Avem un referendum. Ce facem cu el?

Avem un referendum. Ce facem cu el?

Seria colocviilor organizate de ziarul nostru a continuat, marti, pe tema demiterii presedintelui suspendat Traian Basescu, mai precis, pe marginea acutizarii crizei politice din Romania, in speta din Salaj. Fara prea multe introduceri in subiect, redam mai jos discutiile purtate cu majoritatea liderilor politici din judet.

Solutii noi la crize vechi

Reporter: Credeti ca demiterea presedintelui Traian Basescu este o solutie pentru a iesi din actuala stare de criza?

Alexandru Serban, consilier judetean al PSD Salaj: Dupa alegerile din 2004, intreaga populatie a Romaniei si-a pus mari sperante in evolutia ulterioara a tarii. Totusi, se pare ca, la Palatul Cotroceni, a ajuns cineva care, azi, nu mai este cel care a fost atunci. Traian Basescu a avut multe trairi emotionale contradictorii. Desi a afirmat ca a gresit cand a pronuntat numele premierului Tariceanu pentru a conduce Guvernul, acest lucru nu-l absolva de responsabilitate. Daca acest lucru se facea cu mai mult discernamant, probabil, azi, Romania nu trecea prin actuala stare de criza. Am mai putea sa-i reprosam lui Traian Basescu urmatoarele: a dat dovada ca nu stie dialoga; a adus acuze in bloc celor 322 de parlamentari care au luat decizia de a-l trimite in fata vointei poporului la referendumul din 19 mai; are o dorinta infinit de mare de a detine puterea absoluta in stat etc. Traian Basescu ar trebui sa fie un model din talpi si pana in crestet. Realitatea a aratat altceva…

Viorel Stanca, presedintele PD Salaj: Probabil ca PSD ar fi vrut ca Traian Basescu sa fie un presedinte care sa semene perfect cu Ion Iliescu… Apoi, la ce liniste va referiti, domnule Serban? Linistea aia in care sa fure fiecare cat vrea? Stiti bine ca, in spatele liberalilor, se afla Dinu Patriciu. El ii plateste pe cei de la PNL cu milioane de euro sa faca toata treaba asta…

Reporter: D-le Stanca, va rog sa raspundeti la intrebare. Punctual, daca se poate…

Viorel Stanca: Nu, bineinteles ca nu consider ca demiterea presedintelui este o solutie.

Lucian Bode, secretarul executiv al PD Salaj: In primul rand, o astfel de demitere nu are suport in Constitutia Romaniei. Presedintele nu a incalcat Constitutia in nici un fel. Traian Basescu nu este acuzat nici de inalta tradare, nici de fapte grave pentru care ar fi putut fi suspendat. In cazul in care Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, PD va initia o actiune de strangere de semnaturi, prin care vom cere modificarea Constitutiei, astfel incat si Parlamentul sa poata raspunde in fata poporului pentru actiunile sale. Este inadmisibil ca, intr-un stat democratic, un presedinte sa poata fi suspendat mai usor decat un primar si, in acelasi timp, Parlamentul sa nu poata fi tras cu nimic la raspundere.

Viorel Stanca: Asa cum am mai spus, demiterea asta nu va rezolva problemele romanilor. Practic, PSD si-a atins un scop la care nici nu visa in urma cu un an, si anume acela de a distruge Alianta D.A. Apoi, am convingerea ca PSD nu se va opri aici… Imediat ce PNL nu le va mai indeplini dorintele, PSD va intoarce armele impotriva liberalilor. Pe scurt, urmeaza schimbarea Guvernului Tariceanu II. Tehnic, procedurile initiate de PSD sunt de admirat. Ma mir, insa, ca liberalii au cazut in aceasta capcana, riscand astfel sa fie aruncati in groapa istoriei.

Csoka Tiberiu, vicepresedinte al UDMR Salaj: Toti stim ca exista o criza politica in Romania. Aceasta criza a fost creata de anumite institutii ale statului, care nu mai functionau din diferite motive. Sub o forma sau alta, criza trebuia rezolvata. Suspendarea presedintelui este, in fond, o decizie a anumitor partide pentru rezolvarea crizei politice. Este o solutie constitutionala, intr-o tara democratica. Totusi, aceasta masura, si anume suspendarea din functie a presedintelui, trebuie sa traga semnalul de alarma cum ca, in Romania, exista democratie.

Viorel Stanca: Fiecare partid priveste democratia din punctul sau de vedere…

Dorel Oros, purtatorul de cuvant al PNL Salaj: Noi, liberalii, suntem convinsi ca demiterea presedintelui este o solutie pentru a putea iesi din criza. De fapt, din punctul de vedere al PNL, este singura solutie. Nu a fost deloc comod pentru parlamentarii nostri sa ia o astfel de decizie, insa presedintele Basescu a instigat PNL sa dea un vot negativ impotriva lui. Cu doua zile inaintea sedintei de suspendare, practic, Basescu i-a numit pe liberali ca fiind niste tradatori. Pana la urma, in Parlament, a fost un vot democratic.

