Echipa de volei masculin, Remat Zalău, este fără îndoială unul dintre ambasadorii de seamă ai Zalăului şi Sălajului. Numele formaţiei a ajuns un brand local, după performanţele din campionatul intern (câştigarea a trei titluri de campioni ai României şi Cupa României în 2012) şi participarea în prestigioasa Liga Campionilor din Europa. Azi, la Zalău, se va scrie încă o filă de istorie a voleiului sălăjean la meciul internaţional dintre Remat Zalău şi Bre Banca Lannutti Cuneo (Italia).
Victoriile şi înfrângerile sunt trecătoare, adevăr de care s-au convins de-a lungul timpului cei mai înfocaţi suporteri, indiferent de ramura sportivă aleasă. Rămân însă bucuriile, emoţiile, prieteniile, dar mai ales pasiunea pentru sport. Acest fir rosu i-a unit şi pe zălăuanii care au fost alături echipei de volei Remat Zalău, pe tot parcursul ei, de la debut, până la cel de-al treilea titlu de Campioană a României la volei masculin. Dar cel mai mult a contat pentru susţinătorii zălăuani faptul că numele oraşului lor a fost purtat prin Europa, rostit de mari campioni, dar şi de oameni obişnuiţi. S-a aflat de Zalău nu oriunde, ci în Polonia, Italia, Germania, Rusia, Belgia. Acest nume s-a tradus nu prin gradele tăriei faimoasei pălinci, ci prin ambiţia unor manageri, sponsori, tehnicieni şi jucători îndrăgostiţi de volei.
Pasiune şi profesionalism
Remat-ul a adus în urbea de la poalele Meseşului mult râvnita cupă şi a făcut dovada, timp de trei ani, a unui joc de excepţie, şi totodată a reconfirmat că la Zalău voleiul se joacă cu pasiune şi profesionalism. Această reuşită a adus după sine faimă oraşului, nu doar în ţară, ci şi în afara graniţelor, pentru că voleibaliştii Remat-ului au întâlnit adversari puternici, nume mari ale voleiului european şi mondial: polonezii de la SKRA Belchatow, peninsularii de la Trentino, ruşii de la Zenit Kazan, elevii românului Stelian Moculescu de la VfB Friedrichshafen. Seria confruntărilor cu greii sportului cu mingea la fileu continuă în aceste zile, cu formaţia italiană Bre Banca Lannutti Cuneo, apoi cu campioana din acest an a Poloniei – Asseco Resovia Rzeszow (care a detronat supremaţia celor de la SKRA Belchatow) şi cu francezii de la Arago de Sete.
Fanii polonezi,
impresionaţi de Remat
În ianuarie 2011, la Atlas Arena – una dintre cele mai mari săli de sport din Europa, a fost pomenit, şi nu întâmplător, numele micuţului oraş de la poalele Meseşului. Jucătorii de la Remat Zalău erau pe cale să înceapă confruntarea cu renumita formaţie gazdă SKRA Belchatow în faţa a aproape 12.000 de suporteri înfocaţi. Cu toate că pentru ei numele Remat Zalău era fără rezonanţă în lumea elitei voleibalistice, fanii au ţinut să vadă acest adversar, să-şi susţină echipa şi chiar,în semn de apreciere, să-şi facă poze şi să ia autografe de la jucătorii Remat-ului. Unul dintre aceştia, Emilia Rybinska îşi aduce aminte de acel meci. “După tragerea la sorţi a grupelor 2011 CEV Champions League, am evaluat adversarii SKRA Belchatow-ului. Despre Trentino ştiam că este una dintre cele mai bune echipe din Europa. VfB Friedrichshafen ne-a mai fost adversar, în unele meciuri chiar ne-au învins, însă de Remat Zalău nu auzisem. Despre Remat nu se ştiau prea multe lucruri, nici măcar mass-media poloneză nu avea prea multe informaţii. Jucătorii de la Belchatow nu cunoşteau potenţialul acestei echipe şi de aceea nu şi-au nesocotit adversarii. Desigur, s-a văzut o diferenţă de nivel între cele două echipe. Belchatow este o echipă din Campionatul polonez care este cunoscut pentru faptul că este unul dintre cele mai puternice campionate din lume. Îmi amintesc că atmosfera de la meci a fost fantastică, fanii polonezi sunt uimitori. Întreaga Atlas Arena din Lods era plină de fani entuziasmaţi, îmbrăcaţi în negru şi galben, culorile echipei SKRA Belchatow. Remat a pierdut meciul, însă a jucat bine şi ne-a impresionat, în ciuda faptului că este o echipă tânără şi mai puţin cunoscută. După meci, jucătorii din Belchatow ne-au mulţumit şi apoi au plecat la vestiare. În schimb, voleibaliştii de la Remat au rămas în sală să salute publicul, şi-au făcut poze cu noi, suporterii, şi au dat autografe. Ne-au impresionat toţi jucătorii, în mod aparte, Adrian Feher, Peter Nagy, Vasile Afloarei şi Raphael Margarido, care au fost foarte amabili şi politicoşi. Am fost foarte surprinşi şi încântaţi de această deschidere. Cu siguranţă, voleibaliştii, aşa cum a fost cazul celor de la Remat, fac cinste oraşului şi ţării pentru care joacă. Ei reprezintă un model pentru copiii şi tinerii care visează să calce pe urmele lor. Este şi cazul echipei noastre , care se implică în campanii umanitare şi ajută copiii, care apreciază atât gestul cât şi performanţele lor”, ne-a declarat în exclusivitate Emilia Rybinska.
