Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec a lansat marţi programul educaţional de protecţia mediului “Patrula de reciclare” în unităţile de învăţământ din Sălaj, la eveniment luând parte reprezentanţi ai Primăriei Zalău şi cadre didactice sălăjene. Potrivit reprezentantului local al RoRec, Ana Iacob, prin “Patrula de reciclare” iniţiatorii pun la dispoziţie un program educaţional de protecţia mediului centrat pe colectarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în şcoli şi grădiniţe. Este vizată, astfel, încurajarea colectării selective a acestui tip de deşeuri, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitaive impuse de normativele europene – 4 kilograme/locuitor.
Prima ediţie extinsă a “Patrulei de reciclare” s-a încheiat în luna iunie a anului curent, peste 17.000 de copii şi adolescenţi din şapte judeţe reuşind să adune împreună 42.000 de kilograme de DEEE. Pentru această a doua ediţie a “Patrulei de reciclare”, luni, 15 octombrie, sunt aşteptaşţi la nivel naţional peste 23.000 de copii şi adolescenţi să se alăture acestei mişcări de voluntariat care încurajează protecţia mediului înconjurător. În acest sens, în unităţile de învăţământ înscrise în program vor fi amplasate kit-uri de colectare DEEE, compuse din trei containere din carton pentru colectarea aparatelor de mici dimensiuni, a becurilor/neoanelor şi bateriilor.
Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec (www.rorec.ro) este o organizaţie non-profit, înfiinţată de zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţă din România. Practic, RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi se ocupă de toate activităţile necesare colectării, tratării, refolosirii, reciclarii şi recuperării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). În acelaşi timp, RoRec asigură eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu.