Votati INUI pentru demiterea presedintelui Traian Basescu,le transmite salajenilor dl. Mircea Ghiurco, presedintele executiv al PD Salaj

Votati INUI pentru demiterea presedintelui Traian Basescu,le transmite salajenilor dl. Mircea Ghiurco, presedintele executiv al PD Salaj

Reporter: Domnule Mircea Ghiurco, ce credeti despre suspendarea presedintelui Traian Basescu? Vi se pare legitim gestul celor 322 de parlamentari?

Mircea Ghiurco: Suspendarea presedintelui a facut parte dintr-un plan bine structurat si, asa cum de altfel stiti, suspendarea a fost pronuntata inainte de a fi argumentata. Celebra comisie Voiculescu a lucrat din greu dupa aceea pentru a gasi cateva capete de acuzare, si acelea neconfirmate de catre Curtea Constitutionala. Inclin sa cred si eu in varianta unui puci legalizat, sau al unui scenariu care, pe langa scoaterea PD de la guvernarem avea ca punct esential si scoaterea de pe scena politica a presedintelui Traian Basescu. In concluzie, presedintele nu a incalcat Constitutia si nu existau motive pentru suspendarea lui.

In acest context, gestul celor 322 de parlamentari nu numai ca este total deplasat si contrar intereselor tarii si a maselor, dar este si nelegitim si imoral. Tocmai de aceea, sunt convins ca parlamentarii vor fi taxati de catre electorat, in mod indirect, prin taxarea partidelor ce ii sustin in Parlament. Si, dincolo de acest lucru, eu cred ca Romania are nevoie de cu totul alte initiative parlamentare, iar promisiunea presedintelui Basescu ca, dupa ce va reveni la Cotroceni va asana clasa politica si va sustine introducerea votului uninominal, mi se pare esentiala pentru viitorul politic al Romaniei, la fel ca promisiunea de a promova o alta Constitutie, una europeana, mai ferma, mai clara si care sa nu lase posibilitati de suprapunere intre atributele institutiilor ce conduc tara.

Rep.: Ce fel de sanse are presedintele sa castige referendumul? Va incumetati sa dati un pronostic?

M. G.: Sansele ca presedintele sa castige acest referendum sunt foarte mari, afirmatia mea bazandu-se atat pe sondajele de opinie, cat si pe faptul ca, in ciuda atacurilor concentrate la care a fost supus, popularitatea si sprijinul popular pentru presedinte nu s-au erodat, ci, dimpotriva, cota lui a crescut. Cred ca va castiga detasat.

Sunt insa foarte curios cum vor vota salajenii la acest referendum. Asa cum ii cunosc eu, sunt convins ca si in judetul Salaj presedintele va inregistra un scor favorabil.

Cand spun acest lucru, ma gandesc la mai multe: mai intai, salajenii s-au aratat mereu increzatori in politica promovata de Traian Basescu; apoi, tot mai multi salajeni adera la ideologia si proiectele Partidului Democrat, care, se stie, il sustine neconditionat pe Traian Basescu. E limpede ca si in Salaj este nevoie de o clasa politica necorupta, fara indivizi care sa promoveze doar interesele personale, de o justitie libera si independenta, de un invatamant performant, de un sistem de sanatate care sa vina in ajutorul simplului cetatean sau de proiecte de finantare europeana pentru agricultura, zootehnie sau alte sectoare economice; or, toate aceste lucruri au fost sustinute pana acum de presedinte si, cu siguranta, aceleasi obiective vor fi prioritare si dupa revenirea sa la Cotroceni. Asadar, este logic ca salajenii, care isi doresc toate aceste impliniri, sa fie alaturi de presedintele Traian Basescu si sa voteze impotriva suspendarii lui, la referendum.

Rep.: Cum credeti ca se va modifica politica dusa de Traian Basescu dupa revenirea sa in functie?

M. G.: Cred ca ambele tabere isi vor modifica pozitia una fata de cealalta. Rezultatul votului din 19 mai va directiona evolutia ulterioara atat a presedintelui, cat si a parlamentului. Apare insa o problema care induce destul de multe necunoscute, si care deriva din faptul ca presedintele a facut in aceasta campanie niste promisiuni electoratului, pe care trebuie sa le respecte, pe cand partidele politice constituite in coalitia antiprezidentiala au lansat doar atacuri, majoritatea la persoana, lucru care mai repede sau mai tarziu urmeaza sa fie taxat de catre popor. Oricum, reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal, independenta justitiei, stoparea oligarhilor de a confisca tara, vor fi si dupa 19 mai prioritati ale presedintelui Basescu, asa cum aminteam anterior.

Altfel spus, ca sa va raspund punctual la intrebare, politica lui Traian Basescu nu se va schimba in substanta, ci in intensitate. Presedintele va fi acelasi jucator neobosit, acelasi conducator dispus sa laude atunci cand lucrurile merg bine si sa critice acolo unde trebuie, sa auda si sa vada tot ceea ce altii incearca sa scunda sub dorinta ca

Leave a Comment