Champions League,
o oportunitate pentru Zalău
Peter Nagy, jucător cu o evoluţie de necontestat, a adus numeroase puncte Remat-ului, făcându-se remarcat ca unul dintre cei mai valoroşi jucători din Champions League, ca de exemplu, depăşindu-l pe Maxim Mikhailov de la Zenit Kazan, la numărul de puncte realizate în cadrul meciului disputat acasă de Remat cu echipa rusă. „Acesta este al treilea sezon consecutiv în care Remat joacă în Champions League, care este cea mai importantă competiţie în Europa, indiferent de sportul despre care vorbim. În special, pentru un oraş mic, precum Zalăul, este o mare oportunitate de a se face cunoscut în alte ţări. A obţine un rezultat bun este totuşi dificil, ţinând cont de faptul că multe echipe participante dispun de un buget uriaş şi de jucători renumiţi la nivel mondial. Aşadar, pentru noi este importantă fiecare participare, fiecare rezultat. Pentru voleiul românesc, este o şansă deosebită ca să ne vadă jucând cu echipe puternice. Desigur, faptul că avem această posibilitate de a evolua în Champions League reprezintă o motivaţie în plus pentru celelalte formaţii româneşti de a se lupta pentru titlu”, ne-a mărturisit Peter Nagy.
Adrian Feher,
încrezător în şansa Remat-ului
Sălajul, prin aducerea titlului de campioni ai voleiului masculin la Zalău timp de trei ani consecutiv a avut doar de câştigat. Liberoul formaţiei, Adrian Feher admite că meciurile de volei au reprezentat o modalitate deosebită de a ne face cunoscut oraşul. „Este un mod foarte uşor şi rapid de a-ţi face cunoscut oraşul prin participarea la Liga Campionilor competiţie la care sunt antrenate 28 de echipe din Europa. Nu este puţin lucru să faci parte din cele 28 de oraşe, care sunt promovate odată cu numele echipelor participante. Organizarea confruntării aduce cu sine vizita a foarte multă lume în oraş, de la arbitri, staff-ul echipelor, reprezentanţi ai mass-mediei, până la fani. Pe de altă parte, din punct de vedere sportiv, un meci este o sărbătoare, la care publicul participă cu bucurie. Zalăul, chiar dacă este încă departe de echipele cu care a jucat şi joacă în grupele din Champions League, nu are decât de câştigat. Sunt convins că vom depăşi handicapul financiar pe care-l avem faţă de adversarii noştri, care dispun de bugete mult mai consistente decât noi”, a apreciat Adrian Feher.
Club Sportiv Volei Municipal Remat Zalău a fost înfiinţat în anul 2003, ca urmare a preluării echipei „Elcond Zalău”. Remat are în spate un palmares impresionant al echipei Elcond din Zalău, câştigarea trei ani consecutiv a Campionatulului Naţional al României: 1998,1999 si 2000. Clubul Remat, în câţiva ani, readuce voleiul zălăuan într-o cupă europeană după o pauză de zece ani şi calificarea în cea mai importantă competiţie intercluburi a voleiului European – CEV Champions League.
Bravo pupi….. Morar ! Asa te vrem ! E o calitate, nu-i asa?
Adela Farcas ! Cu cine de la Remat si-o trage ? Ne spui dle Morar cum a ajuns sa scrie …sport …de noapte ? Poate ?
Poate, dar e …vaca ! O stim din pacate !
Nu vad rostul la asemene comentarii,acuze si altele….nu cred ca o cunoasteti deloc pe Adela sa o o faceti asa !!! daca vreti ca lumea sa va si creda aduceti dovezi ca e asa….Daca nu aveti mai bine va vedeti de treaba!!
Felicitari Adela frumos articolul,multa bafta echipei in CL si campionat…va sustinem!!