Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău şi Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, în colaborare cu Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, Inspectoratul Şcolar Sălaj şi AVE Sălaj eCoserv S.R.L au lansat recent un proiect educaţional „Prietenii Florilor”, în care vor fi implicaţi peste 80 de elevi din şcolile implicate. Scopul acestui program este stimularea motivaţiei pentru protecţia naturii, dezvoltarea deprinderilor de a planta plante şi de a le îngriji, de a le dezvolta un comportament ecologic adecvat.
Coordonatorul proiectului, profesor Camelia Cosma, din cadrul liceului de artă, a declarat că proiectul educaţional se bazează pe colaborarea cadrelor instituţiei şcolare cu specialiştii de la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, pentru formarea unei imagini pentru elevi cât mai cuprinzătoare a lumii vii şi a legilor ei, precum şi conştientizarea acestora asupra importanţei plantelor pentru existenţa vieţii. „Proiectul se va materializa prin derularea unor vizite ale elevilor la Grădina Botanică precum şi prin participarea efectivă a acestora la diferite acţiuni sub îndrumarea specialiştilor din cadrul acestei instituţii. Toate activităţile vor fi planificate astfel încât să se asigure un maxim de eficienţă în achiziţionarea de cunoştinţe de către elevi”, a declarat Camelia Cosma.
Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului sunt programate diverse activităţi precum colectare de hârtie, expoziţii de desene şi colaje tematice, expoziţii cu vânzare de felicitări de sărbătorile de iarnă, expoziţii ecologice de fluturi, plante şi calendare, concursuri de colage şi costume reciclabile, concursuri de referate, lucrări de amenajare a parcului din faţa şcolii. De asemenea, elevii şi cadrele didactice cuprinse în proiect vor desfăşura excursii la grădina botanică şi la Grădina Zmeilor, acţiuni de ecologizare în pădurea Dumbrava şi de amplasare de căsuţe în Parcul Brădet din Zalău.
Obiectivele programului sunt: formarea elevilor privind deprinderea de a cerceta şi descoperi diferite aspecte din lumea vie folosind instrumente şi procedee adecvate; promovarea imaginii şcolii prin expoziţii de picturã şi concerte de muzicã; dobândirea unor cunoştinţe pe baza observaţiilor dirijate de către profesori privind varietatea speciilor de plante, adaptarea lor la condiţiile de mediu; educarea abilităţii elevilor de a intra în relaţii de parteneriat astfel încât sa-şi manifeste interesul de a colabora cu diferiţi parteneri pentru realizarea unor proiecte; dezvoltarea colaborării şi cooperării dintre cadrelele didactice din cele două unităţi de învăţământ cu specialişti ai grădinii botanice pentru a asigura elevilor accesul la anumite informaţii prin cercetarea naturii in mod direct.
Proiectul are o durată de aproximativ 2 ani, urmând a fi finalizat în luna iunie 2014.