Peste 200.000 de sălăjeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, 9 decembrie, pentru alegerea celor şase parlamentari care să le reprezinte interesele în următorii patru ani. Urnele de vot vor fi deschise de la ora 7, alegătorii având timp până seara la ora 21 să aplice ştampila pe buletinul de vot. Persoanele care sunt deja în secţia de votare după această oră au dreptul să voteze.
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Aceştia fac dovada, pe baza actului de identitate, că domiciliază în zona arondată secţiei de votare respective şi, dacă au fost omişi de pe lista electorală permanentă, vor fi înscrişi în lista electorală suplimentară. Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Nu se poate vota în altă secţie decât cea unde alegătorul este arondat. Nu pot fi purtate însemne electorale ale unui candidat sau partid în ziua alegerilor. Este interzis să intre mai mult decât un alegător în cabina de vot. De asemenea, se interzice consumul de alcool la o distanţă mai mică de 500 de metri de secţia de votare.
Încălcarea legii electorale se pedepseşte cu închisoarea
Autorităţile atrag atenţia că persoanele care încalcă legea electorală riscă de la amenzi usturătoare până la pedepse cu închisoarea. Amenzi vor primi şi cei care refuză în mod justificat să le ofere buletinul de vot sau ştampila cetăţenilor cu acte de identitate valabile.
Legislaţia prevede că luarea sau darea de mită se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 5 ani. În spatele gratiilor pot ajunge şi persoanele care violează secretul votului. Mai precis, violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani.
Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 5 ani. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
Utilizarea unei cărţi de alegător nule sau a unei cărţi de alegător false ori a unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
De asemenea, se interzice fotografierea buletinului de vot sau intrarea a două persoane în aceeaşi cabină.
Candidaţii la alegerile parlamentare trebuie să aibă mare grijă, mai ales, în ziua scrutinului. Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor să voteze sau să nu un anumit candidat se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
Votul, valabil şi cu mâzgălituri
Biroul Electoral Central a stabilit că buletinule de vot să fie considerate valabile chiar dacă acesta conţine mesaje şi cuvinte urâte la adresa vreunui candidat. Mai precis, votul va fi validat dacă: ştampila este aplicată în interiorul unui singur patrulater; parafa depăşeşte liniile patrulaterului, dar nu atinge altă căsuţă, considerându-se că este evidentă opţiunea alegătorului; ştampila este în interiorul unei căsuţe, dar pe buletin sunt mâzgălituri, injurii sau limbaj trivial; au fost aplicate mai multe ştampile, dar una singură se află în interiorul unui patrulater.
Pe de altă parte, sunt considerate nule voturile exprimate în următoarele situaţii: pe buletinul de vot nu este aplicată ştampila de control al secţiei de votare, anume ultima pagină; buletinul de vot sau ştampila au alt model decât cel legal aprobat; ştampila este aplicată în couă sau mai multe patrulatere; ştampila este aplicată în afara tuturor patrulaterelor; buletinul de vot este introdus în urnă fără să fie ştampilat.
Mici „abateri” în campanie
Pe durata campanie, oamenii legii au fost sesizaţi cu privire la 12 situaţii privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sălaj, în majoritatea cazurilor, respectiv şapte, a fost semnalată demontarea bannerelor aparţinând unei singure formaţiuni politice. În două cazuri, bannerele au fost montate fără acordul autorităţilor locale. În alte trei cazuri, acestea au fost montate la o distanţă necorespunzătoare faţă de sol, motiv pentru care au fost agăţate şi rupte de mijloace de transport.
O altă sesizare a vizat eliberarea de tichete de pâine către diferite persoane din oraşul Jibou, acţiune întreprinsă de către unul dintre competitorii electorali. În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că persoana reclamată deţine o fundaţie umanitară, care ajută lunar cu patru pâini persoanele cu venituri sub 500 de lei, însă acţiunea nu a început în campania electorală, ci în data de 2 iulie anul curent.
În Sărmăşag, trei tineri au lipit afişe electorale pe stâlpi de electricitate, fără acordul autorităţilor administraţiei publice, fiind sancţionaţi contravenţional fiecare cu amendă de 300 de lei. În Zalău şi localitatea Valea Hranei au fost sancţionate cu avertisment două persoane care au rupt afişe electorale.
