Mai mulţi profesori recunosc că oferă meditaţii

Doar 20 de profesori sălăjeni oferă meditaţii elevilor, înafara orelor de şcoală. Cel puţin, acesta este numărul cadrelor didactice care au declarat, anul acesta, venituri obţinute din servicii executate ca meditatori. În fapt, numărul profesorilor care oferă meditaţii reprezintă abia 10 procente din numărul profesorilor care predau, în şcolile din judeţ, disciplinele matematică şi limba şi literatura română.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, anul acesta 20 de cadre didactice au declarat venituri obţinute din servicii executate de meditatori, 19 cadre didactice fiind din municipiu şi unul din localitatea Nuşfalău. Numărul acestora este în creştere faţă de anul trecut, când au depus declaraţii pentru servicii de meditaţii doar 13 dascăli din întreg judeţul. Şi în 2010, au declarat veniturile obţinute din servicii executate de meditatori 17 cadre didactice.
Numărul meditatorilor reprezintă mai puţin 10 la sută din totalul cadrelor didactice din judeţ care predau doar la disciplinele matematică şi limba şi literatura română, acestea fiind disciplinele cele mai solicitate de către părinţi pentru pregătirea suplimentară a elevilor.

Norma de venit, majorată cu 50 la sută

Nu doar numărul profesorilor care au declarat venituri din meditaţii a crescut anul acesta. Valoarea normei de venit stabilită s-a majorat semnificativ faţă de anul trecut. Potrivit aceleiaşi surse menţionate anterior, Norma de venit stabilită pentru acest an la nivelul municipiului este de 12.000 de lei, norma de venit pentru celelalte oraşe este de 11.000 de lei, iar pe comune 9.000 de lei, impozitul aplicat fiind de 16 procente. Faţă de anul trecut, norma de venit pentru anul acesta s-a majorat cu 50 la sută faţă de cea stabilită anul trecut, respectiv de 8.000 de lei.
Aceste sume majorate de la un an la altul ar putea fi una dintre cauzele pentru care profesorii evită să declare că obţin venituri suplimentare din meditaţii. Doar că, în ajutorul acestora, Fiscul prezintă unele facilităţi şi reduceri a normei de venit. Şi anume, norma de venit se reduce la jumătate pentru majoritatea persoanelor care dau meditaţii. O diminuare de 40 la sută se aplică în cazul meditatorilor angajaţi, aceştia trebuind să prezinte la finanţe o adeverinţă de salariu. Norma se reduce la jumătate dacă persoanele înregistrate ca meditatori au împlinit vârsta de 60 de ani la femei, respectiv 65 de ani la bărbaţi, precum şi pentru pensionarii care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul III.
Meditatorii trebuie să ştie că nerespectarea legislaţiei le poate aduce sancţiuni contravenţionale, în unele cazuri până la răspunderea penală pentru evaziune fiscală. Pentru a se înscrie în legalitate, profesorii trebuie să se înregistreze, înaintea începerii activităţii, ca persoană fizică autorizată la Oficiul Registrului Comerţului Sălaj. Ulterior, aceştia trebuie să depună declaraţiile 220 şi 200 la Administraţia Finanţelor Publice de care aparţin.

Riscă amenzi de până la 5.000 de lei

Nedeclararea activităţii desfăşurate constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit legii. Şi nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscală sau de menţiuni, precum şi neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor şi veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume, precum şi orice informaţii în legătură cu impozitele, taxele, contribuţiile, bunurile şi veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora se încadrează la capitolul contravenţii.
Neîndeplinirea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, în timp ce pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Doar că depistarea dascălilor care oferă meditaţii în particular fără să declare veniturile din această activitate se lasă aşteptată. Ca dovadă, cel puţin în ultimii trei ani nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale dascălilor pentru medierea elevilor fără a fi înregistraţi la Fisc.
Pentru a elimina eventualele ilegalităţi în privinţa dascălilor meditatori, autorităţile au anunţat introducerea unui amendament prin care să le interzică acestora să predea elevilor de la clasă. Cei care ar fi fost prinşi în această ipostază ar fi riscat să fie daţi afară din sistemul de învăţământ. Doar că această prevedere a rămas nepusă în practică, stopată doar la stadiul de discuţii.

Părinţii aleg să dea banul

Din păcate, tot mai mulţi părinţi îşi trimit copiii la meditaţii, mai ales în cazul celor aflaţi în clasele terminale de gimnaziu şi liceu. Rezultatele tot mai slabe obţinute de majoritatea elevilor la examenele naţionale îi îndeamnă pe aceştia să recurgă la meditaţii particulare. Aleg să plătească, astfel, sume de bani foarte ridicate pentru pregătirea suplimentară a odraslelor, deşi pregătirea pe parcursul orelor de şcoală ar trebui să fie suficientă. Mai mult de atât, sunt cadre didactice care pregătesc suplimentar clase de elevi, pentru ca aceştia din urmă să promoveze examenele. Pe de altă parte, sunt mulţi părinţi care solicită ore suplimentare pentru ca elevii să studieze în particular disciplinele de profil, de limbi străine etc. Decizia de a trimite copilul la meditaţii este, până la urmă, a părintelui, a celui care dă banul.
Există unele situaţii excepţionale în care elevii, implicit părinţii sunt obligaţi indirect să solicite ore suplimentare contra cost profesorilor. Sunt cazurile în care situaţia şcolară a elevului depinde foarte mult de faptul că acesta a solicitat sau nu meditaţii profesorului de la clasă. Chiar dacă niciuna dintre părţi nu recunoaşte, aceste lucruri se întâmplă.

