Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, în şedinţă ordinară, un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate pe anul în curs. Astfel, la partea de venituri, bugetul a fost majorat cu circa 448.000 lei, din care 26.700 lei au fost sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, 193.000 de lei – venituri din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice, 213.000 lei – venituri din vânzarea unor bunuri aparţinând domeniului privat al judeţului şi 15.000 de lei – finanţări din bugetul de stat pentru unităţi de asistenţă medico-socială. De asemenea, a fost diminuat bugetul la acelaşi capitol cu suma de 71.640 lei, majoritatea banilor provenind din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. La partea de cheltuieli, bugetul a fost majorat cu aproximativ 603.000 lei, din care 26.700 lei au mers pentru asigurarea produselor lactate către elevii sălăjeni, prin Programul “Laptele şi cornul”, cu 15.000 de lei a fost suplimentat bugetul alocat iniţial Centrului de Asistenţă Medico-Socială din Ileanda, 213.000 de lei au fost utilizaţi pentru suplimentarea finanţării modernizărilor efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, alţi 193.000 de lei au fost alocaţi pentru reabilitarea unor drumuri şi a unor podeţe, iar 100.000 de lei – pentru Fundaţia “Acasă” (sprijinirea amenajării unui nou departament de recuperare fizică). La acelaşi capitol, bugetul judeţului a fost diminuat cu un total de circa 227.700 de lei.
De asemenea, printre altele, comuna Crasna a primit 52.400 de lei reprezentând susţinere financiară pentru introducerea utilităţilor în satele Crasna şi Marin (proiect derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, n.r.), comuna Cuzăplac a primit 26.400 de lei pentru cofinanţarea unor proiecte de interes local, comuna Nuşfalău – circa 9.000 de lei pentru reparaţii la infrastructura rutieră, comuna Gâlgău – 10.000 de lei pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă
În aceeaşi şedinţă, aleşii judeţeni au votat pentru prelungirea duratei de derulare a Programului de finanţare a activităţilor de asistenţă socială prestate de unităţile de cult până în martie anul viitor. În acest an, Programul respectiv a avut 685 de beneficiari, iar 65 de sălăjeni au fost încadraţi în muncă, fiind ajutate să funcţioneze 28 de servicii sociale.
Un alt proiect care a primit undă verde priveşte Programul judeţean de transport public de persoane, prin curse regulate, în perioada 2013 – 2019. Tot în acest cadru, a fost acordată o nouă licenţă de transport în comun, pe ruta Zalău – Ileanda şi retur, operatorului Ysa Seliştean SRL.