Virgil Turcas, presedintele PNTCD Salaj: In opinia noastra, demiterea presedintelui Traian Basescu nu este o solutie. Nici cealalta varianta, si anume ca presedintele sa revina la Cotroceni, nu reprezinta o solutie. Atunci cand s-a afirmat, aici, ca institutiile statului au fost cele care au generat criza politica, probabil ar fi fost necesar sa se adauge faptul ca nu acestea au facut-o, ci clasa politica din arcul guvernamental.

Cristian Ionescu, vicepresedinte al PNL Salaj: Eu consider ca demiterea presedintelui Basescu, prin referendum, va solutiona criza politica. Si asta pentru ca presedintele suspendat este cel care a provocat aceasta criza, nefiind de altfel prima si singura criza pe care o provoaca de-a lungul carierei politice a domniei sale.

PSD, intre diversiune si oportunism

Reporter: A fost PSD elementul care a ajutat la distrugerea relatiei dintre democrati si liberali?

Cristian Ionescu: In nici un caz! Nu PSD a distrus Alianta, ci Traian Basescu.

Alexandru Serban: Atunci cand doi tineri se casatoresc si spun Da in fata ofiterului starii civile, ceilalti sunt doar niste martori. Ce se intampla ulterior intre ei, doar cei doi stiu…

Viorel Stanca: Dar daca vine nasu@ in casa celor doi, cand barbatul nu-i acasa?

Alexandru Serban: Va rog sa va stapaniti, domnule Stanca.

Viorel Stanca: PSD a avut un rol fundamental in ruptura dintre noi si liberali, iar PNL a fost de acord cu asta. PSD le-a promis liberalilor sprijin in Parlament, daca divorteaza de noi. Asta s-a si intamplat.

Virgil Turcas: Lucrurile nu trebuie vazute, neaparat, in alb si negru. Sigur ca pot exista structuri oligarhice care se gandesc sa acapareze puterea, la un moment-dat. Neindoielnic, au existat si interese de acest gen.

Csoka Tiberiu: Cred ca necazul a fost in curtea Aliantei. Sigur, ca partid de opozitie, PSD nu a facut altceva decat sa speculeze acest lucru… Sa fim cinstiti cu noi insine si sa recunoastem ca orice partid aflat in opozitie ar fi profitat de acest lucru, mai precis de neintelegerile din curtea liberalilor si a pedistilor.

Lucian Bode: Noi suntem de parere ca PSD este elementul care a pus bomboana pe coliva. Trebuie sa recunoastem ca problema a aparut, prima data, in interiorul Aliantei.

Dorel Oros: Nici vorba ca PSD sa ne fi influentat relatia cu democratii. Asa cum spunea si domnul Bode, problema ne-a apartinut noua. Ca nu am stiut gestiona criza, asta este o alta poveste…

Mircea Ghiurco, vicepresedinte al PD Salaj: S-ar putea ca pe viitor sa invatam ceva din asta, daca vom recunoaste ca s-a gresit, de catre fiecare in parte. Si anume, sa invatam sa ne debarasam de aceste exercitii mai putin democratice. Din pacate, ne aflam in fata unui fapt care va genera un precedent periculos, care va atenta la democratia din Romania. Nu este neaparat vorba de presedintele Traian Basescu, ci de faptul ca nu este deloc democratic si moral ca, in timpul jocului, sa schimbi regulile pentru a-ti atinge scopul.

Grupuri de interese in Salaj?

Reporter: Exista in Salaj grupuri de interese?

Viorel Stanca: Pot sa va asigur ca, in Salaj, grupurile de interese la care va referinti nu exista. Exista doar interesele unor oameni care fac politica in a rezolva niste chestiuni, interventii care se incadreaza undeva la limita legii. Nu putem vorbi, in Salaj, de coruptie. Eu am cercetat acest lucru, m-am informat, m-am certat cu politistii din cauza acestui subiect, dar nu am aflat nimic. Putem vorbi, insa, de abuz in serviciu, de neglijenta, de incompatibilitati, de incompetenta, nu insa de coruptie, asa cum se interpreteaza ea.

Alexandru Serban: Ma bucur sa constat ca, in afara de colegul nostru Viorel Stanca, cel care si-a castigat averea de peste cateva sute de milioane de euro…

Viorel Stanca: Stop! E vorba de maximum 50 de milioane de euro, si asta pentru ca am avut curaj sa fac ceva, sa investesc, nu ca altii…

Cristian Ionescu: Cred ca se face o confuzie. Grupurile de interese nu inseamna, neaparat, fractiuni implicate in actiuni de coruptie. Partidele, in sine, sunt grupuri de interese. Daca discutam despre alte… grupuri de interese, ii dau dreptate domnului Stanca. La noi, nu avem semnale ca ar exista asa ceva.

