Potrivit unei informari facute de subprefectul Vegh Alexandru, la nivelul judetului Salaj, procentul de realizare privind inscrierea in Registrul Fermelor este de 80,73 la suta. Astfel, in 2007, la actiunea de identificare a parcelelor au participat 35.389 de fermieri, ceea ce reprezinta 91 la suta din numarul celor inscrisi. La nivelul judetului nostru, la actiunea de inscriere a fermierilor in Registrul Fermelor, actiune derulata in perioada 2005-2006, s-au inscris 38.865 de fermieri, cu o suprafata de peste 147.350 hectare. Raportat la recensamantul agricol din 2002, numarul de ferme salajene ce detin peste 1 hectar de teren era de 43.836, cu o suprafata de peste 200.000 de hectare. Mai mult, procentul de realizare privind inscrierea in Registrul Fermelor este de 80,73 la suta, a spus Vegh Alexandru, marti, in cadrul unei conferinte de presa. Subprefectul mai face cunoscut faptul ca, din totalul de 25.489 de ferme eligibile, existente la nivelul judetului Salaj, au solicitat sprijin 14.867 fermieri, pentru o suprafata de peste 67.000 de hectare.
Vegh Alexandru a tinut sa sublinieze faptul ca, in conditiile in care termenul limita de depunere a cererilor este 15 mai 2007, in perioada imediat urmatoare, angajatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor fi prezenti si in centrele de comuna, astfel incat numarul depunaturilor de cereri pentru sprijin financiar sa fie cat mai mare: Tinand cont de faptul ca a mai ramas o singura luna pana in 15 mai, data la care actiunea se va incheia, consider ca primarii unitatilor administrativ-teritoriale ar trebui sa se implice mai mult pentru a rezolva problemele comunitatilor care i-au ales. La ora actuala, in judetul nostru, procentul de preluare a cererilor este 58 la suta.
Prezent si el la intalnirea cu presa, prefectul Andrei Todea a tinut sa precizeze ca activitatea APIA Salaj va fi atent monitorizata: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Salaj este atent monitorizata in continuare, chiar daca, pana la aceasta data, rezultatele obtinute sunt bune si vin in sprijinul salajenilor care vor putea beneficia de sprijin pentru suprafetele detinute in proprietate. De asemenea, primariile care detin terenuri, in special pasuni, ar trebui sa fie interesate de aceasta actiune, pentru a da in arenda suprafetele respective. Astfel, cel putin o parte din sumele obtinute ar putea fi utilizate pentru refacerea suprafetelor de terenuri degradate.