Jandarmii sălăjeni vor asigura ordinea şi liniştea publică la manifestările sportive ce sunt programate a avea loc la acest sfârşit de săptămână. Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj, în zilele de 3 şi 4 noiembrie, echipajele unităţii vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul desfăşurării partidelor de volei dintre echipele C.S. Remat Zalău şi CSM Agronomia Bucureşti. Competiţiile vor avea loc la Sala Sporturilor din municipiul Zalău. „Pe parcursul desfăşurării acestor manifestări, jandarmii sălăjeni recomandă participanţilor să manifeste un comportament civic adecvat pentru ca activităţile sportive să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi normalitate”, se arată în informaţia de presă.
Potrivit aceleeaşi surse, pentru prevenirea producerii unor fapte de încălcare a normelor de convieţuire socială şi pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, jandarmii fac apel cetăţenilor să sesizeze orice tulburare a ordinii publice apelând numărul unic de urgenţă 112 sau dispeceratul unităţii la telefon 0260-669722.
Potrivit legislaţiei în vigoare, spectatorilor le este interzis să pătrundă în arena sportivă în stare vădită de beţie, manifestată prin vorbire incoerentă, mers sinuos şi dificultăţi de orientare temporal-spaţială. Sancţiunea contravenţională este amendă de la 250 la 750 de lei sau prestarea a 100-150 de ore de muncă în folosul comunităţii, la care se adaugă sancţiunea complementară de interzicere a accesului pe stadioane pe o perioadă de şase luni. De asemenea, provocarea sau participarea efectivă la scandal în incinta bazei sportive se pedepseşte cu amendă între 500 şi 1.500 de lei sau prestarea a 120-200 de ore de muncă în folosul comunităţii, plus interzicerea accesului pe stadioane pe o perioadă de un an.
Pătrunderea pe suprafaţa de joc, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an şi interzicerea accesului pe stadioane pe o perioadă de la unul la 2 ani. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani deţinerea, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie.
În ceea ce priveşte organizatorul competiţiei sportive, acesta are obligaţia să stabilească şi să aducă la cunoştinţa spectatorilor locurile unde este permisă amplasarea materialelor de publicitate vizuală. În caz de nerespectare a acestei prevederi, organizatorul riscă o amendă între 10.000 şi 30.000 de lei. Totodată, la meciurile cu grad de risc ridicat, organizatorul trebuie să asigure personalizarea tuturor documentelor de acces prin inscripţionarea pe acestea a numelui şi prenumelui spectatorilor. Încălcarea acestei obligaţii atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amendă între 3.000 şi 10.000 de lei.
Ordinea şi siguranţa în incinta arenelor sportive se prestează de către societăţile specializate de pază sau de către poliţia locală, acestea putând fi sancţionate de către jandarmi, în cazul neîndeplinirii atribuţiilor prevăzute de lege. Personalul care asigură ordinea pe stadioane va fi instruit semestrial şi examinat de o comisie din care fac parte şi jandarmii.
Prevederile legislative sunt stabilite prin Legea nr.10 din 6 ianuarie 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, care a intrat în vigoare în data de 13 februarie a anului în curs.