Sălăjenii sunt invitaţi la târg

VIDEO
Costume populare vechi, icoane pe lemn, textile de interior, obiecte de piele ori ceramică, lingurare de lemn, instrumente muzicale şi ticlăzauă sunt doar câteva din produsele prezentate în expoziţia “O zi de târg la Zalău”, vernisată ieri, la Muzeul de Artă “Ioan Sima” din Zalău.
Manifestarea este doar un preambul pentru expoziţia permanentă pe care o pregătesc cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ce va consta în reconstruirea vizuală a istoriei locale. Vizitatorii vor putea vedea cum arăta o zi de târg la finalul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, atmosfera perioadei fiind completată de muzica ceatarâşilor.
“Evenimentul abordează un subiect rar întâlnit în discursul expoziţional al Muzeului, dar căruia îi va fi dedicată o sală în expoziţia permanentă”, a declarat Szabo Attila, şeful Secţiei Artă din cadrul muzeului. El a mai spus că târgul zălăuan are o istorie foarte lungă: “Zalăul şi-a câştigat dreptul organizării unui târg în 1370, când regele Ungariei Ludovic de Anjou a permis oraşului să fie gazdă, o dată pe an, a unui astfel de eveniment, în ziua Sfintei Margareta. În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, târgul avea loc de şapte ori pe an, la diverse sărbători, pentru ca în secolul al XIX-lea să fie organizat în fiecare sâmbătă”.
“O zi de târg la Zalău” reuneşte atât exponate din colecţia muzeului, cât şi din colecţiile private. Publicul sălăjean este invitat să-i treacă pragul până în 16 decembrie 2012.

One Thought to “Sălăjenii sunt invitaţi la târg”

  1. Paul

    Bejinariu, cel mai slab si fara coloana director post decembrist de la Muzeu, a politizat si acest eveniment. Rusineeeeeeeeee!

Leave a Comment