Pompierii militari sălăjeni au avut tot mai multe solicitări, în ultimele săptămâni, pentru stingerea incendiilor provocate din cauza folosirii necorespunzătoare a surselor de încălzire. Pentru evitarea unor astfel evenimente soldate cu pagube însemnate ori chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, populaţia este sfătuită să respecte minimele măsuri de prevenire a incendiilor în perioada rece a anului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, perioada sezonului rece este caracterizată de incendii iscate din pricina sistemelor şi mijloacelor de încălzire utilizate în clădiri, pentru menţinerea temperaturii mediului interior la anumite niveluri de confort necesare desfăşurării în condiţii corespunzătoare a activităţilor economico-sociale şi culturale.
Pentru prevenirea acestor incendii, pompierii militari vin cu recomandări. Astfel, coşurile de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor. Nu este permis ca în coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului etc. Coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 metri, acestea fiind permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este interzis a se folosi coşurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 de centimetri faţă de pereţii de scândură sau paiantă.
Se interzice, de asemenea, utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate, precum şi folosirea sobelor cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid. Trebuie respectate distanţele de protecţie, dintre sobe şi materialele combustibile. Sobele vor avea pe duşumea, în faţa uşilor, o tablă metalică cu dimensiunile de 50×70 de centimetri. Cenuşa şi jăratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă. Este necesară repararea din timp a sobelor, coşurilor, văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili. Se interzice alimentarea, indiferent de situaţie, a sobelor în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora, generează de regulă, accidente. Montarea sobelor fără acumulare de căldură se va realiza respectând distanţele de siguranţă faţă de elementele de construcţie realizate din materiale combustibile. De asemenea, este interzisă aprinderea focului utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenţie, accidente.