Mihaela Oprea

11 Thoughts to “Mai mulţi profesori recunosc că oferă meditaţii”

  1. Anonim

    DACA DAU MEDITATII PE ACEI BANI SA ISI CUMPERE HAINE SA MEARGA LA SCOALA SA NU MAI CEARA DE LA STAT

  2. ion

    Mihaela dragostea mea,norma de venit e pe an sau pe luna?Sunt profesori care daca nu merge elevul de la clasa lui la meditatii la el nu vede nota 10 nici in poza! Acei profesori fac norma aia despre care scrii tu in fiecare luna fara sa plateasca impozit deloc!!! Asta-i durerea parintilor ,scoala e gratuita doar cu numele!

  3. Pentru asa-zisii "parinti"

    Ia monitorizati-va progeniturile sa vedeti ce loaze aveti sub aripa…
    In mintea unor astfel de dobitoci scoala vine invariabil pe ultimul loc…
    Intr-adevar, pentru astfel de specimene meditaiile sunt inutile, iar bani „parintilor” sunt bani aruncati…

  4. Anonim

    nu se poate, sunt confuz, nu avem cateva zeci de profesori doar in salaj certificati ca: ,,expert in management educational’ pai cu cu acesi ,,experti” :)) la clase, mai e nevoie ca elevul sa ia ore?

  5. Anonim

    pt asa zisii parinti . eu cred ca tu nu gindesti s-au nu traiesti in romania. pe profesori nu ai interseaza mai nou soarta copiilor bine a zis innainte ca acei copii care nu merg la profesori acasa la ore 10 nu o sa il vada nici an oglinda . ti se pare corect desteptule s-ausi tu esti un acolit de profesor. ba mai mult in invatamint se practica si acum micile atentii,sa strice mediile la elevi exemplu octavian goga jibou.

    1. Anonim

      consider ca dumneata ai nevoie de meditatii la limba romana…

  6. Anonim

    AR FI BINE SA FIE NUMAI MEDITATII DAR PROBLEMA ESTE CA PE LANGA ACESTE MEDITATII MAI TREBUIE SA PLATESTI SI ORE ACASA LA PROFESORI . CU CADOURILE AI MARE DREPTATE ASA ESTE PESTE TOT .

  7. sportiv Z

    ce va freaca fratilor!!!va intreb un wc il instalati in urma unei licitatii cu instalator care plateste impozit?
    de acord aveti bani de meditatii OK poate este si alternativa invatamantului particular 300 E pe luna in gimnaziu/500E liceu Succes !!!si mai e ceva cat e ora de pian?vioara?karate?

  8. " un om"

    Majoritatea parintilor sunt interesati doar de clasa I apoi daca citesc si scriu copilasii, se cam sustrag obligatiilor de zi cu zi in pregatirea temelor si in acest fel pana ajung la liceu odraslele acumuleaza lacune de neumplut chiar si cu meditatiile pomenite. Iar daca profesorii si invatatorii le tot atrag atentia ca elevii invata din ce in ce mai putin si vin in majoritatea timpului nepregatiti concluzia este clara ” Au astia ceva cu copilul meu!..cred ca astepata ceva meditatii…” iar aici apare cu adevarat problema , un cadru didactic care se respecta nu face meditatii cu propriul sau elev.

  9. Andrei

    Legea ar trebui să interzică profesorilor să dea meditaţii propriilor elevi.
    Dar nimeni nu a scos această lege.
    De ce?
    Pentru că avem corupţia în sânge, cică nu ne trebuie dictatură, vrem să fim liberi.

  10. Anonim

    „Un om” si Andrei,aveti perfecta dreptate.Un profesor trebuie,daca are la cine,sa dea totul la orele cu elevii.Daca sunt elevi care vor mai mult pot solicita teme suplimentare iar profesorul trebuie sa le dea tot concursul,in timpul orelor de consultatii si nu prin meditatii platite.Pentru ca sa se intimple insa acest lucru,profesorul trebuie sa redevina ceea ce a fost odinioara si,mai mult, sa fie bine platit iar parintii sa pretinda „carte”copiilor lor..Copii parintilor ar trebui sa-si respecte profesorii iar elevii profesorilor ar trebui sa-si asculte parintii pentru ca,si unii si ceilaltii,le vor binele.Cind se vor indeplinii toate acestea se va putea vorbi despre un altfel de invatamint si,poate,despre absenta meditatiilor platite profesorilor de propriii lor elevi.Pina atunci mai e mult,din pacate.

Leave a Comment