Diagnostic sumbru: diabetul face ravagii printre sălăjeni

 

Diabetul loveşte tot mai mult în sălăjeni, statisticile devenind tot mai sumbre cu fiecare an care trece. În prezent, peste 10.000 de sălăjeni se află în evidenţele autorităţilor din Sănătate ca suferind de această boală, iar îngrijorător este faptul că diagnosticul este pus chiar şi la copii cu vârste foarte mici. Mai mult, statisticile naţionale arată că aproape jumătate din persoanele cu diabet tip 2 nici măcar nu sunt conştiente de starea lor, ceea ce înseamnă că cifrele sunt cu mult mai negre decât par la prima vedere.

În România, 3,5 la sută din populaţie suferă de diabet, fiind diagnosticate la nivel naţional aproximativ 610.000 de persoane care suferă de această boală. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, la finele anului trecut, peste 10.000 de sălăjeni erau diagnosticaţi cu această boală. „La sfârşitul anului 2011, erau în evidenţele cabinetului de nutriţie şi diabet 10.013 diabetici (5.438 din mediul rural, n.r.), din care 2.245 sunt insulino – dependenţi. În funcţie de tipul bolii, din respectivul total, 60 de cazuri sunt de diabet juvenil, 2.245 – insulino-dependent şi 7.708 – de diabet non insulino-dependent. Pe grupe de vârstă, situaţia se prezintă astfel: 47 de cazuri au fost la segmentul 0 – 14 ani, 6.393 de cazuri au fost depistate la persoane care au vârste între 15 – 64 ani, în timp ce 3.573 de îmbolnăviri au fost la persoane care au peste 65 de ani”, a declarat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.

Potrivit sursei citate, din totalul de bolnavi, 1.069 au primit acest diagnostic în 2011, 219 dintre ei fiind insulino – dependenţi. „Din cazurile depistate anul trecut, zece sunt la grupa de vârstă 0 – 14 ani, 662 de cazuri – la grupa de vârstă 15 – 64 ani, în timp ce 397 de îmbolnăviri au fost la persoane cu vârste peste 65 de ani. În primele nouă luni din anul în curs, incidenţa prin diabet a fost de 510,4 cazuri la suta de mii de locuitori”, a explicat Ligia Maricaş.

Potrivit conducerii DSP Sălaj, situaţia din judeţ este îngrijorătoare dat fiind că boala afectează în special populaţia activă – aproape 6.000 de bolnavi făcând parte din grupa de vârstă 15 – 64 ani. „Analizând în evoluţie, dacă în 2007 indicele de prevalenţă era de 2.374 la mia de locuitori, la sfârşitul lui 2011, indicele de prevalenţă era de 3.856 la mia de locuitori, indicând o creştere de peste 60 la sută”, a declarat directorul DSP Sălaj. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât statisticile arată că aproape jumătate din persoanele cu diabet tip 2 nu sunt conştiente de starea lor.

 

Exemplu negativ

 

Potrivit sursei citate, datele cu pricina arată că diabetul zaharat este o problemă de sănătate care afecteaza atât populaţia tânără, cât şi cea în vârstă, dar mai ales persoanele de vârstă activă. „Aceste date statistice arată că este nevoie de o campanie susţinută pentru prevenirea îmbolnăvirilor, diagnosticarea precoce şi tratamentul de specialitate adecvat pentru prevenirea complicaţiilor în vederea asigurării unei vieţi relativ normale şi de lungă durată”, a declarat directorul DSP Sălaj..

În urma statisticilor de la finele anului trecut, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au dat ca exemplu negativ patru judeţe pentru numărul mare de persoane diagnosticate cu diabet, între ele numărându-se, din păcate, şi Sălajul. Astfel, judeţele cu incidenţa cea mai importantă sunt Cluj, Sălaj, Bihor şi Sibiu, iar cele mai mici rate le au Giurgiu, Vrancea, Bistriţa şi Harghita.

 

Doar doi medici în tot judeţul

 

Sălajul nu doar că are mulţi bolnavi de diabet, dar se confruntă de câţiva ani buni şi cu o problemă majoră în ceea ce priveşte personalul medical insuficient. Mai exact, la nivel de judeţ, depistarea şi monitorizarea bolnavilor de diabet se face cu dificultate, din cauză că există doar doi medici specialişti – Daniela Zaharia şi Andi Călinici. “Sunt doar doi medici diabetologi. Erau mai muţi anii trecuţi, dar au plecat. În mod cert, avem nevoie de medici diabetologi, ne-ar trebui doi, trei în Zalău şi măcar unul în fiecare ambulatoriu de specialitate din Jibou, Şimleu Silvaniei şi Crasna, întrucât pacienţii se adresează ambulatoriului”, a spus directorul DSP Sălaj. Cum deficitul de personal este major, în Jibou, Şimleu Silvaniei şi Crasna atribuţiile care ar trebui să fie efectuate de specialişti în boli de nutriţie sunt preluate de către medicii internişti desemnaţi. “În zona Cehu Silvaniei nu avem un medic internist. Bolnavii sunt mai puţini şi vin la Zalău, periodic, o dată la fiecare trei luni”, a explicat Ligia Marincaş.

 

Trei tipuri de diabet

 

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, care se caracterizează prin creşterea nivelului glucozei în sânge (glicemia, n.r.), ceea ce duce la complicaţii care se dezvoltă în timp, afectând ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. Diabetul poate fi de tip 1 – bolnavii sunt dependenţi de insulină, de tip 2 – este asociat frecvent cu obezitatea, vârsta mai înaintată ori antecedente în famile cu diabet sau poate fi diabet gestaţional – care apare în timpul sarcinii.

Medicii opinează că o greutate corporală în limite normale reduce riscul de apariţie a diabetului, la fel cum un stil de viaţă sănătos previne îmbolnăvirea. Potrivit surse citate, este posibil ca o persoană să sufere de diabet dacă are ca simptome senzaţie acută de foame, sete exagerată, urinări frecvente, vedere înceţoşată, slăbiciune şi oboseală, infecţii frecvente, iritabilitate, furnicături sau amorţeli la nivelul extremităţilor, răni care se vindecă foarte greu sau tulburări sexuale.

 

Cauze şi prevenţie

 

Printre cauzele care duc la instalarea bolii se numară alimentaţia dezechilibrată, excesul de dulciuri, stresul, obezitatea, sedentarismul, moştenirea genetică, autoanticorpii.

Potrivit reprezentanţilor DSP Sălaj, pentru prevenirea îmbolnăvirilor sunt recomandate câteva schimbări în stilul de viaţă. Astfel, sunt necesare o alimentaţie bazată pe consumul de cereale, fructe şi legume şi care să conţină cât mai puţine grăsimi şi dulciuri, menţinerea greutăţii corporale în limite normale, practicarea zilnică a exerciţiilor fizice, inclusiv mersul pe jos, evitarea fumatului sau renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, evitarea stresului şi controlul periodic al stării de sănătate.

Suferinzii de diabet sunt sfătuiţi să verifice periodic nivelul de glucoză din sânge, să respecte recomandările şi tratamentul prescris de medicul specialist, să monitorizeze periodic tensiunea arterială şi nivelul colesterolului în sânge şi să trateze aceste afecţiuni. De asemenea, bolnavii de diabet trebuie să acorde importanţă adoptării şi menţinerii unui stil de viaţă sănătos printr-o dietă echilibrată şi să evite sedentarismul. Pentru orice problemă apărută, este recomandată consultarea medicului.

 

 

 

 

Leave a Comment