Traian Basescu este depasit de evenimente, iar romanii merita mai mult

Traian Basescu este depasit de evenimente, iar romanii merita mai mult– interviu cu presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula –

Reporter: Ce sanse de supravietuire are liberalismul – din punct de vedere doctrinar, o data ce ne-am integrat in Uniunea Europeana?

Catalin Micula: Exista o revigorare puternica a liberalismului in Europa occidentala, dupa ce socialismul a inceput sa dea puternice semne de oboseala. Olanda, Belgia, Danemarca, Italia au premieri liberali, iar reformele ce au inceput sa apara si in Europa occidentala sunt eminamente de esenta liberala.

Sa nu uitam ca aproape toate deciziile comisiei europene legate de reorganizarea institutiilor europene si de adancirea cooperarii si integrarii sunt si denumite masuri de liberalizare. In fapt, doar conceptul liberal despre societate este recunoscut a fi capabil sa puna si sa provoace progres, sa faca Uniunea Europeana competitiva pe plan mondial. Fara liberalizare, Uniunea Europeana nu poate sa-si proiecteze pe termen lung viitorul. Curentele liberale din tarile est europene sunt mult mai puternice, pentru ca aceste tari au vazut pe pielea lor ce inseamna inchistarea si economia de comanda, atotputernicia birocratiei si a deciziei centralizate de tip socialist.

Rep.: Ce ne puteti spune despre grupurile de interese din interiorul PNL?

C.M.: Ce inseamna grupuri de interese ? Grupurile de interese sunt toate asociatiile existente in lume. De la asociatiile de la locatari, pana la marile centrale sindicale sau firme transnationale, pentru ca asociatiile inseamna a te uni in vederea atingerii unui scop. De exemplu, ne asociem intr-un grup care doreste sa bea bere, avand un interes, sa fie ieftina, sa fie buna si sa fie peste tot. Deci, suntem un grup de interese. Nu exista om care sa nu activeze intr-un grup de interese.

Problema apare atunci cand grupul de interese actioneaza netransparent si are scopuri ascunse. In interiorul PNL nu exista grupuri oculte. Interesul fiecarui membru este cunoscut atat de membrii PNL, cat si de catre cei din afara PNL . De exemplu, este cunoscut de toata lumea interesul grupului Rompetrol a carui patron este membru PNL. Interesul fiind odata cunoscut, grupul Rompetrol nu-si poate impune punctul de vedere decat cu acceptul celorlalti din PNL si din afara PNL-ului. Deci, nu este un grup nociv, din contra.

Pe de alta parte, in jurul lui Traian Basescu exista grupuri de interese reprezentate de Elena Udrea, Casuneanu, Bucsaru, Umbrarescu etc., despre a caror activitate nu stim nimic, in afara faptului ca fac afaceri cu statul. Netransparenta acestui grup de interese duce la ideea ca pot sa-si impuna punctul de vedere in folosul lor, fara ca acest lucru sa fie cunoscut si acceptat de catre societate. Aceste grupuri de interese trebuie combatute, nu cele transparente a caror activitate este verificata de catre toti.

Rep.: Unii dintre liberali sustin ca, prin alianta cu PD, nu ati castigat nimic. Unii ar spune ca, totusi, in 2004, ati castigat puterea…

C.M.: PNL a militat, intre anii 2000-2004, pentru scoaterea PSD de la guvernare. Acest scop a fost si al PD, de aceea s-a nascut Alianta D.A. S-au stabilit conditiile in care cele doua partide pot conlucra pentru inlaturarea PSD de la guvernare, precum si modalitatile prin care, impreuna, sa se poata realiza o guvernare eficienta. Dupa 2004, insa, profitand de avantajul pe care ti-l da functia prezidentiala in stat, PD si-a schimbat obiectivul. A hotarat ca are ocazia sa devina primul partid pe scena politica – a facut din acest lucru, principalul sau obiectiv fiind sa subordoneze toate actiunile sale scopului nou propus. Acest lucru, de fapt, a condus inevitabil la situatia de azi. Asocierea cu PD nu a daunat PNL, l-a obligat pe acesta sa accelereze actiunile guvernamentale programate, pentru a arata prin rezultate care este societatea propusa de PNL si in ce consta dreapta politica.

PD se va stinge la fel de brusc precum a crescut , odata cu Traian Basescu. Dreapta politica reprezentata de PNL va continua sa existe . Dimensiunea dreptei va fi data doar de rezultatele pe care le poate prezenta dupa un ciclu de guvernare. Sa nu confudam dreapta cu Traian Basescu. Traian Basescu este un demagog care foloseste elemente de discurs politic preluate atat din registru de extrema stanga, cat si din registru de extrema dreapta. Pentru Traian Basescu, inca, societatea este impartita in paturi sociale care trebuie sa se lupte intre ele, care au interese ireconciliabile. Aceasta conceptie este inacceptabila pentru PNL.

Rep.: Este evident ca nu sunteti unul dintre fanii presedintelui suspendat Traian Basescu. Il vedeti intorcandu-se la Cotroceni pe un cal alb sau pe usa din dos? Revenirea sa ar duce la eliminarea crizei politice actuale?

C.M.: Nu il vad nicidecum ca pe un idol. De fapt, noi, liberalii nu idolatrizam pe nimeni. Nu exista o revenire pe usa din dos sau pe usa din fata, exista revenire sau nu. Il vad ca pe un om care nu stie sa asculte, care nu intelege diversitatea, nu stie sa armonizeze pareri contrare si incearca sa se impuna prin forta bruta.