Un alt caz ajuns în atenţia poliţiştilor a fost sesizat de proprietarul unui panou publicitar din municipiu care a relatat faptul că panoul a fost distrus în momentul montării unui banner electoral aparţinând unei formaţiuni politice. S-a constatat că panoul publicitar fusese închiriat unei societăţi comerciale, care şi-a dat acordul pentru montarea bannerului, fără a-l înştiinţa pe proprietar, în cauză nefiind vorba de existenţa vreunei fapte penale, motiv pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
Peste 300 de secţii de votare
În judeţ au fost stabilite 311 secţii de votare, aproape 150 dintre acestea fiind organizate în unităţi de învăţământ. Au fost tipărite 445.000 de buletine de vot care reprezintă necesarul în funcţie de numărul alegătorilor şi rezerva de 10 procente prevăzută de lege.
În ziua alegerilor vor fi în secţiile de votare un număr de 1. 555 de ştampile cu menţiunea „Votat”, mai precis cât cinci pentru fiecare secţie. De asemenea, vor fi 311 ştampile de control, câte una pentru fiecare secţie de votare. Buletinele de vot anulate vor fi afişate în secţiile de vot, ca model, conform legislaţiei în vigoare, cu o zi înainte de data alegerilor.
Ei sunt candidaţii
Sălăjenii au de ales între următorii candidaţii la alegerile parlamentare, care să le reprezinte interesele.
Candidaţii ARD pentru Camera Deputaţilor sunt: Colegiul 1 Şimleu Silvaniei – Lucian Nicolae Bode; Colegiul 2 Cehu Silvaniei – Asztalos Florin-Iosif; Colegiul 3 Jibou – Romeo Silviu Benc; Colegiul 4 Zalău – Cristian Claudiu Bârsan.
Candidaţii ARD pentru Senat sunt: Colegiul 1 Şimleu-Cehu Silvaniei – Dumitru Blaga şi Colegiul 2 Zalău-Jibou – Avram Fiţiu.
Candidaţii USL pentru Camera Deputaţilor sunt: Colegiul 1 – Dorel Nicolae Oros; Colegiul 2 – Alexandru Şerban; Colegiul 3 – Iuliu Nosa; Colegiul 4 – Gheorghe Mirel Taloş.
Candidaţii USL pentru Senat sunt: Colegiul 1 – Călin Băgărean şi Colegiul 2 – Gheorghe Pop.
Candidaţii PP-DD pentru Camera Deputaţilor sunt: Colegiul 1 – Ioan Mocan; Colegiul 2 – Gabriel Marius Şandru; Colegiul 3 – Dumitru Rus; Colegiul 4 – Onorica Mariana Abrudanu.
Candidaţii PP-DD pentru Senat sunt: Colegiul 1 – Gavril Biriş şi Colegiul 2 – Gheorghe Stanciu.
Candidaţii UDMR pentru Camera Deputaţilor sunt: Colegiul 1 – Papp Lajos Levente; Colegiul 2 – Seres Denes; Colegiul 3 – Sarkozi Paul; Colegiul 4 – Kovacs Irina Elisabeta.
Candidaţii UDMR pentru Senat sunt: Colegiul 1 – Vegh Alexandru şi Colegiul 2 – Csoka Tiberiu.
Candidaţii PPMT pentru Camera Deputaţilor sunt: Colegiul 1 – Varga Iuliu; Colegiul 2 – Kasza Andras; Colegiul 4 – Pusok Zoltan.
Candidaţii PPMT pentru Senat sunt: Colegiul 1 – Bakay Magdolna şi Colegiul 2 – Sandor Joszef.
VOTEZ BIRSAN!
Argumentele logice sunt utilizabile numai in discutii cu persoane educate deja sa discute pe baza de argumente logice. Nu poti purta o discutie logica cu un câine sau cu o pisică, pur si simplu nu au gradul de intelegere necesar. Dar dacă acea pisică sau acel câine au in Romania drept de vot, rezultatul o să-l vedem cu totii pe 9 decembrie. Cam asta-i motivul pentru care nu voi vota nicioadat, da’ niciodata USL
Eu si toata familia mea votam ARD la Zalau , pentru ca nu au dosare penale si nu isi propun sa fure,nu sunt disperati sa castige alegerile .Votam ARD chiar cu riscul de a fi injurat,calomniat,atacat zi de zi,de toti derbedeii,de toate nulitatile,de toate lichelele din USL Romani este in interesul nostru ,al alegatorilor,ca tara sa nu incape in mana cea mai murdara,cea mai toxica,cea mai nociva,cea mai corupta forta politica,numita USL ,USL este sistemul corupt post comunist ,au comunismul si hotia,preluata de la vechiul sistem,o mascarada care minte si isi bate joc de un popor intreg orbindui pe acestia cu promisiuni si pomeni electorale…………PCR=PDSR=PSD=USL
USL-ul e la putere de 7 luni si ne duce tot mai jos economic si moral ei de ce nu platesc pretul ?
