilor medicale vor trebui suportate de pacienţi din propriile buzunare.
La ridicarea cardurilor naţionale de sănătate de la medicii de familie, asiguraţii vor completa în faţa acestora declaraţii privind informaţiile care să fie trecute pe card. Ulterior, personalul medical va avea obligaţia de a actualiza datele respective, la fiecare consultaţie. Termenul de valabilitate al cardului va fi de 5 ani.
Potrivit lui Marius Tăutu, primele carduri de sănătate au fost deja distribuite în Arad, aceasta fiind judeţul pilot desemnat pentru această operaţiune. Emiterea şi distribuirea cardului naţional de sănătate trebuia să aibă loc în urmă cu un an, dar a întârziat din cauză că procedura de achiziţie a serviciului a fost contestată în instanţă (contestaţie depusă de Ericsson România la licitaţia privind soluţia IT de introducere a cardului, n.r.). Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi cu dosarul electronic (preconizat pentru 2013, n.r.), fac parte din “Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS”, reprezentând măsuri pentru eliminarea fraudei din sistem şi pentru verificarea prescrierilor.

Leave a Comment