Proiectul lui din campania pentru referendum este un proiect de eliminare a adversarilor, proiect care nu intrevede nicicum o constructie la care sa ne angajam cu totii, ci anunta explicit o batalie care va continua. Pe parcursul desfasurarii acestui razboi, Traian Basescu nu va avea timpul si nici vointa sa discute despre problemele nerezolvate ale societatii.

Rep.: Care este relatia dumneavoastra, pe plan local, cu reprezentantii PD? Dar cu cei ai PSD?

C.M.: Cu reprezentantii PSD am o relatie institutionala, iar cu reprezentantii PD am o relatie intr-o continua transformare. Mai precis, constat ca principalul adversar al PD sunt eu si reprezentantii Partidului National Liberal. De fapt PD-ul, ca un partid militarizat, nu lasa libertate de miscare filialelor proprii nici macar in vederea realizarii unui obiectiv comun pentru comunitatea locala. Nu putem decat sa luam act de aceasta atitudine si, in spirit liberal, sa incercam sa mergem mai departe.

Rep.: In cazul in care rezultatele referendumului din 19 mai vor fi favorabile presedintelui suspendat, credeti ca ar fi necesar sa se organizeze alegeri parlamentare anticipate?

C.M.: Constat ca exista o confuzie majora in ceea ce priveste scopul acestui referendum. El este pentru demiterea presedintelui, si nu pentru altceva. De altfel, in optiunile oamenilor, se face diferenta intre persoane si partide. Mai precis, pot sa voteze cu o anumita persoana pentru functia de presedinte, dar sa nu voteze cu partidul din care acesta provine si invers. Aceste mutatii se pot petrece si in decurs de doua saptamini, vezi rezultatul favorabil PSD + PUR in fata Aliantei la parlamentarele din 2004 si rezultatul nefavorabil al lui Adrian Nastase doua saptamani mai tarziu, la turul doi pentru prezidentiale.

Tot in 2004, la alegerile locale, Alianta a castigat, a obtinut voturi mai multe decat PSD + PUR la un loc. O regula a democratiei spune ca rezultatele unui vot nu trebuie confruntate cu rezultatele unui alt vot. De exemplu, la parlamentarele europene, daca va fi un rezultat diferit fata de parlamentarele din 2004, iarasi nu inseamna ca trebuie sa aliniem totul dupa rezultatele de la europarlamentare .

Parlamentarele anticipate trebuie provocate atunci cand nu se poate sustine un guvern. Ma indoiesc ca, in cazul revenirii lui Traian Basescu la Cotroceni, Guvernul Tariceanu va pierde majoritatea parlamentara.

Rep.: Ce are sa-si reproseze PNL in relatia cu PD?

C.M.: De teama unei nereusite privind aderarea la 01.01.2007 ,nu am reactionat la timp in fata exceselor si a duplicitatii PD. I-am lasat sa creada ca se poate orice. Daca reactionam de la inceput probabil ca alianta ar fi existat si astazi. Am considerat ca riscul e prea mare si raspunderea ar fi cazut eminamente pe umerii nostri. Nu ne reprosam nimic fata de PD, precum nu reprosam nimic PD-ului pentru comportamentul fata de noi. Lacomia pe care a manifestat-o PD a distrus alianta si nu PNL. Ne putem reprosa eventual esecul aliantei.

In acest sens ar fi trebuit sa actionam asa cum spuneam, mai demult.

Rep.: Care este mesajul dumneavoastra pentru electoratul care va participa la referendmul din 19 mai?

C.M.: Salajenilor le pot transmite urmatorul lucru: Ne aflam in fata unei decizii importante pentru societatea romaneasca. Actualul presedinte al Romaniei a impartit tara in doua, a fracturat societatea romaneasca prin mesaje pline de ura, care au incercat sa scoata la iveala tot ce este mai rau in noi.

In timpul tranzitiei era normal ca oamenii sa-si manifeste violent parerile, sa-si combata cu patima adversarii, pentru ca transformarile au dus la inceput sentimentul de nesiguranta. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuia sa-si gaseasca in presedinte echilibrul, motorul dezvoltarii noastre, catalizatorul social, reprezentantul sperantelor, nu numai pentru copii, dar si pentru noi a venit perioada de decenta si prosperitate.

Este adevarat ca aceasta perioada a venit, dar presedintele nu o intelege inca. In loc sa facem ultimul pas pentru a ne bucura de prosperitate, am fost intorsi in urma cu douazeci de ani.

Divizarea societatii romanesti inseamna din nou sacrificii.

Traian Basescu trebuie sa plece pentru ca nu a inteles ca ura, invidia, minciuna, calomnia si apetitul pentru razboi nu sunt virtuti care sa genereze binele.

Traian Basescu este depasit de evenimente, iar romanii merita mai mult. Cei ce muncesc pentru a construi ceva, cei ce muncesc pentru a trai mai bine, cei ce vor sa se bucure de pe urma muncii lor, precum si cei ce vor sa-si gaseasca un loc in societate mai bine platit, stiu din experienta ca orice persoana cu apetit distructiv pe care o gasesc in cale va incerca sa-i opreasca, sa le provoace rau si, ca atare, aceea persoana trebuie inlaturata. Votati DA pentru demitere.

Leave a Comment