Pensionarii – cei mai grijulii cu vaccinarea antigripală

 

Cei mai preocupaţi sălăjeni în ceea ce priveşte imunizarea gratuită împotriva gripei de sezon sunt pensionarii, “abonaţii” majoritari la dozele de vaccin primite de Direcţia de Sănătate Publică Sălaj provenind din această categorie de vârstă. Până în prezent, în acest sezon rece nu a fost înregistrată nicio suspiciune de gripă în judeţ, însă numărul pneumoniilor şi al virozelor rămâne mare.

Un număr de 2.666 de sălăjeni s-au vaccinat antigripal în cadrul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătăţii, cei mai mulţi dintre ei – 1.185 – fiind din rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că alte 726 de doze de vaccin au fost administrate bolnavilor croinici, 528 – personalului auxiliar şi cadrelor sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, în timp ce în unităţile şi centrele de asistenţă socială au fost utilizate 219 doze. Deşi în acest sezon rece beneficiază de imunizare gratuită, abia şase gravide din întreg judeţul s-au prezentat la medicii de familie pentru a cere să fie vaccinate, a declarat directorul DSP Sălaj.

În prima tranşă, judeţului i-au fost alocate 8.800 de doze, care deja au fost distribuite medicilor vaccinatori, astfel că imunizarea populaţiei a fost demarată fară probleme. În săptămânile următoare, medicii sălăjeni vor primi şi diferenţa până la 45.000 de doze – cât reprezintă necesarul cerut Ministerului Sănătăţii de către DSP pentru această iarnă. Potrivit Ligiei Marincaş, în această iarnă au prioritate la vaccinare gravidele, bolnavii cronici cu vârste între şase luni şi 64 de ani, medicii, personalul auxiliar şi cadrele sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, salariaţii din instituţiile de ocrotire socială, persoanele instituţionalizate în centre de ocrotire socială, bolnavii îngrijiţi la domiciliu şi care prezintă risc de îmbolnăvire. Campania de vaccinare antigripală se derulează, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

În sezonul rece anterior, la nivel de Sălaj au fost imunizate antigripal peste 10.300 de persoane. Faţă de anii anteriori, iarna trecută nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în rândul sălăjenilor.

 

Peste 1.300 de viroze şi pneumonii

 

Deşi temperaturile înregistrate în ultima săptămână au fost ridicate pentru perioada din an în care ne aflăm, virozele şi pneumoniile au îmbolnăvit numeroşi sălăjeni, peste 1.300 de persoane primind asemenea diagnostice.

Astfel, potrivit Ligiei Marincaş, 1.202 sălăjeni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni ale aparatului respirator, numărul cazurilor fiind în scădere 5 procente, în timp ce alte 117 persoane au fost depistate cu pneumonie. Copiii continuă să fie cei mai sensibili la viruşii de sezon. „În privinţa afecţiunilor respiratorii, cele mai multe îmbolnăviri continuă să fie depistate la copii, la segmentul de vârstă 5-14 ani fiind înregistrate 395 cazuri”, a declarat Ligia Marincaş.

Din totalul de 1.319 bolnavi, pentru 57 de persoane medicii au recomandat internarea, restul urmând tratament în regim ambulatoriu. Numărul celor spitalizaţi nu este mare, astfel că se observă cu majoritatea îmbolnăvirilor au fost forme uşoare şi medii, a explicat directorul DSP Sălaj.

Specialiştii MS recomandă populaţiei ca în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Leave a Comment