În această toamnă, în Sălaj va fi realizată o nouă campanie de vaccinare antirabică, personalul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) fiind deja instruit în acest sens. Directorul instituţiei respective, Mircea Martin, a declarat că pregătirea oamenilor a avut loc la Bistriţa şi că momelile vaccinale care vor fi utilizate în acest an sunt achiziţionate la nivel central. „Dispersia momelilor vaccinale se va face pe cale aeriană, astfel încât să fie acoperite cât mai bine toate zonele forestiere”, a spus Micra Martin.
Potrivit sursei citate, în acest an, a fost aprobată, prin Hotărârea de Guvern 751/2012, extinderea campaniei de vaccinare la nivelul întregii ţări, faţă de doar 16 judeţe pilot (inclusiv Sălajul, n.r.) câte erau incluse în strategie până acum.
Populaţii crescute de vulpi în Sălaj
Majoritatea cazurilor de rabie provin de la animale din mediul silvatic, în special de la vulpi. Potrivit sursei citate, la nivelul judeţului, populaţia de vulpi a crescut mult în ultimii ani, întrucât sălăjenii au cultivat o suprafaţă mai mare de teren agricol, iar animalele sălbatice au avut, astfel, hrană suficientă şi condiţii propice pentru a se înmulţi. „Este vorba de relaţia pradă – prădător. În contextul în care suprafaţa cultivată în Sălaj s-a mărit, animalele sălbatice au avut hrană suficientă, iar populaţia de vulpi – şi nu numai – a crescut”, a spus directorul DSVSA Sălaj.
Acesta a explicat că un alt factor care a susţinut creşterea populaţiei de vulpi a fost lipsa vânătorii la aceste animale. „Se vânează tot mai puţine vulpi, din cauză că blana lor nu poate fi valorificată la fel ca înainte. În anii trecuţi, blănurile se vindeau în judeţul Sibiu şi din cinci blănuri vândute, se putea achita cotizaţia de membru al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. Acum aceste blănuri nu se mai cumpără, nu mai au căutare pe piaţă”, a declarat Mircea Martin.
În acest an, în Sălaj au fost înregistrate şase cazuri de rabie, din care două au fost la două bovine, din gospodăriile unor localnici din Recea şi Crasna. În toate cele şase cazuri, inspectorii sanitar-veterinari au instituit carantină de gradul III în localităţi, pe o rază de protecţie de 3 kilometri şi o rază de supraveghere de 10 kilometri. Totodată, au fost vaccinate animalele domestice din gospodăriile populaţiei, au fost catagrafiate carnasierele, iar persoanele care au avut contact cu animalele turbate au fost vaccinate antirabic.
Conform normelor specifice, un focar de rabie este menţinut deschis 60 de zile, după care se stinge, întrucât după această perioadă nu mai există riscul ca germenii bolii să fie activi.