Si in tara si in Salaj, PD si-a dublat numarul de primari si viceprimari

PSD a pierdut de la alegerile locale din 2004 nu mai putin de 450 de primari – de la 1702, cati a castigat in urma scrutinului, potrivit datelor Institutului de Politici Publice (IPP), citate de NewsIn, la 1.252, cati inregistreaza in prezent -, in timp ce PNL a castigat in acest interval 204, iar PD 310 primari. Pentru PSD, in procente, pierderea a fost de aproape 27 la suta din numarul total de primari pe care i-a avut. Un alt partid care a pierdut primari, cu toate ca se afla la guvernare, este Partidul Conservator. Daca in 2004, potrivit datelor IPP, Partidul Conservator (fost Partidul Umanist) a obtinut la alegeri 124 de primari, acum, conform datelor furnizate, sambata, de secretarul de stat in MAI Mircea Toader, citat de NewsIn, mai are doar 81. Printre formatiunile care au acum mai putini primari decat au castigat la localele din 2004 se mai numara si Partidul Noua Generatie, care a scazut de la 23 la 12 primari, si Partidul National Crestin Democrat, care a pierdut 23 de primari, de la 35 la 12, cati mai are in prezent. Cea mai spectaculoasa crestere a numarului de primari, de peste 107 la suta, a inregistrat PD, care detine in prezent 790 de primari, fata de 380, cati a obtinut la alegerile locale din 2004. La randul sau, PNL a crescut cu doar 46 la suta, de la 443 de primari alesi la ultimele alegeri locale, la 647 in prezent. Secretarul de stat in MAI Mircea Toader a anuntat, sambata, la Galati, ca, dupa analizarea declaratiilor de apartenenta politica depuse de oficialii administratiei locale, a reiesit ca, in Alianta, PNL si PD au 47 la suta din primarii Romaniei, cu 7 la suta mai mult decat PSD, insa luate separate, cele doua partide sunt surclasate de social-democrati. Astfel, Partidul Social Democrat are 1.252 de primari, adica 40 la suta din numarul total, Partidul Democrat are 790 (26 la suta), Partidul National Liberal are 647 (21 la suta), iar restul au 208 primari. Aici avem independentii, care sunt in numar de 103, Partidul Conservator, cu 81 de primari, Partidul Noua Generatie, cu 12, si Partidul National Crestin Democrat, tot cu 12, a declarat Mircea Toader. Pe judete, estul Romaniei este condus cu preponderenta de social-democrati, iar vestul de liberali si democrati. Astfel, judetul Vrancea are 51 de primari PSD, 14 de la PNL si 8 de la PD. Galatiul are 23 de edili de la PSD, 17 de PD si 12 de la PNL. In schimb, judetul Alba are 34 de primari democrati, 26 liberali si doar 12 social-democrati, mai noteaza NewsIn.

Situatia in Salaj

Rezultatele alegerilor locale din 2004 in Salaj: PSD, 20 de primari, 17 viceprimari; PD, 10 primari, 5 viceprimari; PNL, 9 primari, 11 viceprimari; UDMR, 12 primari; 15 viceprimari; PNTCD, 1 primar, 2 viceprimari; Independeti, 2 primari, nici un viceprimar; PAP, 3 primari, 5 viceprimari; PNG, 1 primar, 1 viceprimar; PRM, 2 primari, 2 viceprimari; PER, PUR si PUNR cate un viceprimar. Situatia din 2006, conform informatiilor postate pe site-ul Institutiei Prefectului, in urma declaratiilor de apartenta politica a alesilor locali: PSD, 14 primari, 17 viceprimari; PD, 19 primari, 13 viceprimari; PNL, 10 primari, 12 viceprimari; UDMR, 14 primari, 16 viceprimari; PPCD, 3 primari, 3 viceprimari; independenti, 1 primar si 1 viceprimar. Se observa, cu usurinta, ca PD, ca si la nivel national, aproape si-a dublat numarul de primari, iar la viceprimari aproape ca l-a triplat. Si ca primarii si viceprimarii Salajului s-au strans la doar cinci partide: PD, PNL, PSD, UDMR si PPCD (actualmente, PNTCD).

Declaratii

* Viorel Stanca, presedintele PD Salaj: Toti cei primiti s-au integrat perfect in structurile PD si impreuna cu conducerea partidului lucreaza pentru binele comunitatilor. Estimez ca, probabil, 80 la suta dintre primarii veniti la PD vor fi candidati ai partidului pentru alegerile locale din 2008.

* Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj: Cred ca dupa alegerile locale din 2004 si pana in luna august 2006 a avut loc cea mai puternica campanie de racolare a primarilor, in special din partea partidelor din Alianta. Cred ca ideea alegerilor anticipate, care a fost tot timpul vehiculata incepand din 2005, i-a facut pe liderii PD in special, dar si pe cei din PNL, sa transmita filialelor judetene dispozitii de a racola cat mai multi primari, din orice partid, dar in primul rand de la PSD, in speranta ca orice scrutin va fi mai usor de castigat cu un numar mai mare de primari. Realitatea arata ca lucrurile nu stau intotdeauna asa si ca primarii traseisti nu se bucura tot timpul de aprecierea celor care le-au acordat votul. Eu nu cred ca imbunatatirea performantelor liderilor de filiale judetene prin racolarea de primari este un criteriu de performanta serios. Astept cu interes viitoarele alegeri, care sunt convins ca imi vor da dreptate si primarii traseisti nu vor obtine rezultatele pe care cei care i-au racolat le asteapta de la ei.

Leave a Comment