Postul Crăciunului începe, anul acesta, mai devreme cu o zi. În mod normal, acest post ar fi trebuit să înceapă de joi, 15 noiembrie, dar cum lăsatul secului nu se poate face într-o zi de miercuri, când se ţine post, s-a devansat cu o zi, respectiv de astăzi.
Creştin-ortodocşii care se supun canoanelor bisericeşti vor ţine post timp de 40 de zile. Aceştia vor renunţa la mâncărurile cu carne, lapte, brânză şi ouă, pentru a posti şi a se ruga de iertarea păcatelor, până în data de 24 decembrie, ultima zi de post.
În Postul Crăciunului, creştinii au dezlegare la peşte sâmbăta şi duminica. În zilele de luni, miercuri şi vineri trebuie postit fără untdelemn şi vin. În cazul în care în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu o cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului. De exemplu, dacă zilele de 16 noiembrie (Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei), 23 noiembrie (Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava), 6 decembrie (Sfântul Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 17 decembrie (Sfântul Proroc Daniel) şi 20 decembrie (Sfântul Ignatie Teoforul) vor cădea marţi sau joi, se poate mânca peşte. Dacă vor cădea în zilele de luni, miercuri sau vineri, se face dezlegare numai la untdelemn si vin, iar peştele se mănâncă doar dacă se întâmplă să fie hramul bisericii.
Postul Crăciunului aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpine şi creştinii naşterea lui Hristos. Primele menţiuni despre ţinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.
Hotărârea ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ţinut în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Înainte de acest sinod, creştinii posteau diferit: unii numai şapte zile, iar alţii şase săptămâni.
ca atare, si Craciunil va veni mai devreme! (Sf. Sinod al BOR)