Străinii par să aprecieze cel mai mult beneficiile fructelor de pădure, astfel că toată cantitatea colectată în Sălaj merge peste hotare. Aici ajung fie ceaiuri, dulceţuri, compoturi, sucuri sau alte preparate. Fructele de pădure sunt cu atât mai apreciate în străinătate cu cât sunt produse agreate bio. Prin urmare, nu este de mirare că, şi în această iarnă, fructele de pădure colectate de sălăjeni au luat calea străinătăţii, în total fiind exportate 143 de tone.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice (DS) Sălaj, Dan Fogoş, a declarat că recolta a fost bună, iar anul mulţumitor, având în vedere seceta care a ţinut luni la rând. „Acest an a fost unul secetos, dar chiar şi aşa, recolta de fructe de pădure a fost mai bună faţă de cum am estimat, văzând că nu plouă luni la rând. Am reuşit să exportăm în acest an un total de 143 de tone de fructe de pădure, din care 62 de tone de măceşe, 10 tone de mure şi 71 de tone de porumbele. Toată cantitatea de fructe de pădurea fost exportată către Austria, Germania, Olanda şi Spania, venitul obţinut fiind de peste 400.000 de lei ”, a declarat Dan Fogoş. Banii respectivi sunt utilizaţi de Direcţia Silvică în lucrările silvice de peste an.
Potrivit sursei citate, odată culese şi sortate, fructele de pădure au fost îngheţate instantaneu, bob cu bob, ambalate şi aşezate în lădiţe de lemn speciale pentru a fi exportate. „DS Sălaj dispune de două congelatoare moderne, la Şimleu Silvaniei şi Zalău, unde fructele colectate sunt îngheţate instantaneu, la temperaturi ce ajung până la -60 de grade Celsius, pentru a-şi păstra forma şi a calităţile. Apoi sunt ambalate şi puse în lădiţe, care se aşează în paleţi pentru a fi încărcate în maşinile frigorifice cu capacitate de 20 de tone trimise de agenţi economici externi. De îndată ce avem paleţi pentru un transport, sunăm firmele externe cu care avem contract şi trimit maşina frigorifică”, a explicat purtătorul de cuvânt.
În totalitate bio
Fructele de pădure din Sălaj sunt cu atât mai apreciate în străinătate cu cât sunt produse în totalitate bio. „În timp ce străinii ne caută şi cumpără fructe de pădure, în ultimii ani nimeni din România nu a fost interesat de ele. Nimeni nu ne-a întrebat măcar dacă avem sau ce avem spre vânzare, deşi alte ţări sunt interesate tot mai mult de aceste produse. Acolo, companiile şi populaţia înţeleg mult mai bine beneficiile consumului de fructe de legume şi de aceea le transformă în sucuri, gemuri, dulceţuri şi compot”, a spus Dan Fogoş.
Acesta a declarat că, de multe ori, fructele de pădure exportate se reîntorc pe rafturile magazinelor româneşti ca produse de import, cu preţuri foarte mari.
Sursă de venit pentru ţărani
Fructele de pădure sunt achiziţionate anual de la persoane fizice, la punctele de colectare din judeţ. „Pentru achiziţionarea acestor fructe am înfiinţat, în mai multe localităţi din judeţ, puncte de achiziţie, unde oamenii aduc mure, măceşe şi porumbe. Preţul nostru de achiziţie a fost anul acesta de 2,5 lei pentru kilogramul de mure, 1,2 lei pentru kilogramul de măceşe şi 1 leu pentru un kilogram de porumbele”, a afirmat Fogoş.
De altfel, colectarea fructelor de pădure înseamnă o sursă de venit şi pentru localnici. Florin P., în vârstă de 38 de ani, din Şimleu Silvaniei, este unul din sălăjenii pentru care culesul fructelor de pădure este o obişnuinţă. „Părinţii mei culeg fructe de pădure şi de mic m-au luat cu ei. Din asta ne câştigam banii de trai. Acum lucrez ca instalator, dar am doi copii şi le-am spus că, dacă vor ceva bani de buzunar, pot culege fructe de pădure în timpul liber. Nu poţi spune că este un venit uriaş, dar măcar te obişnuieşti cu lucrul şi înveţi că, dacă vrei să trăieşti, trebuie să poţi sta uneori o zi întreagă cu găleata în mână, adunând măceşe şi porumbele. Nu e o ruşine să-ţi câştigi pâinea cinstit”, a declarat şimleuanul.
Beneficii multiple
Cele două două tipuri de fructe de folosesc atât în industria alimentară, cât şi în cea farmaceutică.
Pentru cantitatea foarte mare de vitamina C pe care o conţin, măceşele se folosesc ca vitaminizant pentru convalescenţi şi anemici, iar seminţele se folosesc ca diuretic. În scopuri terapeutice, porumbelele se folosesc cu efect astringent, diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic si sedativ (în bolile cardiovasculare, n.r.).
Anul trecut, Centrul de Fructe din cadrul Direcţiei Silvice Sălaj a exportat 145 de tone de fructe de pădure, în 2010 – exportul a fost de 180 de tone de fructe de pădure, în timp ce în 2009 a fost trimisă la export o cantitate totală de 95 de tone de fructe de pădure.
mai bine il exportau pe oros