Ninsorile care s-au abătut asupra Sălajului în ultimele zile s-au dovedit un test dificil pentru autorităţi, deşi acestea din urmă susţin sus şi tare că au situaţia sub control. Şoferii sunt de o cu totul altă părere, cei mai mulţi afirmând că intervenţia utilajelor de deszăpezire s-a făcut cu întârziere şi superficial.
În municipiul Zalău, oficialii firmei Citadin SRL, cea care se ocupă de curăţarea drumurilor, ne-au declarat că singurele zone care le-au creat probleme au fost străzile înguste ori cele înfundate, precum Tipografilor, Gh. Pop de Băseşti sau în Dealul Morii. “Aici, precizează Virgil Nicora, directorul societăţii, nu am putut interveni nici măcar cu utilajele mici”.
Mai mulţi zălăuani ne-au semnalat că pe unele străzi din municipiu utilajele au curăţat doar partea de mijloc a carosabilului, fapt ce a îngreunat circulaţia pe ambele sensuri de mers. Nicora îi contrazice, însă, spunând că utilajele au acţionat astfel doar pe străzile cu sens unic, nicidecum şi pe cele cu sens dublu.
Pietonilor nemulţumiţi că îşi rup picioarele pe trotuarele înecate în zăpadă, directorul Citadin le-a răspuns invocând legea care îi obligă pe cetăţeni să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin, imediat după depunere. În ceea ce priveşte munţii de zăpadă formaţi pe marginea drumurilor în urma curăţării carosabilului şi a trotuarelor, Virgil Nicora spune că vor fi transportaţi în curând. “Deocamdată trebuie să curăţăm căile de circulaţie şi apoi transportăm zăpada”, explică directorul. El este de părere că firma pe care o conduce a gestionat bine situaţia: “Am făcut faţă şi ca dovadă nu sunt drumuri blocate, iar transportul în comun s-a desfăşurat fără probleme. Niciodată nu vom fi depăşiţi de situaţie”.
Şi autorităţile judeţene spun că nu există probleme, dar sunt pregătite să sancţioneze primăriile în cazul în care drumurile nu sunt deszăpezite: “Se fac verificări, iar primăriile fac zilnic raportări la dispeceratul constituit la Consiliul Judeţean. Până în prezent nu au fost semnalate probleme privind respectarea convenţiilor. Dacă vor exista asemenea situaţii, CJ poate diminua sumele acordate în tranşa a doua sau poate chiar retrage o parte din sumele acordate în prima tranşă”, ne-a declarat Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al administraţiei judeţene.
În ceea ce priveşte drumurile din Sălaj administrate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, toate sunt “negre”, garantează Mircea Crişan, directorul secţiei judeţene. “Nu mai este zăpadă pe niciunul din drumurile naţionale ce traversează Sălajul. În zilele cu ninsoare au fost câteva ore mai grele, dar nu s-au înregistrat probleme deosebite ori blocaje”, a mai spus Crişan.