Începând din acerastă lună, medicii pot prescrie doar reţete electronice, trebuind să renunţe definitiv la cele clasice, pe suport de hârtie. Deşi nu a fost tocmai uşor, încet, încet, în Sălaj lucrurile au intrat pe făgăşul cel bun, iar medicii s-au adaptat noilor dispoziţii legislative. Cel puţin, aşa ne asigură conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), care deja a calculat că, anul trecut, în doar cinci luni, sălăjenilor le-au fost eliberate circa 94.000 de reţete electronice.
Din aceste zile toţi medicii prescriptori sunt obligaţi să utilizeze doar reţeta electronică şi, în Sălaj, în aproape toate cabinetele medicale s-a renunţat deja la prescripţia clasică, pe hârtie. Potrivit directorului CJAS Sălaj, Marius Tăutu, ultimele obstacole au fost înlăturate la Crasna şi Jibou, astfel că, pe linie, judeţul stă bine în ceea ce priveşte adaptarea la noile norme. “Medicii sălăjeni prescriu deja reţete electronice şi s-au obişnuit cu ele. Aproximativ 80 la sută din prescripţii sunt făcute în cabinetele medicilor de familie, dar şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a intrat cu prescripţiile eletronice cam de două săptămâni. Au fost ceva probleme mici la Crasna şi la Jibou, dar şi ele au fost depăşite”, a declarat Marius Tăutu.
Potrivit acestuia, până la finele anului trecut în întreg judeţul au fost eliberate 93.748 de reţete în format electronic, situaţia privind o perioadă de cinci luni.
Pentru ca medicii din Spitalul Judeţean să poată trece fără probleme, la noul sistem de prescriere a reţetelor, au fost făcute instruiri. La nivel naţional, peste 5,5 milioane de reţete au fost prescrise electronic din 1 iulie până în 14 decembrie, dintre care 290.228 au fost eliberate de medicii din Bucureşti, peste 260.000 de cei din Dolj şi Braşov, iar 259.344 de doctorii din Iaşi, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).