Peste 500 de sălăjeni au ajuns, din diverse motive, la Urgenţă, în perioada Anului Nou, medicii dispunâbd internarea în cazul a 161 din aceşti pacienţi. Cum era de aşteptat, în topul urgenţelor rămân entorsele, fracturile şi contuziile, 139 de persoane primind asemenea diagnostice. Alţi 44 de sălăjeni au avut probleme din cauza hipertensiunii arteriale, în timp ce 24 de gravide au fost asistate pentru a aduce pe lume bebeluşi. În prima zi din an, s-au născut două fetiţe: prima din ele, cu o greutate de 2,65 kilograme, a venit pe lume la ora 1:15, fiind urmată la un minut de cea de-a doua, care a cântărit la naştere 2,6 kilograme. Cele două micuţe nu sunt surori, iar starea lor de sănătate este bună.
Un caz pe cât de grav, pe atât de stupid a fost cel al unui bărbat în vârstă de 30 de ani, din Gârbou, care a ajuns la Urgenţă cu un traumatism ocolar sever cauzat de explozia unei petarde. Pacientul a fost transferat pentru investigaţii suplimentare şi tratament la Clinica de Oftalnologie Cluj Napoca.
În mini-vacanţa de sase zile (28 decembrie 2012 – 2 ianuarie 2013), au fost aduse la Urgenţă 16 persoane care prezentau răni suferite în agresiuni. A fost vorba de şapte femei şi nouă bărbaţi, cazurile provenind atât din mediul urban, cât şi din rural. Ce atrage atenţia este faptul că printre aceşti pacienţi se numără un minor de 17 ani, din Deja, care a ajuns cu mai multe răni la UPU după ce a fost implicat într-o altercaţie. Cazul cel mai grav, însă, a fost al unui bărbat de 46 de ani, din satul Bercea, care a ajuns la Spitalul Judeţean în comă, medicii trimiţându-l de urgenţă la Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca. Numeroase din aceste situaţii conflictuale s-au produs, ca de obicei în perioada sărbătorilor, pe fondul consumului de alcool. De altfel, în aceste zile libere, 27 de persoane au fost aduse la spital în stare avansată de ebrietate, printre aceştia fiind un tânăr de 16 ani, care a consumat prea mult din licorile lui Bachus. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, a declarat că patru din aceşti pacienţi au fost internaţi în secţia Psihiatrie, unul la Chirurgie şi unul în secţia Boli Interne.
La acelaşi capitol al consumului exagerat se înscriu şi cei 49 de sălăjeni care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au dat iama în bucate, diagnosticile primite de aceştia fiind gastrite, duodenite şi gastroenterocolite.