Premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, parada fanfarelor, parada portului şi dansului popular şi modern, scenete de teatru, expoziţii – au fost doar câteva dintre activităţile desfăşurate cu ocazia sărbătoririi celei de XIV-a ediţie a Zilelor Culturale ale Crasnei. Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc sâmbătă, 13 octombrie, la sediul primăriei comunale, unde au fost invitaţi să participe, alături de conducerea locală şi cuplurile aflate la „nunta de aur”, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Au fost prezenţi: reprezentantul comunităţii locale – primarul Pop Emeric; din partea autorităţilor judeţene, prefectul judeţului Sălaj – Filonaş Chiş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – Csako Tiberiu, deputaţii Seres Denes şi Lucian Bode, precum şi directori de instituţii publice şi reprezentanti ai localităţilor înfrăţite comunei Crasna.
În acordurile fanfarei, invitaţii au susţinut alocuţiuni la adresa conducerii şi membrilor comunităţii, pentru modul în care este administrată comuna Cransa, dar şi pentru reuşitele şi dezvoltarea continuă de la un an la altul. „Crasna se numără printre comunele în plină dezvoltare datorită muncii permanente şi neobosite a cetăţenilor care ştiu să-şi aleagă conducătorii şi sunt alături de ei prin susţinerea programelor de dezvoltare economico-socială a comunităţii. Ca urmare, în ultimii ani au fost accesate şi realizate o serie de programe privind dezvoltarea comunei, cum sunt investiţiile şi proiectele realizate în toate localităţile comunei. Toate aceste programe sunt menite ca tineretul să-şi găsească posibilităţile de a-şi crea o viaţă mai bună, pentru ca noi toţi să ne găsim rostul vieţii şi să ne putem simţi acasă. Aici, acasă, este nevoie de toţi. O comunitate doar atunci prosperă şi se dezvoltă dacă locuitorii şi liderii săi deopotrivă contribuie la atingerea scopurilor şi intereselor comune. Tocmai pentru atingerea acestor scopuri, pentru dezvoltarea şi modernizarea comunei noastre, pentru asigurarea unui trai de nivel european copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor noştri, este nevoie de o mai strânsă legătură între cetăţeni, administraţia locală şi aleşii locali, pentru a aduce hotărâri benefice dezvoltării durabile şi armonioase a clădirii noastre. Mulţumim pentru încrederea acordată în prezent şi pentru multă încredere în viitor”, a afirmat primarul Pop Emeric.
Au fost înmânate diplome şi premii cuplurilor care au împlinit, anul acesta, 50 de ani de căsnicie, după care a fost acordat titlul de cetăţean de onoare unor membri ai comunităţii. Oficialităţile au trecut apoi la un alt punct stabilit în program, respectiv inaugurarea uneia dintre realizările actuale în comună, şi anume reabilitarea Căminului Cultural. Pop Emeric, Seres Denes şi directorul unei firme de construcţii, Ioan Sonea, au fost cei care au tăiat panglica la inaugurarea clădirii.
Activităţile desfăşurate în cadrul programului artistic au unit comunitatea în faţa primăriei locale. Cetăţenii au urmărit cu admiraţie parada porturilor popular tradiţional, parada formaţiilor de dans modern şi a formaţiilor de teatru amator. După amiază, la Casa de Cultură „Petőfi Sándor” din Crasna a fost susţinut un program artistic cultural, care a îmbinat Festivalul dansurilor populare şi moderne, ediţia a XIV-a, cu Gala Tinerilor Talente: formaţia de dans popular Bokréta din Crasna, formaţiile de teatru amator Szivárványşi Tinikomediások, formaţia de dans modern de la Kiskunlacháza, formaţia de dans modern Edina Control Dance Group, tinere talente din Liceul Tehnologic Cserey-Goga.
Ca în fiecare an, de Zilele Crasnei, iubitorii de senzaţii tari au încercat zborul cu deltaplanul, ca programe alternative de divertisment fiind prevăzute şi vizite la Muzeul Satului, la atelierul de creaţii populare, la expoziţia produselor handmade create de elevii din comună, la expoziţia de pictură a Mariei Caba şi la cea de point-lasse a Veturiei Lazăr. Totodată, au fost expuse publicului expoziţiile de fotografie a lui Vincze Sándor, Vizaknai Dávidés Vizaknai Helga, şi cea de produse agricole, organizată de Torma Katalin şi Hosu Aurel.
De asemenea, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la monumentul Petőfi Sándor, după care au fost susţine concerte de către Fanfara din Kiskunlacháza, Cvintetul de Fanfară şi trupa Insect. Crasnenii au avut parte şi de spectacole de muzică şi dans susţinute de Nádas Antal din Akasztó şi formaţia Start, pe scena în aer liber din piaţa comunei. Către seară, administraţia locală a oferit sărbătoriţilor un minunat foc de artificii.
Zilele Culturale ale Crasnei reprezintă un proiect finanţat prin Programului Europa pentru Cetăţeni al Uniunii Europene. Comitetul de organizare al evenimentului este format din Consiliul Local Crasna şi administraţia locală comunală, Comunităţile Creştine din Crasna, Asociaţia Cserey-Farkas, Asociaţia Petőfi Sádor, Fundaţia Pro Crasna, UDMR Crasna, Întreprinzătorii Mici şi Mijlocii din Crasna, Composesoratul şi Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” din aceeaşi comună, dar şi din Clubul Tinerilor Maghiari din Crasna.
Comuna Crasna este situată în centrul judeţului Sălaj, la 19 kilometri de municipiu, având în subordine patru localităţi: Crasna – centru de comună, Marin, Ratin şi Huseni. În prezent, în comună locuiesc 6.657 de suflete, majoritatea fiind maghiari. Comuna este o localitate cu o frumoasă situare geografică a Sălajului, care se bucură de un trecut istoric demn, atestat istoric sub denumirea de Cetatea Crasnei.
Ce ma-sa a cautat in Crasna la eveniment tovarasul de onoare de la Tevi, candva fost prefect de salaj, Vegh Alexandru? O fi fost bun tulburelul, deh, poate ca omul a dorit sa ajunga in Doba lui natala, dar busola politica ii dicteaza altfel. Cameleonul. Crede ca poate prosti pe crasneni.
Domnul Vegh a participat fiind invitat.
Me intrebat daca ala roman Inteles ceva aici .adiche bode Lucian levante.ce caute tu între noștri?vrei mancat piața lu seres baci?duci la României tei