Cu toţii ştim că un credit şi mai ales unul negarantat ne costă foarte mult, însă cardul de credit cu opţiunea de rate fara dobândă ne ajută să economisim.
În dorinţa de a resuscita vânzările de carduri de credit, băncile au conceput sistemul de rate fără dobândă la cumpărăturile efectuate la comercianţi sau pe internet. Prin intermediul acestui sistem, contravaloarea achiziţiei efectuate este plătită în rate lunare egale fără dobândă, dacă ratele lunare sunt achitate la timp.
De exemplu, daca achiziţionaţi un laptop în valoare de 1500 lei, iar numărul de rate fără dobăndă este de 12 luni, atunci plătiţi lunar suma de 125 lei, fără dobândă dacă nu întârziaţi cu plata ratelor, altfel nu mai beneficiaţi de avantajul dobânzii 0.
Sistemul prezintă avantaje pentru toate părţile implicate. Bâncile vând mai multe carduri de credit, pentru care încasează de la clienţi comisioane de emitere sau administrare a cardului plus un comision de la comercianţi, clienţii pot achiziţiona diverse bunuri prin credit fără dobândă, iar comercianţii parteneri îşi sporesc vânzările.
Câştigă utilizând inteligent cardul de credit
Dacă doriţi să efectuaţi cumpărături în valoare de 5.000 lei şi dispuneţi de această sumă, alegeţi să plătiţi produsul prin intermediul cardului de credit, iar suma economisită o puteţi plasa în depozite la termen.
Dacă dobânda este de 7% pe an, după 12 luni aveţi 5.294 lei, suma iniţială plus dobânda la depozit, iar lunar achitaţi pe cardul de credit, suma de 416.6 lei, astfel încât la final o să constataţi că aţi cumpărat produse în valoare de 5.000 de lei, dar totodată mai aveţi în cont şi 294 lei, comparativ cu 0 lei dacă aţi fi ales să plătiţi integral produsul la achiziţionarea acestuia.
Cei care aleg să acceseze un credit pentru a plăti achiziţiile, vor plăti pentru un credit de nevoi personale o rată a dobânzii care pleacă de la peste 12 procente, însă poate ajunge şi la 20%, mai mică întradevăr decât cea pentru un card de credit, însă mare dacă ne raportăm la beneficiul cardului de credit cu dobândă 0. Astfel, în loc să plătiţi în plus încă 500 de lei, plătiţi în final aceeaşi sumă, egală cu valoarea achiziţiilor efectuate.
Dezavantajul este acela că nu putem utiliza cardul de credit pentru cumpărături de valoare foarte mare, limita maximă la un card standard este de aproximativ 10.000 euro, iar majoritatea băncilor oferă o limită de maxim de 3 venituri lunare.
Aveţi însă grijă să achitaţi băncii la timp rata lunară, altfel pierdeţi beneficiul adus de această opţiune şi plătiţi în schimb o dobândă foarte mare pe cardul de credit.
Finanţare cu până la 20 de rate lunare fără dobândă
Majoritatea sistemelor de rate fără dobândă sunt disponibile până la 12 luni, însă putem găsi şi oferte care se întind până la 15 luni, cum este cazul cardurilor de credit de la Raiffeisen Bank utilizate în reţeaua de magazine Altex şi Media Galaxy sau 20 de rate lunare fără dobândă la plata cu cardul de credit Bonus Card de la Garanti Bank, în aceeaşi reţea de magazine. În cazul celui mai mare retailer online de produse electronice şi electrocasnice eMag, achiziţiile pot fi plătite în maxim 12 rate lunare fără dobândă, prin intermediul cardurilor de credit de la Banca Transilvania, Credit Europe Bank şi Raiffeisen Bank.
Nu toate cardurile de credit au facilitatea de a plăti în rate fără dobândă, de aceea trebuie să verificaţi dacă cardul dumneavoastră beneficiază de această opţiune şi care sunt comercianţii unde se poate efectua această operaţiune.
Fiţi atenţi la costurile cardului de credit
Chiar dacă nu plătiţi dobândă, cardul de credit are şi costuri asociate: taxa de emitere, taxa de administrare anuală, taxa de reînoire card la expirare, iar dacă uitaţi să achitaţi la timp ratele, plătiţi dobânzi şi penalităţi foarte mari. Cel mai bun card de credit este acela care are cele mai mici taxe şi cu cele mai multe facilităţi ataşate.
www.moneycenter.ro
(C)