Scriitorul şi preotul Ioan Pintea a fost prezent, ieri, la Zalău, invitat fiind la o nouă sesiune de lectură publică organizată de către Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi scriitorul Flavius Lucăcel.
Oaspetele a fost introdus publicului zălăuan, din care au făcut parte şi feţe bisericeşti, de către poetul Viorel Mureşan, care s-a oprit asupra ultimului volum de versuri semnat de Ioan Pintea, “Casa Teslarului”. “Vorbim despre o poezie de substanţă religioasă, însă felul în care Ioan Pintea a înţeles să o scrie este diferit de al altor poeţi care au abordat acest gen. Părintele Pintea nu se limitează să versifice Biblia, ci îşi permite să creeze mituri”, a spus Viorel Mureşan.
Născut în 1961, la Runcu-Salvei, judeţul Bistriţa-Năsăud, Ioan Pintea a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Cluj-Napoca şi slujeşte ca preot paroh la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” Bistriţa. Scriitorul bistriţean este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi redactor-şef al revistei “Mişcarea literară”. Este autorul volumelor de versuri “Frigul şi frica” (1992), “Mormântul gol” (1999), “Grădina lui Ion” (2000), “Casa Teslarului”(2009), “50. Poeme alese” (2011) şi al celor de eseuri, jurnale şi convorbiri “Primejdia mărturisirii. Convorbiri cu N. Steinhardt”, “Însoţiri în Turnul Babel”, “Bucuria întrebării. Părintele Stăniloae în dialog cu Ioan Pintea”, “Jurnal discontinuu cu N. Steinhardt” etc.
Ioan Pintea a editat, prefaţat şi îngrijit o mare parte din opera lui N. Steinhardt, care i-a fost părinte spiritual. De asemenea, este autorul Slujbei de canonizare a Cuviosului Panomie de la Gledin şi a Slujbei de canonizare a Sfinţilor Martiri Năsăudeni. Poezia sa a fost tradusă în franceză, engleză, italiană, germană şi maghiară.
O prezenta magnetica si spiritualizata acest poet Ioan Pintea. O seara ca o prevestire a Nasterii Domnului! Felicitari organizatorilor!
Sa pupam poala popii?