Ce mult te-am iubit…

Reporter: A existat vreodata o relatie, hai sa-i spunem reala, si nu de conjunctura, intre PNL si PD?

Viorel Stanca: Cu cea mai mare sinceritate posibila, va spun ca eu am tinut la liberali. Am avut, la inceput, o relatie mai incordata, dar dupa ce am batut palma cu presedintele PNL, Catalin Micula, lucrurile s-au schimbat. Dupa ce a inceput razboiul, situatia s-a schimbat cu 180 de grade. Totusi, de fapt, ce facem noi aici? Exprimam pozitia partidului de la centru. De la inceput am spus ca, pentru binele comunitatii salajene, nu are sens sa purtam razboaie intre noi, sa ne umilim unii pe altii.

Dorel Oros: Am avut o serie de intelegeri care s-au dus pana la capat. Ceea ce inseamna ca, pe plan local, nu avem probleme din acest punct de vedere.

Virgil Turcas: Daca clasa politica din Romania ar fi una matura, cred ca orice partid ar putea incheia o colaborare cu o alta formatiune politica.

Viorel Stanca: Cum puteti spune ca, la noi, clasa politica nu este matura, in conditiile in care s-a ajuns la situatia in care PRM voteaza alaturi de UDMR, iar PNL da mana cu PSD?

Lucian Bode: Discutand acum cateva zile cu un coleg de la un alt partid despre problema relatiilor dintre noi, am ajuns la concluzia ca, traind intr-o comunitate cu un numar redus de oameni, aceleasi persoane se intalnesc si la nunti, si la inmormantari, si la depuneri de coroane… Si-atunci, ce am avea noi de impartit?

Batuta pe Bahmuteana, varianta locala

Reporter: Sunt sanse sa se ajunga la compromisul resudarii relatiei dintre PD si PNL?

Viorel Stanca: Niciodata! Am fost tradati, si asta nu se uita. Intre noi si PNL, nu cred ca va mai exista cale de impacare.

Cristian Ionescu: Suntem de acord cu democratii. Totusi, nu stiu care partid ar mai face vreodata o alianta cu PD.

Viorel Stanca: Gasim, nici o problema…

Csoka Tiberiu: Eu sunt de parere ca un presedinte de partid nu are niciodata voie sa spuna niciodata.

Virgil Turcas: Logic ar fi ca, pentru binele comunitatii, partidele sa colaboreze. Cine refuza acest lucru, nu are ce cauta in politica.

Viorel Stanca: Am sa va sochez cand am sa va spun ca, decat cu liberalii, prefer o colaborare cu PSD.

Alexandru Serban: In general, aliantele politice nu au o viata prea lunga… De obicei, interesele sunt divergente, si-atunci este foarte greu sa gestionezi problema.

Ochi pentru ochi…

Reporter: In cazul in care presedintele Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, se impune organizarea de alegeri parlamentare anticipate?

Viorel Stanca: Bineinteles. Nu poti sa lucrezi cu un Parlament care ia o decizie, iar poporul, prin referendum, nu ii da acestuia dreptate. Cred ca se va impune organizarea de alegeri anticipate, in cazul in care peste 70 la suta din numarul participantilor la referendum il vor sustine pe presedintele Traian Basescu.

Mircea Ghiurco: Eu cred ca nu conteaza cum castiga presedintele. Avand un conflict deschis intre doua institutii fundamentale ale tarii, consider ca ambii competitori trebuie sa se supuna deciziei poporului. Aceasta ar fi solutia cea mai cinstita pentru toata lumea.

Csoka Tiberiu: Daca Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, nu vom avea alegeri anticipate. Presedintele Romaniei nu poate provoca alegeri anticipate… Sincer, nu stiu daca pentru Traian Basescu trebuie sa organizam alegeri parlamentare anticipate.

Dorel Oros: In aceasta situatie ipotetica, sunt convins ca actuala criza politica se va adanci atat de mult, incat va fi nevoie de alegeri anticipate.

Alexandru Serban: Este o ipoteza falsa. Daca Basescu se va intoarce la Cotroceni, o va face pentru a-si lua ultimele lucruri uitate acolo, iar Romania se va intoarce la normalitate.

Demitem sau nu?

Reporter: Care este mesajul dumneavoastra catre electorat?

Dorel Oros: Ii rugam te toti sa mearga la vot. Daca vor ca situatia de criza sa persiste, sa voteze Nu, iar daca vor liniste, sa voteze Da.

Viorel Stanca: Sa mearga la vot si sa voteze Nu.

Virgil Turcas: Noi nu ne implicam in acest scandal, astfel ca vom boicota acest referendum.

Alexandru Serban: Pentru cei care nu se vor prezenta la vot, i-as ruga ca, pe urma, sa nu mai faca nici un fel de comentarii. Moral, nu vor mai avea acest drept. Pentru ceilalti, sa voteze Da.

Csoka Tiberiu: Sa mearga la vot si sa voteze pentru democratie.

Leave a Comment