Concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor a fost floare la ureche pentru candidaţii sălăjeni. Aceştia au obţinut cele mai mari note la examenul scris, dintre toţi candidaţii din ţară. Institutul Naţional al Magistraturii a publicat în data de 5 decembrie rezultatele obţinute de candidaţi la proba de susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează.
La nivelul instanţelor şi parchetelor judecătoreşti din judeţul nostru au fost scoase la conducere trei funcţii, pentru aceste posturi aplicând patru candidaţi din judeţul nostru.
Pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj s-au înscris în concurs procurorii Rodica Bogdan şi Crin Nicu Bologa. Până la numirea în funcţie a noii conduceri, la şefia Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj se află prim-procurorul Pompilia Stana, care nu mai are dreptul să participe la concurs, fiind la finele celui de-al doilea mandat.
Conform rezultatelor postate online, Rodica Bogdan a atins performanţa de a obţine cel mai bun rezultat la testarea scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane, desfăşurat la data de 2 decembrie, primind nota 9,80 la această probă. Crin Bologa a obţinut la testarea scrisă cu 20 de sutimi mai puţin, respectiv nota 9,60. Cu toate acestea, procurorul Bologa va fi numit în funcţia de conducere. Media finală pentru câştigarea concursului se calculează ca mediei aritmetice a notelor de la testarea scrisă şi proba de susţinerea interviului. La această probă din urmă, Rodica Bogdan a primit doar nota 8,78, faţă de Crin Bologa, ce a obţinut la proba de susţinerea interviului nota 9,32. Prin urmare, procurorul Bologa a câştigat concursul cu media 9,46, depăşindu-şi contracandidatul, respectiv pe Rodica Bogdan, al cărei rezultat final este de 9,29.
Pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei a candidat doar procurorul Alina Andreia Ghiran. Aceasta a obţinut nota 8 la testarea scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane şi nota 9,10 la susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere. Media finală rezultată este de 8,55. Funcţia pentru care candidează este deţinută, la această dată, cu interimat chiar de către candidatul pentru acest post, respectiv Alina Ghiran.
A treia funcţie scoasă la concurs este cea de preşedinte al Judecătoriei Zalău. Singurul candidat, preşedintele interimar al instanţei, Podar Claudiu Rareş, a obţinut nota 8,92 la proba de susţinere a proiectului referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru candidează. La testarea scrisă, acesta a obţinut nota 9,00, media de concurs fiind astfel 8,96.
Condiţia pentru promovarea concursului este ca fiecare candidat să obţină cel puţin media 7 şi cel puţin nota 5 la ambele probe.
Concursul sau examenul a fost organizat pentru ocuparea unui număr de 133 de funcţii vacante de preşedinte sau vicepreşedinte de la curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii, precum şi a unui număr de 103 funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prin procuror şi prim procuror adjunct de la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii.
Se pare ca oamenii sant prfofesionisti si stiu carte.