Pt ca …Intotdeauna un sistem de propaganda mincinoasa si desantata e mai eficient decat sustinerea adevarului si respectarea adversarului.
Cauza majora a saraciei noastre, a inapoierii tarii este coruptia si impostura clasei noastre politice. Avem prea multi politicieni corupti, impostori, penali. De acestia ne poate descotorosi doar justitia Uniunii Europene, ca cea locala am vazut deja cat de independenta si eficienta poate fi. Iar coruptii au de ales intre a raspunde in fata justitiei si a o evita scotand tara din Uniunea Europeana. Exact de acea penalii si USL-ul lor fac tot ceia ce trebuie ca sa fim dati afara din uniune. Deci singura alternativa este PDL-ul, ARD-ul! Cine vrea o viata mai buna voteaza PDL, ARD. Cine are tot ce vrea si se teme de justitie, voteaza USL si duce tara de rapa, ca doar la pus mana pe putere ii duce capul. Rezultate, prosperitatea natiunii i-i depaseste fundamental, nici nu-i intereseraza!
in fruntea guvernului un hot dovedit este cea mai mare amenintare la adresa statului, prin puterea exemplului si prin ce ar putea face in continuare
Romanii au o toleranta iesita din comun privitoare la fenomenul hotiei. Ce natiune isi mai alinta copiii cu mai hotule! la modul admirativ?
VOTEZ BIRSAN
4. Mirel Talos, campion national la spart bani publici in deplasari: A reusit sa cheltuiasca 91 de milioane de lei vechi doar pe deplasari
Deputatii si-au decontat din bani publici zeci de zboruri facute în interes personal sau la actiuni de partid. Cotidianul a facut topul parlamentarilor “zburatori” care, numai în ultimul an, au usurat bugetul Camerei Deputatilor cu aproximativ 14 miliarde de lei vechi.
Potrivit topului realizat de Cotidianul, campionul deplasarilor este liberalul Mirel Talos, deputat de Bucuresti, care a cheltuit 91 de milioane de lei vechi.
votati Hotia uselista asa aratam cum sintem cu adevarat o tara de hoti cu hoti sefi in frunte bravo noua
In ceea ce priveste sondajele, m-am cam lamurit de multa vreme. Amintiti-va ca primele sondaje de dupa suspendare aratau ca 83% din electorat va vota în favoarea suspendarii. Apoi au inceput sa mai scada, pentru ca inainte de scrutin, cea mai pesimista cifra era în jur de 54 – 56%. Pana la urma a fost 46%, iar cifra reala, daca se scade furtul, ramine pe la 36 – 38%. Useleul are toate motivele de a debita cifre mincinoase, pentru a descuraja adversarul, pentru a demotiva electoratul ostil, dar mai ales pentru a avea o baza de pe care sa guite dupa alegeri că „basistii” au furat din greu. Intr-adevar, este tara plină de idioti, dar s-ar parea ca nu-s chiar asa de multi pe cat si-ar dori useleul
USL = votati hotii, psihopatii si plagiatorii
Cine se va prosterna,votand bolsevicul rosu Nosa,securistul Pop,sau hotomanul Talos,in situatia in care avem sansa de a ne da votul unui om cu cunostinte vaste in domeniul agriculturii, prof. univ. FITIU,va regreta amarnic in cele din urma !!!
Gresit titlul articolului!.. Sa-u ales ei nu noi ,duminica confirmam alegerile facute de ei …din pacate.
Nae l Pop Gheorghe nu a fost securist ,a fost militian.
Tot aia e, Pop Gheorghe securist de-al lui Marc, Stanca, Bode si Capilnasiu
Toti cretinii portoca(ca)lii, lingai de dosuri basi(s)te, javre ordinare, au intrat in fibrilatie pe ultima suta de metri. Duminica va fi sfarsitul vostru, in frunte cu bulibasa JON(javra ordinara nationala), veti ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Tradatori de neam si tara, nesimtiti de slugoi , mai bine nu v-ati fi nascut! Taraturi nevertebrate !
esti votant tipic USL : vulgar,mincinos , needucat si care ridica in slavi doar minciuna ,hotia dovedita a sefilor lor ponta plagiatorul si cacarau.Se vede ca esti frustrat si sincer, cred ca iti meriti soarta: intotdeauna ai votat cu curul si asa traiesti.
zi mai bine ca esti obsedat si rezonezi cu antena3. Parlament aveti, guvern aveti, si culmea basescu ramane o problema…! Zi-ne mai bine ca esti un cretin!